Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служителите в НОИ Стара Загора излязоха на протест

5
Снимка: Кристина Русева

Работещите в териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Стара Загора излязоха на едночасов протест пред сградата на института от 12 до 13 ч. В протеста участват членове на двете синдикални организации КТ “Подкрепа“ и КНСБ, които настояват за 30%-тно увеличение на заплатите. Брутните възнаграждения са масово между 1000 и 1200 лв., което е обидно и недопустимо в сегашните икономически условия на инфлация и почти ежедневно поскъпване на стоки и услуги“. С плакати : "Защо депутатите заслужават увеличение, а ние - не", „Държавен служител не е мръсна дума!", "И за нас има инфлация!" протестиращите изразиха несъгласието си със заплащането и условията на труд, при които един служител се налага да обработва огромен набор от документи на няколко десетки клиенти на седмица. В понеделник тази седмица 8 служители са обслужили няколко стотин клиенти, споделиха някои от протестиращите.

 Една от служителките попита – „Кога е било пенсията на един пенсионер да бъде в размер на 3 400 лв и всяка година трудов стаж след пенсиониране да му се зачита за стаж с доплащане? И защо прослуженото време на служителите в системата е част от заплата?“

„Брутни заплати от 1 000-1 500 лв. не е адекватно заплащане на за един специалист в системата, за когото се изискват икономическо образование или юридическа правоспособност, ако е юрист. Кадри се градят с години, а един икономист или юрист да получава такова възнаграждение – е обидно!“, каза Теодора Крумова, секретар на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ в поделението на НОИ Стара Загора.

 Татяна Генева, секретар на КНСБ заяви, че двата синдиката ще изчакат отговора на финансовия министър Асен Василев за да обсъдят по-нататъшните действия в защита на исканията за по-високи заплати, които не изключват и ефективна стачка. Пред председателя на Регионалния синдикат КТ "Подкрепа" Михаил Михайлов, протестиращите заявиха подкрепата си за справедливите искания на протестиращите в другите сфери на държавната администрация и сектори за по-добро заплащане.

 Чуйте репортаж от протеста на служителите на НОИ Стара Загора в звуковия файл:Галерия

Още от категорията

3-ти декември е Международен ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания се отбелязва се от 1992-ра година насам и цели да се повиши информираността на международната общност за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие...

публикувано на 03.12.23 в 10:17

Синдикат "Образование" настоява за 15% увеличение на заплатите в сектора

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват в открито  писмо до премиера Николай Денков и до министъра на финансите Асен Василев за 15% увеличение на заплатите на работещите в отрасъл "Образование" през следващата година. При увеличение..

публикувано на 03.12.23 в 10:15

Нов протест на животновъди и оранжерийни производители пред МЗХ

Животновъди и оранжерийни производители излизат на нов протест пред Министерството на земеделието. Исканията им са същите като на протеста от миналата седмица , а недоволството им е свързано основно с недостатъчно, според тях, финансово подпомагане от..

публикувано на 30.11.23 в 08:53

Благотворителна коледна фотосесия ще се състои в Казанлък.

Благотворителна коледна фотосесия ще се състои на 2-ри и 3-ти декември в Казанлък. Организатор на събитието е Мария Любомирова. Водена от желанието си да продължи традицията, започната от нейния баща, покойния Любомир Чуканов работил дълги години като..

публикувано на 29.11.23 в 15:49

Сдружение „Жените на Казанлък“ с поредица от събития, посветени на Световния ден за борба с насилието над деца

Сдружение „Жените на Казанлък“ ще се срещнат днес с дванадесетокласници в общинска библиотека „Искра“, град Казанлък, където в 14.30 часа ще се проведе среща-дискусия на тема „Стоп на насилието“. Събитието е по повод 19-ти ноември – Световен ден за..

публикувано на 17.11.23 в 11:06

На тържествена церемония днес бяха връчени дипломите на 232 абсолвенти от Медицински факултет на Тракийски университет

Медицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора дипломира общо 232 студенти през 2023 г., от които 141 магистри и 91 бакалаври. Тържественото връчване на дипломите на магистрите се проведе днес в залата на Държавна опера - Стара Загора...

публикувано на 16.11.23 в 14:50

Националното сдружение на сираците в България започна благотворителна инициатива

Националното сдружение на сираците в България започна благотворителната инициатива "Коледа за всяко дете", която се провежда за поредна година.  Целта на кампанията е да организира тържества и концерти за малчуганите от семейства с нисък социален..

публикувано на 15.11.23 в 15:00
д-р Душо Гавазов - кмет на  Община Мъглиж

Д-р Душо Гавазов за целите през новия кметски мандат

Областният управител Ива Радева откри тържественото първо заседание на новосформирания Общински съвет в община Мъглиж, което се проведе на 9-и ноември. Клетва положиха кметът на общината д-р Душо Гавазов, кметовете на населени места и общинските..

публикувано на 10.11.23 в 15:10
Иво Димов, кмет на Димитровград

В Димитровград Иво Димов печели кметския вот на първи тур с 54,04%

В Димитровград Иво Димов от ГЕРБ печели кметския вот на първи тур. Той събра 9 524 гласа, или 54,04%.  След Димов втори е Стефан Димитров от Коалиция "Алтернативата на гражданите" с 4040 гласа и 22,92 процента. Следват ги Калоян Добрев от..

публикувано на 31.10.23 в 07:00

Тържествена сесия на Младежки общински съвет се проведе в Стара Загора

Днес се състоя тържествена сесия на Младежки общински съвет в зала „П.Р.Славейков“ в Община Стара Загора.  Дневният ред на тържественото заседание включи четири точки: - Полагане на клетва от членовете на Младежкия общински съвет и Общински..

обновено на 19.10.23 в 15:33