Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

За  много млади хора, завършили средното си образование през 2023 г.,  предстои да започнат сами своето здравно осигуряване, напомнят от приходната агенция. 

Зрелостниците, които са взели своите дипломи за средно образование тази година, са здравноосигурени от държавата до края на месец юни. Те трябва да заплащат сами здравните си осигуровки до постъпването на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За целта, те трябва да подадат еднократно (при възникване на задължението за осигуряване по този ред)декларация Образец №7 във всеки офис на НАП, по пощата с обратна разписка или в Портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК).

Декларацията се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца през който възниква задължението сами да плащат здравните си вноски.В рубриката „Здравно осигуряване“ – „Студенти“  в сайта на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7 и е дадена възможност за изтегляне на формуляра. При попълването на декларацията, освен задължителните полета, е важно зрелостниците да впишат и телефон за връзка.

В срока на подаване на декларацията се внася и здравноосигурителната вноска - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася (например вноската за месец юни се дължи до 25-и юли, съответно за месец юли – до 25-и август и т.н.). Тя може да бъде заплатена без такса, на място в офис за обслужване на НАП чрез наличните ПОС терминали или онлайн в Портала за електронни услуги на Агенцията.

 При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, напомнят още от НАП.

Младите хора могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга „Справка за здравноосигурителния статус“, която е със свободен достъп в е-портала. От приходната агенция препоръчват на младите хора да заявят и получат от всеки неин офис своя ПИК, който ще им осигури достъп до всички е-услуги на НАП.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скандал между двама завърши с изстрел във въздуха

Скандал между двама мъже в съботната вечер завърши с изстрел във въздуха, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.  На 18.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение, че около 20:45 ч., в гр. Стара Загора, на бул. „Цар Симеон..

публикувано на 20.05.24 в 11:36

Шофьор премаза друг водач на автомобил и избяга от произшествието

Шофьор премаза друг водач на автомобил, след което избяга от произшествието.   На 18.05.2024 г., около 01:53 часа, в ОДМВР - Стара Загора е получено съобщение за тяло на мъж, намиращо се на платното за движение на път II-66, в района на км. 48+000,..

публикувано на 20.05.24 в 11:18

Стара Загора изрази съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза на 19 май 2024 г. от 20:00 часа Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН. На площада пред сградата на Общината ръководството, служители на РЗИ, партньори и граждани..

публикувано на 20.05.24 в 10:01

В Гурково за празника на розата наградиха най-възрастния розопроизводител в България

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи,..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Малина Панайотова и Боряна Георгиева (вдясно)

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията InnovationOfTheYear („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На..

публикувано на 20.05.24 в 09:52

Студенти от Тракийския университет със златни медали от „Европейско кенгуру за студенти 2024“

Студенти от Стопански факултет към Тракийски университет спечелиха два златни и три сребърни медала на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру за студенти 2024“.  Призьорите  -   Жасмин Георгиев – златен медал, Християния Христова..

публикувано на 20.05.24 в 09:37

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

В Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници..

публикувано на 20.05.24 в 08:38

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години с юбилеен концерт

Музикална школа при НЧ "Родина 1860 " ще отбележи 70 години от създаването си с юбилеен концерт на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия. В концерта ще участват изявени джаз музиканти, които ще свирят заедно с възпитаниците на..

публикувано на 19.05.24 в 15:24
Снимка: Стоян Радев

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасим 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател..

публикувано на 19.05.24 в 14:52
Снимка: БПЦ

Сливенска епархия с втори опит за избор на митрополит

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният..

публикувано на 19.05.24 в 09:38