Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици залесиха дъбови фиданки край Стара Загора

Ученици от Четвърто и Девето основно училище и Професионалната гимназия по селско стопанство в Мъглиж се включиха в засаждането на 480 фиданки  край Стара Загора. Фиданките са от вида цер и се засаждат на терен, който преди петнадесетина години бе залесен в местност по пътя за Дъбрава след голям пожар. Обикновено заради почвени и климатични фактори при горските млади насаждения се губят около 20 % от фиданките.

 „ С днешната залесителна акция попълваме тези  загуби върху 4 дка от терена след сериозния пожар преди доста години на това място. Акцията е част от залесителните мероприятия и информационната кампания по повод Седмицата на гората, организирана от Държавното горско стопанство и Регионалното управление на горите в Стара Загора“, съобщи за РСЗ директорът на ДГС инж. Иван Чергиланов.

  „Най-късно до следващите 4-5 дни трябва да приключи засаждането на плодни и декоративни дръвчета в дворовете и личните стопанства, защото фиданките вече се събудиха.“, каза инж. Чергиланов и припомни, че дупката за фиданката трябва да бъде съобразена с височината й, корените да бъдат на 3-4 см от дъното на дупката и да бъдат насочени надолу към земята, без да се пречупват / за което е добре да си помогнем с пръчка за насочването им/, поне на 20-25 см. Добре да се утъпче за уплътняване пръстта около и над корена и да се полее. Поливането да продължиш всеки ден  при по-топло време.

 Чуйте репортажа от днешното залесяване по пътя за Дъбрава край Стара Загора в звуковия файл.
БНР подкасти:

Още от категорията

Край Бузовград засадиха "Гората на Ванко"

Край казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в "Гората на Ванко". Инициативата се организира в памет на Иван Седмаков, който загина при катастрофа през ноември м.г. а днес трябваше да навърши 15 години. Детето беше блъснато от 57-годишен мъж,..

публикувано на 23.09.23 в 16:01

Започна 13-тото издание на "Пиеро" в Стара Загора

В Стара Загора започна 13-тото издание на Международния куклено - театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. 15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма тази година, а участниците са над 300. От тях българските трупи са четири, една е..

публикувано на 23.09.23 в 14:18

Бивш шеф на полицията е кандидат за кмет на Казанлък на ПП-ДБ

Алекси Алексиев е кандидат-кметът на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП -ДБ) в община Казанлък. Днес той беше официално представен в присъствието на общинските лидери на двете формации. Алексиев е бивш директор на..

публикувано на 23.09.23 в 12:48

Надзиратели готвят нови протести, започнаха кампания "Не на страха"

Синдикатът на служители в затворите в България започна кампания в защита на своя колега, който според тях е неправомерно уволнен. Те разпънаха плакати „Не на страха“ по време на благотворителен футболен турнир в Стара Загора и обявиха, че се готвят..

публикувано на 23.09.23 в 11:50

Празник на лютеницата и зимнината се провежда в старозагорското село Богомилово

Първи фолклорно-кулинарен "Празник на лютеницата и зимнината" се провежда днес в старозагорското село Богомилово. Празникът разкрива тайните на автентичния български вкус на лютеницата и зимнината от рецептите в старите готварски книги или домашни..

публикувано на 23.09.23 в 09:38

Освещават храм на името на свети Йоан Кръстител в сливенското село Бинкос

Тази година жителите на сливенското село Бинкос ще посрещнат събора си на 23.-ти септември с тържествен камбанен звън. Той ще даде началото на празничната литургия за освещаването на новопостроената църква  „Св.  Йоан Кръстител“. “Близо 200 са жителите..

публикувано на 23.09.23 в 08:05

Общоградска церемония по повод Независимостта на България в Сливен

Сливен отбеляза 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България с общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър". Представители на държавната и общинска власт, политически организации, ученици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника..

публикувано на 22.09.23 в 15:06

Ямбол отбеляза Деня на Независимостта

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан в Ямбол. В празничната церемония участие взеха и представителни военни части от Ямболския гарнизон.  Стотици жители на Ямбол почетоха деня на Независимостта в центъра на града. Те споделиха, че 22..

публикувано на 22.09.23 в 15:00

Тридневен празник в ивайловградското село Хухла

В Деня на Независимостта - 22 септември, в ивайловградското село Хухла стартира празникът „Мистериите на Хухла“. Богата културна програма очаква жителите и гостите на града до 24 септември. Началото ще бъде поставено с археологическа изложба на..

публикувано на 22.09.23 в 14:11

Стара Загора чества 115 години независима България

Тържественият общоградски ритуал в Стара Загора започна с Манифест на цар Фердинанд за  обявяване Независимостта на България , рецитиран от Ивелин Керанов. Под звуците на Общинския духов оркестър своите венци и цветя пред Паметника на загиналите..

публикувано на 22.09.23 в 11:58