Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна полицейска акция "Ваканция! Да пазим децата на пътя!"

2
Снимка: интернет

Служителите на Пътна полиция към Областните дирекции на МВР  започнаха традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ Тя ще продължи до 31 август, съобщи старши  инспектор Таня Георгиева, началник Група “Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор Пътна полиция при ОД на МВР Стара Загора.  През първия етап от акцията от 15 юни до 30 юни – когато част от учениците вече са във ваканция, а за по-големите това са последните учебни дни, ще бъде засилено полицейското присъствие около учебните заведения и детските градини.  Ще се следи за правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи, на поведението на превозващите ги, както и на останалите шофьори, включително и на децата-водачи, ако се придвижват с велосипед.

   Във втория етап -от началото на юли до края на август,  специализираната полицейска операция ще бъде насочена към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства, използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в превозните средства, както и към недопускане на управление на МПС от водачи под 18 години.

  Най-невралгичните участъци и точки в Стара Загора с движението на деца са около училщата, детските градини и онсечката по бул. "Цар Симеон Велики" от ул. "Тодор Стоянович" до бул. "Патриарх Евтимий", както и бул. "Митрополит Метозий Кусев".

  За периода от 15.06 до 31.08.2022 г. в област Стара Загора са станали 18  пътни инцидента с участието на деца, при които са били ранени 35 деца. За радост няма загинали."Но с изключение на три от пътно-транспортните произшествия, в остганалите, пострадалите деца са били пътници в автомобила на родителите", посочи ст. инсп. Георгиева.


   Във времето  от 15 юни до 14 септември, паралелно  ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“ за  ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. В петъчните и неделни дни от 14:00 ч. до 21:00 ч., както и в други времеви интервали според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, ще  се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места, на пътните възли и подходи към/от активно посещаваните курортни комплекси/селища и гранични контролно-пропускателни пунктове.

    Ще бъде засилен контрола по автомагистралите. Полицейските екипи ще следят за недопускане на паркиране, спиране или движение в лентата за принудително аварийно спиране освен в случаите, предвидени в ЗДвП, движение на пешеходци или на водачи с ППС, за които има изрична забрана в ЗДвП.“ В съботните дни след 23:00 ч. в населените места и най-вече в малките населени места, ще се провеждат засилени проверки с акцент спазване на скоростните режими, недопускане на управлението на ПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране от неправоспособни водачи.“, каза още ст. инспектор Георгиева. 



По публикацията работи: Кристина Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10