Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-старото училище в Казанлък има свой химн

Снимка: Кристина Русева

 Днешните възпитаници на най-старото училище в Казанлък продължават да пишат историята му 185 години след неговото създаване с вдъхновяващи събития и успехи във всички области на знанието. От седмица Средно училище "Екзарх Антим Първи" има официално свой химн. След представянето му на тържествен концерт на сцената на Народния театър "Иван Вазов" от учениците от музикалните паралелки на школото, директорът Радиана Стефанова получи сертификат за авторските права на химна на училището.

   Учебното заведение е сред класиралите се във второто издание на конкурса  „Светилник“: "2022/2023: Към светли бъднини вървим!“ на Музикаутор - организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права у нас. Финалисти бяха  шест училища от общините Столична, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора /Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“/ и Казанлък. В кампанията този сезон за първи път се включва и една от големите банки у нас,  като дарител  

      "Текстът на песента е на поетесата Снежина Темелкова, която съчета умело историята ни от създаването на училището до сега и трите специалности, в които обучаваме нашите ученици. А музиката е дело на Христо Петков, син на известния български диригент Добрин Петков, чието име носи музикалното училище в Пловдив. Химнът звучи много съвременно, с рок-елементи и децата бързо го припознаха!" Това съобщи за Радио Стара Загора Марина Стефанова, учителка по музика в училището. 

 Към химна има и професионално видео, направено от студенти на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Всички участници в клипа са ученици от музикалните паралелки и мажоретния състав на училището. "Те подходиха много отговорно и организирано.Кадрите са заснети за два учебни дни в  модерните стем-кабинети и двора на училището.", разказва г-жа Марина Стефанова и изрази благодарност и на музикалния екип на Радио Стара Загора в лицето на Георги Генов за професионланото звучене на песента.

 Другото казанлъшко училище, което получи авторски права от конкурса на музикалната организация за своя химн е  ОУ „Георги Кирков".БНР подкасти:

Още от категорията

Децата и гневът

" Свят от емоции " - така понякога определяме детската душевност, именно защото децата в  много по-голяма степен от възрастните са подвластни на емоциите си, а същевременно по-трудно ги разбират и управляват.  Една от най-разпространените родителски..

публикувано на 07.12.23 в 12:20

Помощник на Дядо Коледа в Стара Загора превръща всеки подарък в специален

19 дни преди Коледа вечер вероятно повечето деца държат небето под особено наблюдение. Защото  кой не иска да види шейната, елените и Дядо Коледа? Преди да дойде Добрият старец обаче, е нужна солидна подготовка. Тя започва с внимателна проверка на..

публикувано на 06.12.23 в 17:58

Шаранът е дошъл в Европа от Китай

Българите слагат по традиция на трапезата си на Никулден шаран, приготвен специално за празника на покровителя на рибарите и банкерите св. Николай, който е тачен светец в целия християнски свят. „Но малцина знаят, че шаранът е  пренесен от..

публикувано на 06.12.23 в 15:15

История за Храма, хората и вярата

Стотици, а може би дори и хиляди ще дойдат днес в Катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора, за да запалят свещица и да се помолят за здраве. Една от най-красивите църкви не само под Липите, но и в България, е единствената в..

публикувано на 06.12.23 в 08:40

Изложба в Хасково показва 110 автентични носии

Изложба в Хасково показва 110 автентични народни носии от почти всички етнографски области на България. Колекцията е на Златка Господинова, която за втори път показва носии, които тя колекционира. Най-старата носия е на 200 години и е от Одринско...

публикувано на 04.12.23 в 15:51

Само мечката Диана заспа отново, останалите осем търсят вниманието на посетителите

 В зоопарка в Стара Загора, днес на Андреевден, известен и като Мечкин ден, имаше много посетители.   Само мечката Диана отново е заспала зимен сън, след като се пробуди преди няколко дни, останалите 8 кафяви мечки се радват на посетителски интерес...

публикувано на 30.11.23 в 17:53

Монети от различни епохи показват в Стара Загора

„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”, който се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора...

публикувано на 30.11.23 в 16:31

Зоопарк Стара Загора организира открита лекция посветена на зимния сън на мечките

Открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка (Ursus arctos L., 1758)" подготвят Зоопарк Стара Загора, Тракийски университет и Парк за мечки „Белица". Събитието е насочено към студенти, преподаватели и..

публикувано на 30.11.23 в 11:02

Анкета "До Ню Йорк и назад" на българските младежки делегати към ООН 2023-2024

Стартира ежегодната национална анкета на българските младежки делегати към ООН. Тази година е подготвена от Коста Каракашян и Александър Янев. Те в момента са в първата част от мандата си, който трае 18 месеца - 6 месеца пасивен и 12 активен..

публикувано на 28.11.23 в 15:20

Българка спечели титлата „Мисис Европа 2023“

Българка спечели конкурса "Мисис Европа 2023", който се проведе в Истанбул преди броени дни. Манита Вартан е родена в Пловдив, но има арменски корени. Тя е четвърто поколение арменка в България. Израснала е в Родопите, откъдето пази мили детски..

публикувано на 24.11.23 в 11:24