Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Фестивалът на котленския килим, багрите и етносите

2
Снимка: интернет

Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел очаква хиляди гости от страната, от днес до неделя в местността „Изворите“. Музикалната програма ще открият тази вечер братя Аргирови, група  „JAMBOL PROJECT“ и балетната школа ,,Па Де Кре “ от Стара Загора.

 Домакините ще зарадват жителите и гостите на събитието с  разнообразна и богата програма в трите дни с изложение на котленски и гръцки килими и голям котленски стан, в четирите етнически села – българско, турско, циганско и каракачанско ще бъдат показани традициите на Гергьовден. В  занаятчийския базар  ще бъде  демонстрирано естествено ръчно багрене на вълна и тъкане на котленски килими. „Подготвили сме изложба на типичната женска котленска носия, която е от градски тип. Тя се отличава с аристократичност, подчертавайки особения статут на някогашния възрожденски Котел. Ще бъдат показани красивите и неповторими пафти, куни и други бижута. В тях някогашните котленски златари влагали седеф от Йерусалим и Охрид. Някои от тези произведения на занаятчийското ювелирно изкуство са били шедьовъра на живота за своя майстор.“, каза за Радио Стара Загора,  преди началото на фестивала, кметът на Котел Коста Каранашев.

 Домакините се надяват на вертикалния стан на входа на местността „Изворите“ всяка жена, която пожелае,  да затъче една нишка, за да може до догодина да бъде изтъкан котленски килим от ръцете на 20 000 българки. На своята 7-ма национална среща „Родолюбие“,  лютиерите у нас ще определят най-добрите майстори в направата на гайда, кавал, гъдулка, тамбура и  тъпан. Талисманът на фестивала – Котленчето ще поведе Кукерското шествие под съпровода на гайди от българското село до Голямата естрада в 20,30 ч. в съботната вечер. Д-р Людмила Емилова ще дава ценни съвети в „Къщата на здравето“, а майстор-готвачът Андре Токев ще приготвя традиционни баварски ястия.

 Известни музиканти и танцьори ще се представят в Котел  - Петя Панева, Фондацията, Ансамбъл „Българе“.

 За децата са подготвени много изненади  в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“, където ще ги очаква първата печатна преса – пресата на Гутенберг.

  Известен с любовта си към Котел и възхищението и преклонението към делото на Георги Стойков Раковски, Коста Каранашев обяви началото на кампанията за събиране на средства за изрисуване лика на най-известния котленец върху фасадата на една от сградите, като продължение на  инициативата за екстериорно присъствие по фасадите в градчето на котленския килим и българската шевица.

 Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. 

 В звуковия файл чуйте по-интересните акценти от Седмия фестивал на котленския килим, багрите и етносите от кмета на Котел Коста Каранашев.

 

Ето и пълната фестивална програма по дни и часове:28 юли 2023 г.

28 юли 2023 г. /петък/

19:00 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT“

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

21:00 часа – Откриване на Фестивала

21:00 часа – Концерт на балетна школа ,,Па Де Кре “

22:00 часа – Концерт на Братя Аргирови

Място: Голяма сцена „Естрада”

29 юли 2023 г. /събота/

09:00 часа – Официална програма

Занаятчийски базар;

Демонстрация на тъкане и естествено багрене на вълна;

Фотоизложба на котленски носии, пафти, накити и  просфорни печати, „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“

11:00 часа – Официално откриване

Посрещане на фестивалната кукла „Котленчето“

Представяне на ансамбъл „Иглика“, гр. Краков, Полша

Място: Сцена пред х-л „Изворите“

Представяне на традиционни обичаи, носии и характерни ястия

– Българско село 

– Ромско село 

– Каракачанско село 

– Турско село

13:00 – 14:00 ч.  Среща с д-р Людмила Емилова

Място: Здравен кът

– Баварска кухня с шеф Андре Токев

Детски свят:

– Пресата на Гутенберг 

– Работилницата на Елфите

– Къщичките на джуджето 

– Омагьосаното село на Баба Яга

12:00 часа – Представяне на самодейни състави от гостуващите читалища и читалища от община Котел

Място: Голяма сцена „Естрада“

13:00 часа – VIII-ма Национална среща на лютиерите в България  ,,Родолюбие‘‘ – Майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023г. – „гайда“, „кавал“, „гъдулка“, „тамбура“, „тъпан“.

Вечерна програма:

18:30 часа – Концерт на танцов ансамбъл „Иглика“ – гр. Краков, Полша

19:30 часа – Концерт на  „JAMBOL PROJECT “

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

20:30 часа – Кукерско шествие, съпроводено от гайди– съвместно шествие с кукери от Народно читалище „Просвета-1892“, гр. Стралджа

Място: Тръгване от „Българското село“ до Голяма сцена „Естрада“

21:00 часа – Концерт на Ансамбъл „Българе“

21:20 часа – Монолог „Майката на Раковски“

21:30 часа – Концерт на Петя Панева

22:30 часа – Концерт на Група „Фондацията“ с участието на Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански

Място: Голяма сцена „Естрада“

30 юли 2023 г. /неделя/

10:00 часа – Пленер – тебеширен свят

14:00 часа – Официално закриване на фестивала




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втори ден доброволци помагат с възстановяването на град Шипка след бурята

Втори ден доброволци помагат в разчистването на едно от най-засегнатите от бурята и  градушката места – подбалканското градче Шипка.  Ледените късове в четвъртък вечерта там унищожиха напълно реколтата, нанесоха щети върху покриви на сгради, пострадаха..

публикувано на 16.06.24 в 10:10

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения..

публикувано на 16.06.24 в 09:47

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП „Величие“ взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно..

публикувано на 16.06.24 в 09:40

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското..

публикувано на 15.06.24 в 13:26

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48
снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Описват щетите от бурята в Казанлъшко

Екипи на община Казанлък вече описват щетите по къщите от вчерашната буря в региона. Най-засегнати градовете Казанлък и Шипка и салата Хаджидимитрово и Шейново. Около 60 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ, за физическите лица тя е..

публикувано на 14.06.24 в 14:39