Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първият документален филм на българското кино показва Музеят на фотографията в Казанлък

Снимка: Музей на фотографията, Казанлък

   Тази вечер любителите на документалистиката и и сторията в Казанлък ще имат възможността да видят първия документален български филм на  Александър Жеков. Филмът е с дължина 50 минути и е заснет по бойните полета на Балканската война през  1912-1913 Г.  

  Бил е показан преди няколко години, но в много лошо качество. Сегашната прожекция е след реставрацията по проект на Българската национална филмотека в студията в Белград с Асоциацията на европейските синематеки (ACE) и подкрепата на Творческа Европа МЕДИА.

  „Произведението е изцяло българско дело, което показва българските войници, генерали и бойните действия, снимани от непосредствена близост от автора, който е и оператор. За съжаление за Александър Жеков не се знае почти нищо“, казва директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев. През цялото време кадрите вървят на фона на субтитри и коментар на киноисторика Петър Кърджилов, който е първият му и най-задълбочен познавач и изследовател. Той има и книга посветена на филма „Балканската война“.

 „Филмът е ценен с автентичните си кадри, показаните лица и ежедневието в атака и в почивка на българските войници и генерали, участвали в справедливата война за България, с внушението, което е постигнато от близкия ракурс на снимките. Точно поради това обстоятелство въздействието му е като при филм със съвременни ефекти.", казва в краткия си коментар  Стефан Папукчиев. И припомня, че творбата на Александър Жеков не бива да се бърка с първия български игрален филм на Васил Гендов – „Българан е галант“.

  Ръководител на проекта е Антония Ковачева , координатор – Росен Спасов, технически консултант и музика Ангел Радев,  Галина Генчева – консултант, д.и.н. Петър Кърджилов - исторически консултант и аудиокоментар.

  Най-ранният български филм ще бъде показан тази вечер в Музея на фотографията от 18 ч.

В звуковия файл чуйте интервюто със Стефан Папукчиев.Още от категорията

Театрален триптих представя "Гео Милев у дома"

Екипът на  Театър студио 4хС и Театър лаборатория "Алма Алтер"  представя поредица от спектакли в Стара Загора.  Те са създадени по текстове на Гео Милев. Театралните вечери дават възможност да усетим пулса на неговото време и чрез и творчество му да..

публикувано на 23.09.23 в 17:30

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог  проф. Петко Радев  (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко..

публикувано на 20.09.23 в 19:41

Дует "Ритон" гостува в Стара Загора с юбилеен концерт "Приказката продължава"

Дует "Ритон"  ще зарадва старозагорската публика с юбилеен концерт "Приказката продължава". Музикалното събитие е част от националното турне на обичания от поколения дует.   Катя и Здравко ще делят сцената с талантливите момчета и момичета от група..

публикувано на 20.09.23 в 15:07

Шедьоври на тревненските майстори гостуват в Безистена в Ямбол

В Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол тази вечер се открива експозиция от 130 културни ценности, включващи образци на тревненската школа по дърворезба, икони и изделия на занаятите, свързани или близки  с дърворезбата, строителството и..

публикувано на 19.09.23 в 15:21

Хилядолетен японски поклоннически маршрут представя в кадри Борислав Илиев

В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък днес, от 18.00 часа, е откриването на изложбата  „ SHIKOKU HENRO  – 88  Temples Pilgrimage “, на Борислав Илиев.  Експозицията представя японският духовен хилядолетен..

публикувано на 19.09.23 в 08:55

"Театър в движение" радва старозагорци

По повод Европейската седмица на мобилността/ 16-22 септември/, Община Стара Загора, съвместно с Драматичен театър "Гео Милев", организира "Театър в движение". Две от автобусните линии, и това са №13 и №20, се превръщат в открита сцена, за един час...

публикувано на 19.09.23 в 07:35
Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев - Байрям.

Среща дискусия напомня за големите надсвирвания в Дълбок извор

Темата за творческите срещи на сватбарските оркестри за народна музика, провеждани през 80-те години в с. Дълбок извор, Първомайско отново става актуална. Този път с дискусия и концертна програма, организирани от местна инициативна група. Срещата..

публикувано на 18.09.23 в 17:13

"Улиците на Стара Загора" показва емблематични места в града

"Ние сме Ивайло и Деян. Добри приятели и надяваме се добри хора. Живеем в Стара Загора от около 20 години. Тук сме завършили част от образованието си. Тук сме намерили жените до себе си. Тук са родени децата ни! Обичаме Стара Загора и магията на..

публикувано на 18.09.23 в 15:16

Kампанията „Маратон на добротата“ продължава до 13 ноември

Мечо търси своите най-малки посланици на доброто! От 1 септември до 13 ноември продължава и кампанията „Маратон на добротата“. Идеята е да се разбуди усещането за добротворчество при децата още от детската градина. Като за целта Мечо ще има посещение..

публикувано на 17.09.23 в 16:35

Изложение „Изкуството като хоби и вдъхновение“ очаква гости в музей "Чудомир"

За четвърта година в двора на музей „Чудомир“ ще се състои изложението "Изкуството като хоби и вдъхновение". Едно от любимите на казанлъчани събития ще се проведе на 16.09., събота, от 10:00 до 17:30 ч.  "23 участника, предимно от нашия регион ще..

публикувано на 16.09.23 в 09:45