Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Снимка: Pixabay

49 000 зрелостници се явяват на втора задължителна матура днес. Втората матура е по профилиращ предмет, който се изучава в 11-и и 12-и клас.

След 07:00 часа в МОН ще бъде изтеглен варианта, по който ще пишат зрелостниците, а след 08:00 ч. ще е ясен и въпросът. Другата половина от учениците, които са от професионални гимназии ще полагат днес изпит за професионална квалификация в теоретичната му част.

Учениците трябва да пишат с черен химикал, необходими са им служебна бележка и документ за самоличност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Смениха заместник кмет на Чирпан

Със своя заповед кметът на община Чирпан освободи зам.-кмета Румен Тунанов. Това се наложи след заявени лични причини от Тунанов, уточняват от общинския пресцентър. На позицията ще бъде назначена от 6 юни т.г. Светла Дончева - досегашен директор на..

публикувано на 27.05.24 в 12:33
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че..

публикувано на 27.05.24 в 12:31

Старозaгорец шофира с 4,29 промила алкохол

Мъж от Стара Загора самокатастрофира и се оказа, че е с почти рекордните 4.29 промила алкохол. Мъжът е на 59 години, а инцидентът с него е станал в Тополовград, информират от ОД на МВР-  Хасково.   От полицията обясниха, че автопатрул е..

публикувано на 27.05.24 в 10:41

Пострадал при катастрофа посегна на спешен медик в Димитровград

48-годишен шофьор е арестуван в Димитровград за причинена телесна повреда, съобщиха от ОД на МВР Хасково. Случаят е от 22 май. Мъжът от с. Добрич е посегнал на дежурен лекар, когато тя е посетила произшествие, в което задържаният е бил участник...

публикувано на 27.05.24 в 10:38

Обновяват изцяло кв. „Три чучура-юг“ в Стара Загора

Започна вторият етап от проекта за реконструкция на старозагорския квартал „Три чучура-юг“, който е на стойност 3.1 млн. лева. Това съобщи зам.-кметът арх. Мартин Паскалев, който заедно с главния архитект Николай Василев и с още експерти от Община..

публикувано на 27.05.24 в 10:09

Над 600 нови работни места за бъдещ енергиен проект обявиха в Гълъбово

630 нови работни места ще бъдат разкрити в община Гълъбово във връзка с нов енергиен проект. Това потвърди за Радио Стара Загора заместник кметът Пламен Бараков.  Търсят се висококфалифицирани специалисти – машинни и електроинженери, химици,експерти..

публикувано на 27.05.24 в 08:35

Община Казанлък спечели финансиране по шест проекта

Община Казанлък спечели финансиране по шест проекта в Националната кампания „Чиста околна среда – 2024г.“ на Министерството на околната среда и водите и Държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)..

публикувано на 27.05.24 в 08:34
СНИМКА: Стоян Радев

В понеделник Сливен посреща новоизбраният митрополит Арсений

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений утре ще бъде тържествено посрещнат в епархията. Сливенското духовенство и миряни първо ще го посрещнат в храма „Света Троица" в село Крушаре в 16.00 часа, съобщи секретаря на митрополията Иван Млечков. На..

публикувано на 26.05.24 в 16:36

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

С ветият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий,..

публикувано на 26.05.24 в 12:49

Ямбол показва резултатите от 140-годишни проучвания на археологическите си обекти

Резултатите от 140-годишните проучвания на археологически обекти в Ямбол вече са достъпни онлайн на сайта на Регионалния исторически музей - информира ръководството му. „Издирване на археологически обекти в област Ямбол“ е дисертацията на археолога от..

публикувано на 26.05.24 в 09:26