Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разселват семействата, участвали в масовото сбиване в Казанлък преди месец

Семействата от павелбанските села Манолово и Тъжа, които участваха в  масовото сбиване в центъра на Казанлък през март, ще  бъдат разселени в съседни населени места.Това беше решено на среща, в която участваха кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, директорът на Областната дирекция на МВР  - Стара Загора ст. комисар Лазар Христов и кметовете на селата, откъдето са двете фамилии.

При побоя загина един човек, а 18 други получиха различни наранявания, някои от които тежки и с опасност за живота.

Кметът на Павел баня Иса Бесоолу съобщи, че ще бъдат разселени около 45 лица, които в момента живеят в Манолово. 

"По адресна регистрация те се водят в Манолово, Тъжа и Скобелево, но всички са се преселили в Манолово. Ще се срещна с кметовете на тези села, за да разпръснем настанилите се около 45 човека от Манолово", обясни кметът.    

Набелязали сме конкретни мерки и пристъпваме към изпълнението им, посочи ст. комисар Лазар Христов: 

"Целта ни е провокаторите и инициаторите на подобен тип сбивания да бъдат разселени в различни населени места, за да бъдат предотвратени подобни прояви и сбивания“. 

По време на срещата е взето решение за създаване на организация за незакриване на учебните заведения по населените места и извозване на децата с общински превоз, за да могат те активно да посещават училища и детски градини, за да бъдат интегрирани. Набелязани са и мерки за подобряване на видеонаблюдението в населените места, увеличаване на нарядите на служителите на МВР. 

„Инцидентът е прецедент, тъй като и преди е имало спречквания между двата рода, но те не са били с такива мащаби. Извадихме си нашите поуки като структура, която трябва да осигурява обществения ред. Подобрили сме комуникацията и съвместната работа с кметовете на малките населени места, за да ни подават информация за всеки вид провокация от страна на техни съграждани“, допълни  директорът на Областната дирекция на МВР. Когато има съдебни заседания лично кметовете ще проверяват кои лица, които са призовани за съответното дело така, че да не ходят и други хора. Ще се работи и съвместно със съдебните институции, за да се вземат необходимите мерки при подобен тип дела”, допълни ст. комисал Христов и уточни, че пътуващите за делата ще бъдат проверявани както на излизане от съответното населено място, така и на влизане в Казанлък, а в района на Съдебната палата ще бъде осигурявана засилена охрана.

"Имам уверение от централното ръководство на МВР, че ще има допълнителен щат за Районното управление в Казанлък“, каза още ст. комисар Христов. Той припомни, че в момента тече процедура по конкурс за единадесет младши изпълнителски бройки за участъците в Павел баня и Казанлък. 

Днес е било взето решение и за закупуване на допълнителни транспортни средства от община Павел баня, които да бъдат предоставени безвъзмездно на служителите на реда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23