Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започват Празниците на розата и минералната вода в Павел баня

Снимка: Ивайло Илиев

Започва седмицата на 19-ите Празници на розата и минералната вода в курортния град Павел баня. В периода на кампанията по розобер всички жители и гости ще честват най-благоуханното цвете, както и лековитите води.
Програмата на фестивалните дни стартира още днес и ще продължи до 10 юни включително, а балнеоложкият център ще е домакин на музикални и танцови изпълнения от близко и далеч.

По повод старта на празниците кметът на община Павел баня Иса Бесоолу отбелязва в своя поздравителен адрес, че настъпва времето, в което традиционно в нашия край се провеждат розоберът и розоваренето на ароматната маслодайна роза, известна по целия свят с несравнимите си качества, а българското розово масло – така ценно и предпочитано от световните козметични и парфюмерийни марки, а и от фармацевтичните гиганти, няма аналог.
Според Бесоолу ако прибирането на розов цвят и на лавандула е в определени месеци от годината, то другото ни природно богатство – минералната вода, радва посетителите в Павел баня целогодишно със своя състав и лечебни качества.
Кметът призова всички жители и гости на курорта да се насладят на аромата на павелбанските рози и лавандула, както и да се потопят във феерията от цветове, за да заситят сетивата си именно тук - в община Павел баня!
Иначе програмата стартира с изложба и представяне на краеведски труд на местната писателка Мариана Бечева, посветен на китното село Тъжа. Веднага след това творческа работилница за най-малките ще бъде разположена в парковата зона и ще зарадва малчуганите на града с игри и много подаръци от кмета. Седмичната празнична програма ще продължи с концертите на изпълнители като бургаското вокално трио “Déjà vu”, певиците Нелина и Ивана, Фолклорен ансамбъл „Детелини” и Бойка Дангова, Боян Михайлов и Мина Пенкова.
Най-дългоочакваното събитие неизменно ще бъде изборът и коронясването на Цар на минералната вода и Царица Роза. То ще бъде на 8 юни от 20:00 часа, като за поредна година вота ще се осъществява през платформа в сайта на общината. 
19-ия Празник на розата и минералната вода се осъществява от Община Павел баня, местния бизнес, туристическия бранш и много партньори, които и тази година ще впечатлят хилядите гости на курортния град.
По публикацията работи: Ивайло Илиев