Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна кампанията „С бистър ум зад волана“


Установени са над 2400 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и над 1200 – след употреба на наркотични вещества за първите три месеца на 2023 г. Спрямо същия период на 2022 г. има 5% ръст на установените случаи на управление на МПС след употреба на алкохол и 68% ръст на шофиране след употреба на наркотични вещества. Увеличение се отчита и при водачите, които отказват да бъдат тествани с техническо средство за употреба на алкохол или наркотици. В тази връзка Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ започват кампания „С бистър ум зад волана“, чиято цел е превенция на пътните произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори.

Дрегери, с които шофьорите сами да се тестват, ще бъдат поставени в бензиностанции на големите вериги. Това каза за Радио Стара Загора председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. 

В обектите, където има стационарни апарати за тестване на нивото на алкохол, ще бъдат инсталирани и компютри с връзки към сайта на МВР за проверка на постъпили нарушения към водачите или конкретно МПС.

Живодар Терзиев коментира и цените на горивата, които се стабилизираха и до края на месеца не се очаква да се променят, освен ако не се случат драстични промени в ситуацията на Украйна. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Нов товаро-пътнически асансьор заработи в ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и управителят на ДКЦ Районна поликлиника – Казанлък д-р Красимир Пейчев прерязаха лентата на новия товаро-пътнически асансьор в сградата на лечебното заведение. По традиция се състоя и освещаване на новото..

обновено на 26.09.23 в 14:43
Първи учебен ден в Пирея, 12 септември 2022 г.

Родители от казанлъшко училище се обединяват в благотворителна кауза

След около две седмици, училищният звънец ще удари за хиляди ученици из цялата страна. Както знаем приготовленията за новата учебна година никак не са малко и често пъти понякога финансово непосилни за семействата. Подготовката на децата лишени от..

публикувано на 07.09.23 в 09:00
Градушката с размери на лешник е унищожила реколтата в селата

Служители на Изпълнителната агенция за борба с градушките от Южна България излизат на протест

Служители на Изпълнителната агенция за борба с градушките от Южна България излизат днес на протест. От 8 до 9 часа те ще блокират с автомобили и жива верига входа на Поповица, посока от Пловдив, където минава международен път. Крайната мярка е..

публикувано на 01.09.23 в 07:00

Откраднаха профил на старозагорка

Майка на две деца от Стара Загора на 10 август прави последователно няколко опита да влезе в социалните си мрежи. Ивелина Атанасова разбира, че е жертва на хакерска атака. Вече втори ден Ивелина търси възможност да възстанови личния си фейсбук..

публикувано на 11.08.23 в 14:45

Продължава кампанията за набиране на кандидати за професионални приемни семейства в Стара Загора

Областният екип по приемна грижа – Стара Загора продължава кампанията за набиране на кандидати за професионални приемни семейства. Тя стартира през месец октомври 2022г, когато социалните работници от екипа се срещнаха с желаещи да узнаят повече за..

публикувано на 10.08.23 в 14:05

Рок фестивалът в Мъглиж с 10-то издание на 18 и 19 август

В местността „Равня“ край Мъглиж на 18 и 19 август ще се проведе  рок фестивалът „We Are Going To Мъглиж“. Фестът вече  доби популярност сред почитателите на българската авторска рок музика, а началото му е  през 2013 г. Очаквайте някои от най-любимите БГ..

обновено на 09.08.23 в 17:40

Фондация “Мисия криле" за промените в ЗЗДН

Промените в Закона за защита от домашно насилие одобриха в рамките на ден народните представители. Депутатите  вкараха в законодателството гаранции за защита от домашното насилие, като замениха термина "фактическо съпружеско съжителство" с термина..

публикувано на 08.08.23 в 15:04

Община Ямбол с приложение на сайта си, чрез което младоженците могат да запазят дата и час за сключване на граждански брак

Община Ямбол има ново приложение на сайта си, чрез което младоженците могат да запазят дата и час за сключване на граждански брак. Процесът на резервация включва седем стъпки, а на посочена електронна поща двойките ще получават и подробна информация..

публикувано на 03.08.23 в 10:00

Стара Загора почита загиналите за свободата й

Днес Стара Загора ще отбележи 146 г. от боевете за защитата на града по време на кръвопролитните сражения през 1877 г.  Тържественият общоградски ритуал започва в 10:00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ със заупокойна молитва и..

публикувано на 31.07.23 в 07:00

Игри и пътешествия предлагат на децата в Павел баня през лятната ваканция

В Павел баня програмата „Слънце и игри“ ще предлага на децата през лятната ваканция колективни игри по футбол, волейбол и народна топка, занимания по рисуване и рисунка на асфалт. В някои от заниманията на малчуганите ще се включат и тазгодишните..

публикувано на 24.07.23 в 14:20