Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старозагорци дарили 7 кг злато на Левски за оръжие преди Къкрина

Снимка: интернет

Малко познат, дори неизвестен е цитатът „Да възкресим България с пълна свобода“ на Апостола. Точно той е послужил за заглавие на книгата на историка  проф. Вера Бонева, която тя  представи тези дни в родния град на великия карловец: „Васил Левски: Да възкресим България с пълна свобода“.

  Авторката препрочита част от познатите и присъстващи в дигиталното пространство документи и писма, създадени от ръката на Левски и на негови съратници. Представени са някои недогледани факти, като например “БРЦК в българско“, както е наричал своята организация. / Значително по-късно е възприет термина Вътрешна революционна организация./ „Левски продължително е подготвял дейността си за да създаде през септември 1871 г. заедно със съратници в Ловеч централен комитет. После създава и частните комитети. През април и май на 1872 г. той обединява революционните дейци, работещи  вътре в Османската империя с тези, които работят в емиграция в румънско“, обобщава историчката някои от аспектите на своите изследвания, залегнали в книгата, за в. "Дума на българските емигранти", за малко известните изсладвания на Михаил Арнаудов на делото на Левски, за паметника на Дякона във Велико Търново, за вещите и фактите, свързани с Апостола в музеите в страната.

  Изключително отговорен е бил Левски по отношение на архивирането на документите и регистрирането на средствата, подчертава проф. Бонева.

Един интересен факт, свързан със Стара Загора, който включва няколко годишния труд на изследователката е, от есента на 1872 г., когато след събранието на местния таен революционен комитет, Дякона тръгва с голяма сума, регистрирана с нарочен документ с неговия почерк. Сумата е 1 206 наполеона, които в тегло се равняват на 7 кг. злато. Фактът е отбелязан от историците, но не му е обърнато достатъчно внимание. “Преизчислено и  приравнено на тогавашната парична единица – сребърния грош, парите са в размер на 150 000 гроша, които старозагорци от града и околните села са дарили за закупуването на оръжие от емиграцията.“, пояснява проф. Вера Бонева.

 Тя сравнява тези пари със сумата, която ограбва малко преди това Димитър Общи при акцията в Арабаконашкия проход на 22-ри септември 1872 г.  Парите били 125 000 гроша.

  Според нея документалното наследство на големия революционер в интернет изглежда претоварено с документи, факти и обстоятелства за него. Но отсъстват материалите на професионалните историци – научни статии, преводи и адаптации на неговите ръкописи към съвременния български език.  „Например, в интернет може да се види някое негово писмо, но то не е достъпно с пълното му разчитане, направено от архивист!“, казва по този повод проф. Бонева.

  Чуйте интервюто с проф. Вера Бонева в звуковия файл.Още от категорията

Всеки си спомня за първия студентски празник

Няма бивши студенти е твърдение, което често можем да чуем на 8-ми декември. Или това е празник, още един повод за "поливане". Те са на различна възраст, учили са в различни години и университети, но всички са запазили спомени за своя първи студентски..

публикувано на 08.12.23 в 13:19

Честит празник, студенти!

Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник"...

публикувано на 08.12.23 в 08:00

Децата и гневът

" Свят от емоции " - така понякога определяме детската душевност, именно защото децата в  много по-голяма степен от възрастните са подвластни на емоциите си, а същевременно по-трудно ги разбират и управляват.  Една от най-разпространените родителски..

публикувано на 07.12.23 в 12:20

Помощник на Дядо Коледа в Стара Загора превръща всеки подарък в специален

19 дни преди Коледа вечер вероятно повечето деца държат небето под особено наблюдение. Защото  кой не иска да види шейната, елените и Дядо Коледа? Преди да дойде Добрият старец обаче, е нужна солидна подготовка. Тя започва с внимателна проверка на..

публикувано на 06.12.23 в 17:58

Шаранът е дошъл в Европа от Китай

Българите слагат по традиция на трапезата си на Никулден шаран, приготвен специално за празника на покровителя на рибарите и банкерите св. Николай, който е тачен светец в целия християнски свят. „Но малцина знаят, че шаранът е  пренесен от..

публикувано на 06.12.23 в 15:15

История за Храма, хората и вярата

Стотици, а може би дори и хиляди ще дойдат днес в Катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора, за да запалят свещица и да се помолят за здраве. Една от най-красивите църкви не само под Липите, но и в България, е единствената в..

публикувано на 06.12.23 в 08:40

Изложба в Хасково показва 110 автентични носии

Изложба в Хасково показва 110 автентични народни носии от почти всички етнографски области на България. Колекцията е на Златка Господинова, която за втори път показва носии, които тя колекционира. Най-старата носия е на 200 години и е от Одринско...

публикувано на 04.12.23 в 15:51

Само мечката Диана заспа отново, останалите осем търсят вниманието на посетителите

 В зоопарка в Стара Загора, днес на Андреевден, известен и като Мечкин ден, имаше много посетители.   Само мечката Диана отново е заспала зимен сън, след като се пробуди преди няколко дни, останалите 8 кафяви мечки се радват на посетителски интерес...

публикувано на 30.11.23 в 17:53

Монети от различни епохи показват в Стара Загора

„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”, който се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора...

публикувано на 30.11.23 в 16:31

Зоопарк Стара Загора организира открита лекция посветена на зимния сън на мечките

Открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка (Ursus arctos L., 1758)" подготвят Зоопарк Стара Загора, Тракийски университет и Парк за мечки „Белица". Събитието е насочено към студенти, преподаватели и..

публикувано на 30.11.23 в 11:02