Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Троян стана първата община земеделски производител

2
Снимка: Фейсбук на Донка Михайлова

 

Община Троян първа започна собствено  производство на плодове, зеленчуци, мед и подправки, без намеса на химикали, с които да храни децата в детската млечна кухня, яслите и градините с екологични  продукти.“Това наложи Общината да се регистрира като земеделски производител, както го изисква законът, за да произвеждаме продукция върху собствената си земя и да зареждаме нашите  детски заведения и детска млечна кухня! “, каза за Радио Стара Загора Донка Михайлова, кмет на община Троян.

  Идеята на г-жа Михайлова е отпреди няколко години, когато най-напред Общината започва със сливова градина, а малко-след това и с ябълкова. За да се разрасне идеята и с отглеждане на зеленчуци в оранжерии - зелени салати, репички, лук, домати, краставици, тиквички, пипер и тикви. Ефектът е безспорен - освен полезна за здравословното хранене на децата, продукцията има и ниска себестойност. За екологичното производство се грижат само двама служители. Когато е необходимо се включват и хора от администрацията или се наемат допълнително работници. От миналата година има картофена нива, а от тази и градина за подправки. Общината е регистрирана и като производител на мед, след като пчелар от Луковит изненадал г-жа Михайлова, като й подарил няколко пчелни семейства. “И не ни остана нищо друго, освен да осигурим кошери за тях, и да се регистрираме като пчелари.“, разказва историята дотук кметицата.  

Резултатите и ефектът от здравословния начин на хранене и отглеждането на екологично чисти продукти, дават своите резултати – намалява броя на затлъстелите и на децата болни от диабет в Троян. “ Доразвили сме идеята за здравословното хранене и със собствена  здравословна кухня и назначихме технолог на храненето. Част от произведените плодове и зеленчуци доставяме и на домашншя социален патронаж. От догодина ще включим и училщното столово хранене“, допълни кмета Михайлова.

Чуйте интервюто с Донка Михайлова, кмет на община Троян в звуковия файл.