Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавният архив в Стара Загора отбеляза Международния ден на архивите

5
Снимка: Кристина Русева

Държавният архив в Стара Загора отбеляза 9-ти юни Международния ден на архивите, като връчи грамоти за най-активен читател, дарител и приятел на институцията, която е сред авторитетните в града.

Тази година за петнадесети път Международният съвет на архивите отбелязва Седмицата (5 – 9 юни 2023 г.) под знака на 75-годишнината от създаването на Съвета.  

 Вяра Жекова, специалист в Държавния архив в Стара Загора  припомни, че  9-ти юни се чества като Международен ден на архивите от 2008 г.

  Фондовата наличност на архивите в Стара Загора възлиза на 2 396,50 м към 1.01. 2023 г. с 3 338 архивни фонда. Общият брой на архивните единици е 185 486, частичните  постъпления са 513, а спомените 2 465.

  Наскоро примата на старозагорската опера  Мария Клинчева дари на Държавния архив в града лични документи, снимки и плакати от богатата си творческа кариера  като оперна певица и преподавател в Римската музикална академия „Санта Чечилия“. Тя получи отличието на Държавен архив Стара Загора за дарител на 2022 г. А журналистът Желязко Динев от Телевизия Стара Загора получи отличието за приятел на държавния архив. За читател на 2022 г. бе отличена Венелина Илиева от Исторически музей „Искра“ Казанлък.

  И докато течеше скромното тържество по повод Международния ден на архивите, трима посетители дойдоха да ползват фондовете на старозагорския архив. Оказа се, че това са историците от НПМ „Шипка – Бузлуджа“, които търсят важна информация за готвената от тях изложба. „По повод 155 години от Бузлуджанската епопея – подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и годишнина от първото организирано поклонение пред подвига на героите на вр. Бузлуджа през 1883 г. В държавния архив в Стара Загора се пазят дневниците на шипкалията Христо Духовников, които  съдържат ценна информация за нас от времето на Шипченските събития до навечерието на Балканската война“, каза пред нас директорът  Чавдар Ангелов. Галерия

Още от категорията

Министър Радев: Тертиториалните планове вече са изпратени

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2,..

публикувано на 30.09.23 в 17:53
Румен Радев -министър на Енергетиката

Енергийният министър Румен Радев ще се срещне с протестиращите енергетици и миньори

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат днес с протестиращите енергетици и миньори. Това съобщиха от правителствената информационна служба.  Разговорите ще бъдат в 13:00 ч. в административната сграда на..

публикувано на 30.09.23 в 10:33
Николай Денков

Правителството изпраща в Брюксел плановете за Стара Загора, Перник и Кюстендил

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.  До 31..

публикувано на 30.09.23 в 09:30

Денонощие продължава блокадата на АМ "Тракия" и Подбалканския път от потестиращите енергетици

Продължава блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, включително Прохода на републиката. Вчера в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас...

публикувано на 30.09.23 в 09:14
Снимка: Десислава Крачолова

Остава блокадата на АМ "Тракия" и на Подбалканския път от протестиращите енергетици през нощта

Остава блокада на АМ „Тракия“ и на Подбалканския път в района Гурково, това решиха протестиращите енергетици, след като Комисията по енергетика отхвърли искането за отсрочка на Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у..

публикувано на 29.09.23 в 18:55
Снимка: Стоян Радев

Постоянна мярка „задържане под стража" постанови Сливенският съд за шофьора, убил млада жена на АМ "Тракия"

Окръжен съд Сливен постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" срещу 24-годишния шофьор, който на автомагистрала Тракия, след Нова Загора, връхлетя върху лек автомобил в аварийната лента и уби на място 23 годишна жена и рани тежко още..

публикувано на 29.09.23 в 18:40

Двама представители на СКЛА "Берое" ще участват на Международния шосеен пробег Русе – Гюргево

СК по лека атлетика „Берое“ ще участва с двама свои състезатели на Международния шосеен пробег Русе – Гюргево. Това са Кристиян Иванов и Девора Аврамова. Това съобщи за Радио Стара Загора треньорът в старозагорския клуб Иван Попов.  Той каза още, че..

публикувано на 29.09.23 в 18:04

Пътни блокади в Старозагорско с искане за сигурност за работата на енергетици и на миньори

Териториалните планове за развитие на въглищните региони и натрупаното напрежение около неяснотите  за бъдещето на хората, свързани с въглищната енергетика, станаха причина за блокади и протести на територията на няколко области в България днес...

публикувано на 29.09.23 в 17:34
Николай Денков, министър-председател на Република България

Денков: Централите ще работят до 2038 година

Приключи извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема бе съдбата на въглищните централи. След края му премиерът Николай Денков заяви: " Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре събота, 30 септември. Никакво..

публикувано на 29.09.23 в 16:53

Старозагорски депутати в спор за териториалните планове

С 4 гласа "За", 5 - "Против" и 8 - "Въздържал се" парламентарната комисия по енергетика отхвърли предложения от  БСП, "Възраждане" и ИТН проект на решение да бъде отправено към Европейската комисия искане за отсрочка до края на октомври за представяне на..

публикувано на 29.09.23 в 15:59