Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални стенописи в храм "Света Троица" чакат реставрация

Уникални стенописи в църквата "Света Троица" в Стара Загора спешно се нуждаят от обновяване и реставрация. Стенописите са дело на Николай Ростовцев, изографисал и Храм - паметника "Рождество Христово" в град Шипка.  Реставрацията и опазването им е част от проект, изготвен от Старозагорската епархия и включващ още два храма на територията на Старозагорско. Политическата несигурност през последните две години в България е сложила спирачка и върху реализацията на проекта.


Храмът  "Света Троица" в Стара Загора има близо 160-годишна история, разказва един от неговите служители – свещеноиконом  Евгений Димитров.  Според запазените сведения от Хаджи Господин  Славов,  в качеството си на представител на Старозагорската църковно-училищна община,  на 20 май 1861-ва година той се озовава в Стамбул.  За да проси от султана разрешение жителите на три квартала  в Ески Заара  да изградят храм, та да има де да се черкуват. И да не минават през турските махли, за да стигнат до двете тогава съществуващи черкви – "Свети Димитър" и "Свети Никола". Хаджи Славов успява да измоли султански ферман. Градежът започва на закупена с пари от общността земя. Но не минава без трудности - син на ена от богатите османски фамилии събира свои приятели и заедно разрушават вече построената ограда и основи на черквата.  Старозагорската църковно-училищна община се жалва за случилото се.  А Мехмед паша изпраща войска и два топа от  Пловдив, та да бъдат заловени виновниците и усмирени страстите.  Извършителите са разкрити. Родителите им са задължени да платят нанесените от децата им щети по строежа, а самите младежи са изпратени на заточение.  През 1863-1864-та година строителството на Света Троица е завършено, а първата украса и иконите в храма са дело на Николай Павлович, роден в Сливен, завършил художественото училище последователно  във Виена и в Мюнхен

Местните не могли дълго да се радват на новата църква  – през лятото на 1877 година в боевете за Стара Загора, "Света Троица"  била разрушена, а близо 4000 души намерили смъртта си в двора и във вътрешността на храма. Ужасът от онова време е запечатан на черно-бели снимки от военен фотограф. Разглеждаме ги с отец Евгений Димитров - църквата е напълно унищожена, димът от пепелищата на опожарения град е все още видим.


Дали случайно или като знак отгоре, икона на Свети пророк Илия била едничката оцеляла в руините на "Света Троица". Запазените документи говорят, че само седем години след трагичните събития и разрушаването на църквата,  тя е изградена отново, разказва отец Евгений Димитров

свещеноиконом Евгений Димитров от храм

През 1909  е завършен мавзолеят костница , в която са събрани тленните останки на загиналите в храма и в двора на църквата по време на опожаряването на Стара Загора 4 хиляди души.  


А възстановеният след трагичните събития от лятото на 1877-ма година храм "Света Троица" остава без зография по стените и купола чак до 1944-та година. Когато църковното настоятелство сключва договор за изписването на църквата от Николай Ростовцев.


От ръката на  същия Ростовцев са сътворени и стенописите в храм "Рождество Христово" в град Шипка.

Уникалните стенописи в "Света Троица" се нуждаят от основна реставрация. През миналата година църковното настоятелство със свои сили успяло да поправи покрива на църквата. Сега течове няма, но въпросът с опазването на безценното богатство по стените и купола на храма, остава. Проект по европейска програма включва пълната реставрация на стенописите, както и пълен ремонт на сградната част на "Света Троица" и на още два храма. Документалната част на проекта е готова и изпратена в София. Развитие по него обаче, няма.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Казанлък откриха тялото на мъж, обявен за издирване

Тялото на 67-годишен мъж, обявен за издирване беше намерено в Казанлък, съобщи сътрудникът ни Георги Манев. По първоначална информация той е станал жертва на бурята, която се разрази на 13 юни в късния следобед.  Жертвата е Наско Несторов, който бил..

публикувано на 16.06.24 в 15:57

Над 7500 украинци потърсиха и намериха помощ от БЧК от началото на войната до сега

На близо 2400 заявки за помощ от украински семейства,  потърсили спасение на територията на Старозагорски регион, се е отзовал от началото на конфликта в Украйна до сега Българският червен кръст в Стара Загора. Това съобщи директорът на  Областния..

публикувано на 16.06.24 в 14:11
Лято с ухание на жасмин

Седмицата започва с температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър..

публикувано на 16.06.24 в 13:50

Втори ден доброволци помагат с възстановяването на град Шипка след бурята

Втори ден доброволци помагат в разчистването на едно от най-засегнатите от бурята и  градушката места – подбалканското градче Шипка.  Ледените късове в четвъртък вечерта там унищожиха напълно реколтата, нанесоха щети върху покриви на сгради, пострадаха..

публикувано на 16.06.24 в 10:10

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения..

публикувано на 16.06.24 в 09:47

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП „Величие“ взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно..

публикувано на 16.06.24 в 09:40

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското..

публикувано на 15.06.24 в 13:26

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48