Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Яворово ще се проведе Националният фолклорен събор „С мирис на теменуги"

Снимка: община Стара Загора

На 10 юни – събота, в старозагорското село Яворово ще се проведе шестото издание на Националния фолклорен събор „С мирис на теменуги". Откриването е предвидено за 9.00 часа, а празничната програма ще открие  Ансамбъл „Загорче". В читалищния салон ще се надпяват и надиграват състави от цялата страна, съобщават от пресцентъра на общината.

Организатори на станалото вече традиция събитие са НЧ „Ахинора – 2006", кметството в село Яворово и Община Стара Загора. Фестивалът има конкурсен характер и е без такса за участие, а победителите ще бъдат обявени в понеделник – 12 юни.

До 31 май, малки и големи майстори на гоблени имаха възможност да изпратят свои произведения, включващи флорални мотиви, за да участват в съпътстващата програма. Освен това, за любителите на словото от 7 до 18 години има конкурс за детско есе или стихотворение, посветени на цветята и природата.

Основните цели на събора са утвърждаване на фолклорното песенно богатство в съвременния живот, предоставяне възможност за изява на самодейни колективи от страната и чужбина, както и събиране и популяризиране на народни песни, танци и обичаи, посветени на цветята и българската природа.                                                                                                                                            По публикацията работи: Моника Съртонева

Още от категорията

Затворени улици в Стара Загора на 28 септември

Във връзка с изпълнение на монтажни дейности по проект за реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора, осъществяван от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД по Оперативна програма „Околна среда“, към 28 септември има временна организация на..

публикувано на 27.09.23 в 18:22

В Казанлък пускат приложение за анонимни сигнали за разпространение на наркотици

Днес в Община Казанлък бе представено ново мобилно приложение „DrugSTOP.bg” за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотични вещества. Приложението е анонимно, web-базирано, има възможност за посочване на локация, добавяне на текстова и..

публикувано на 27.09.23 в 17:51

Задържаха петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми М.М., на 40 г., С.Г., на 41 г., С.К., на 40 г., В.Д., на 35 г., и Д.К., на 38 г., за това, че за времето от началото на месец януари 2023 г. до 26.09.2023 г., на територията на област Стара..

публикувано на 27.09.23 в 17:45
ТЕЦ

Спешна среща за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

Представители на регионалното и енергийното министерство ще направят работна среща със синдикатите и служителите в ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Мини Марица-изток"  в Раднево утре. До визитата им се стигна след напрежението, което предизвика внесената на..

публикувано на 27.09.23 в 16:57

Готов е проектът на АПИ за обезопасяване на опасния пътен участък при разклона за Горно Сахране, чака се финансиране

Проект за обезопасяване на опасния участък по пътя София – Бургас при разклона за село Горно Сахране вече е изготвен, но за да започнат ремонтни дейност се чака финансиране от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.09.23 в 15:46

Стара Загора е с обновен Туристически информационен център

В Стара Загора, по повод Световния ден на туризма, днес бе открита  изложба и бе представен обновения Туристически информационен център.  Информационният център по туризъм на Стара Загора е сред малкото сертифицирани у нас, каза заместник кметът на..

публикувано на 27.09.23 в 15:03

421 безработни са намерили работа през авуст

През месец август 2023г. в област Стара Загора на работа са постъпили 421 безработни лица. Това каза за Радио Стара Загора Любен Георгиев от Бюрото по труда. Равнището на безработица през месец август е 4,4% при 5,3% за страната -..

публикувано на 27.09.23 в 14:16

На дневен ред в МС в петък: Териториалните планове за справедлив преход за Перник, Кюстендил и Ст. Загора

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че в петък на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъдат обсъдени териториалните планове за справедлив преход за Перник, Кюстендил и Стара Загора, които трябва да бъдат изпратени на Европейската..

публикувано на 27.09.23 в 14:15

Представят двутомното издание „История на Стара Загора“

В навечерието на празника на Стара Загора, на 3 октомври от 18:00 ч. в Културен център „Стара Загора“, ще бъде представена двутомната „История на Стара Загора“. По време на събитието проф. д.и.н. Петър Стоянович от Институтa за исторически..

публикувано на 27.09.23 в 13:07

Обсъждането на териториалните планове отпадна от дневния ред на правителството

Министерският съвет изтегли точката за териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Обсъждането на т.н. Зелен преход ще стане след като властта постигне съгласие със синдикатите. Тази сутрин от ТЕЦ "Марица-изток 2" обявиха стачна готовност,..

публикувано на 27.09.23 в 12:47