Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял живот в плен на котленския килим

9
Снимка: Кристина Русева

Дни след приключването на Седмия фестивал на "Котленския килим, багрите и етносите" в Котел не спират възторжените думи, впечатления и  отзиви за събитието и благодарности към кмета на Котел Коста Каранашев и всички организатори и домакини на събитието. "Между 3 500 и 4 000 бяха гостите на фестивала, които се потопиха в неповторимата атмосфера на цветовете и багрите на котленските килими, под звуците на българските народни песни и танци, излезли изпод струните, ударите и пхръстите на българските традиционните народни инструменти и прохладната красота на изворите  на Котел". Така започва разговорът ми с една от най-добрите тъкачки на котленски килими Величка Съботинова. Темата естествено е насочена към котленския килим и неговото неповторимо обаяние в сраванение с другите творения на българското занаятчийско изкуство.

 "На вертиланите станоци, на каквито котленката тъче от незапомнени времена, за първи път показахме 16 непоказвани до сега образци от котленската музейна експозиция и 3 килима, частни притежания. ", казва майсторката и прави кратка характеристика на прочутия котленски килим. Котленката е втъкавала на бялата основа до 54 цвята вълнени прежди, естествено обагрени. И още от раждането на занята е вмъквала защитните символи на семейството и рода - правата пръчка, символизираща пътя на нейния стопанин със стадата към Беломорието и Добруджа, египетската пирамида - или триъгълникът, който черпи сила с върха си от космоса или с основата си от българската земя...Тази сила уравновесява и самата тъкачка и самата природа..."

   Вечно усмихната и отдаденаот дете на котленския килим, който е любовта и смисъла на живота й, майсторката е твърдо убедена, че този древен български занаят няма да бъде затрит!  Нищо, казва тя с горчивина, че е обучила 2 жени Бавария, две от Турция и много жени от цяла България...а в Котел, защото си имаме и пазим неповторими образци на котленската килимарска школа, няма желаещи да оврладеят занаята! "Килимотъкането е златен занаят - с него котленката, работейки вкъщи е обучавала децата от малки на труд и да са задружни. Тя с чевръстите си пръсти - без четка, е рисувала бялата основа шарките на котленския килим, който си остава и до днес неповторим със своя колорит, уют, топлина и енергия, които носи!", казва тъкачката, превърнала се в едно от знаковите имена на днешен Котел със своето изкусно майсторство, голямо сърце, всеотдайност към котленската килимарска школа и ревност към българските традиции и богатствата на родния Котел!

   Защото обича от душа и сърце това, което цял живот е правила - да тъче, предлага на кмета Коста Каранашев да втъче колкото може повече имена на посетители на Седмия фестивал на котленския килим, багри и етноси в пано, което да се пази в общината като спомен за събитието, което събира хора от всички етноси в това неповторимо кътче на България! Кметът, като вдъхновител и не по-малко ревностен радетел за българщината и традициите, решава да открие книга за впечатления, от която да почерпи имената за увековечаването им...

   И в тези 20-ина страници, много от гостите на фестивала са написали мили и топли думи на благодарност и възхищение от видяното и преживяното в трите дни, когато българщината се прояви във всичките си проявления.

 "Не мога да изброя всички, които ме трогнаха с искрените си думи, ще зачета само няколко реда", казва Величка Съботинова:

"Бъдете благословена! Поклон пред любовта, старанието и сръчните Ви ръце! Красивите Ви килими носят особена енергия...

 Госпожо Съботинова, делата Ви се записват във вечността!Достоен пример сте - БЛАГОДАРЯ, че ни научихте на мистичния занаят! - Славка Докова". 

 Благородна и винаги  готова щедро да дарява знания, умения и обич към българското, Величка Съботинова казва, че приема тези думи за всички тъкачки от Котел, които са над 80-годишни и затова няма как да се включат в дългата, тежка и данимична организация на събитието! Н о всяка е  оставила своя дан за това да го има това неповторимо творение на котленската школа -  котленския килим!

 След благодарността  към кмета на Котел и всички, които неуморно се раздадоха за провеждането на Седмия фестивал на "Котленския килим, багрите и етносите", Величка Съботинова скромно завършва нашия разговор с признанието, че всичко, което прави - го прави с от душа и сърце за свояКотел и  с любов за хората...

 В звуковия файл чуйте интервюто с Величка Съботинова:


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15

Изложбата “Изкуство в книга - ARS IN LIBRO“ днес гостува в Общинска библиотека „Искра”

По покана на Общинска библиотека „Искра”, гр. Казанлък днес на разположение на посетителите на културната институция е изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“. Тя е реализирана по проект “Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Публиката ще оценява най-добрия филм от фестивала "Златната липа"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както..

публикувано на 07.05.24 в 10:56

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гиргинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13