Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Двудневен хакатон „Дигитална Стара Загора" търси ученици от 8 до 11 клас

Второ издание на Хакатон „Дигитална Стара Загора“ ще се проведе на 23 и 24 юни. В него могат да участват ученици 8-11 клас от училищата в региона. Организатор е  Сдружение IT Стара Загора, a домакин отново е ПГ по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански"

Хакатонът е част от програмата на първия по рода си технологичен фестивал Zara Tech Spring.Това е уникален формат, по време на който младежите могат да се обединят и да открият силата на колективната работа и критичното мислене. Насочен е не само към ученици с интереси в информационните технологии, но към такива, които искат да се развиват в сферата на дизайна, маркетинга, бизнес и предприемачество.

Тази година темата на Хакатона е „Дигитална Стара Загора“. С помощта на технологиите, ще се търсят решения за популяризиране на събитията, които се случват в Стара Загора, но по една или друга причина малко хора разбират за тях и организаторите често не успяват да достигат до потенциалните посетители.

Учениците ще бъдат разделени на отбори и ще се изправят пред предизвикателството да излязат от зоната си на комфорт, да работят по реален проблем и да подобрят уменията си за работа в екип. Ще участват в дискусии, ще развиват своето креативно мислене и ще представят смели идеи в динамична екипна работа.

Хакатонът ще стартира на 23 юни в 15 часа, когато ще бъде официалното откриване. По време на него специалисти от бизнеса ще разкажат повече за проблема и казуса, който трябва да се разреши.Същинската част ще се състои на 24 юни, когато в рамките на деня екипите ще работят по своята идея, която ще презентират пред жури. Най-добрите предложения ще получат подкрепа за реализирането си и допълнителни награди.

Всички, които имат интерес, могат да се регистрират на следния линк https://forms.gle/bE7uo6Z2YTD1VmxJ8

За повече информация –  0887 75 58 05 или it.starazagora@gmail.com.


Още от категорията

Край Бузовград засадиха "Гората на Ванко"

Край казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в "Гората на Ванко". Инициативата се организира в памет на Иван Седмаков, който загина при катастрофа през ноември м.г. а днес трябваше да навърши 15 години. Детето беше блъснато от 57-годишен мъж,..

публикувано на 23.09.23 в 16:01

Започна 13-тото издание на "Пиеро" в Стара Загора

В Стара Загора започна 13-тото издание на Международния куклено - театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. 15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма тази година, а участниците са над 300. От тях българските трупи са четири, една е..

публикувано на 23.09.23 в 14:18

Бивш шеф на полицията е кандидат за кмет на Казанлък на ПП-ДБ

Алекси Алексиев е кандидат-кметът на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП -ДБ) в община Казанлък. Днес той беше официално представен в присъствието на общинските лидери на двете формации. Алексиев е бивш директор на..

публикувано на 23.09.23 в 12:48

Надзиратели готвят нови протести, започнаха кампания "Не на страха"

Синдикатът на служители в затворите в България започна кампания в защита на своя колега, който според тях е неправомерно уволнен. Те разпънаха плакати „Не на страха“ по време на благотворителен футболен турнир в Стара Загора и обявиха, че се готвят..

публикувано на 23.09.23 в 11:50

Празник на лютеницата и зимнината се провежда в старозагорското село Богомилово

Първи фолклорно-кулинарен "Празник на лютеницата и зимнината" се провежда днес в старозагорското село Богомилово. Празникът разкрива тайните на автентичния български вкус на лютеницата и зимнината от рецептите в старите готварски книги или домашни..

публикувано на 23.09.23 в 09:38

Освещават храм на името на свети Йоан Кръстител в сливенското село Бинкос

Тази година жителите на сливенското село Бинкос ще посрещнат събора си на 23.-ти септември с тържествен камбанен звън. Той ще даде началото на празничната литургия за освещаването на новопостроената църква  „Св.  Йоан Кръстител“. “Близо 200 са жителите..

публикувано на 23.09.23 в 08:05

Общоградска церемония по повод Независимостта на България в Сливен

Сливен отбеляза 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България с общоградска церемония на площад „Хаджи Димитър". Представители на държавната и общинска власт, политически организации, ученици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника..

публикувано на 22.09.23 в 15:06

Ямбол отбеляза Деня на Независимостта

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан в Ямбол. В празничната церемония участие взеха и представителни военни части от Ямболския гарнизон.  Стотици жители на Ямбол почетоха деня на Независимостта в центъра на града. Те споделиха, че 22..

публикувано на 22.09.23 в 15:00

Тридневен празник в ивайловградското село Хухла

В Деня на Независимостта - 22 септември, в ивайловградското село Хухла стартира празникът „Мистериите на Хухла“. Богата културна програма очаква жителите и гостите на града до 24 септември. Началото ще бъде поставено с археологическа изложба на..

публикувано на 22.09.23 в 14:11

Стара Загора чества 115 години независима България

Тържественият общоградски ритуал в Стара Загора започна с Манифест на цар Фердинанд за  обявяване Независимостта на България , рецитиран от Ивелин Керанов. Под звуците на Общинския духов оркестър своите венци и цветя пред Паметника на загиналите..

публикувано на 22.09.23 в 11:58