Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка в Музея на коня и конния спорт

16
Снимка: Емил Енчев

Стара Загора е град с интересна вековна история. Той има много неоткрити тайни. Има непознати за широката публика места, които при добра реклама могат да станат привлекателни за туристи от страната и чужбина. Едно от тях е Музея на коня и конния спорт. Уникален за България и за Балканите. 

Неговата предистория започва през 1971 година, когато в София генерал Владимир Стойчев, тогава председател на Българския олимпийски комитет, открива Музей на коня, като част от Висшия Селскостопански институт. През 1974 година, след пребазирането на Зоотехническия факултет в Стара Загора, благодарение на проф. Рангел Караиванов в Стара Загора е пренесена експозицията от карети с впрегатна и ездова амуниция, свързана с Третото българско царство. След 9 септември 1944 година каляските са "забравени" в бившите царските конюшни. През 50-те години са прехвърлени и зачислени към Киноцентър "Бояна". Някои са използвани при заснемането на документални и игрални български филми. 

Днес красивите шедьоври на западноевропейското производство на карети изработени от най-известните производители, като Хенри Биндер в Париж, "Якоб Лонер и ко" във Виена и "Хупър и ко" в Лондон се намират в откритата през 2010 година зала на Тракийски университет - Стара Загора. 

Под инвентарен №1 в университетската сбирка е каретата на Александър Батенберг.  

Тя е изработена по поръчка на Народното събрание от Хенри Биндер в Париж през 1891 година. С нея са пренесени тленните останки на първия български владетел на Третото българско царство Александър Батенберг. Каляската има много луксозен вътрешен интериор. Обзаведена е с френска тъмнотюркоазена тафта, орнаменти от седеф и слонова кост. До нея е аранжиран валтрапа с астраган подарен от император Александър II на Батенберг. На него е прикрепена звезда на ордена на Свети Андрей Първозвани.

До каретата два манекена стоят облечени в оригинални гвардейски униформи. Любопитен, но малко позабравен факт е, че гвардейската част, която охранява президентството на Република България води началото си от личната охрана на Александър Батенберг. Уредникът на музея Стойко Стойков припомня, че те печелят първо място по красота и изящество на Балканското изложение в Лондон, а дизайнер на униформите е самият княз Батенберг. Тъмночервената, с кожен калпак и орлово перо, ботуши с шпори, е кавалерийска униформа, съхранила хусарската традиция на Прусия. Гайтаните и ширитите също са част от орнаментиката й. "Все пак Александър Батенберг е пруски военен аристократ. Бялата напомня дрехите на участниците в Априлското въстание. Оригиналните Александровски звезди, прикрепени към калпаците, са личен дар на музея от президента Румен Радев", пояснява още Стойков.  



След абдикацията на княз Александър Батенберг Фердинанд Сакскобурготски става княз на Княжество България.

Следващият експонат в Музея е карета тип "Виктория". Тя е принадлежала на цар Фердинанд. Подарена е на царското семейство от английската кралица Виктория. В Музея се намират и бойното и парадното седлото на Фердинанд. Върху първото владетелят е седял в Стара Загора, при обявяването на Балканската война през 1912 година, пред храм "Свето Въведение Богородично".

Дар от турския султан Абдул Хамид II e валтрапа и конската ездова амуниция със сребърни стремена. Валтрапа е ръчно везана с метална нишка. Тя е подарена на Фердинанд след обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година, като знак на признание, че България тръгва по своя европейски път на развитие. 

Гостоприемният уредник на музея със сигурност ще ви разкаже, че цар Фердинанд е бил запален орнитолог, ентомолог, дендролог, направил експедиция до Амазония с брат си, изследовател на флората и фауната на река Амазонка, ще научите още, че той е първият монарх предприел подобно пътуване, първият полетял с аероплан през 1910 година, че при преминаването на Ориент-Експрес през територията на Царство България той управлява локомотива и цялата влакова композиция, но няма как да пропусне, че при неговото управление се случват и две национални катастрофи.


Посетителите на музея ще видят и каретата на която се возят до Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" младоженците цар Борис III и неговата избраница Йоанна Савойска по време на тяхната сватбена церемония, през 1930 година.

Тук е и каретата транспортирала принц Кирил и принцеса Евдокия по време на сватбената церемония на Йоанна Савойска и Цар Борис III. Тя е с нисък борд, четириместна, за да се виждат красивите дрехи на царските особи, както и да осигури пряк досег с хората, които ги посрещат. Дръжките на каретата са символични. "Виждаме легнала осмица, с корона по средата. Символ на безкрайността и на монархия. Зад нея е т.н царски банер, със стилизирани лилии и изправен лъв", уточнява  Стойков, който допълва, че специално за амортисьорите на тази ладия майсторът и е използвал черва от див бик. 


В Музея на коня и конния спорт ще видите и шедьоврите на майстор Мито Орозов от град Враца, изработвал файтоните и кабриолетите на царската фамилия. Негово дело е и малката царска шейна. Тук е и изработената от синовете му Пейко и Тодор Орозови по поръчка на царското семейство, в чест на раждането на престолонаследника Симеон II през 1937 година, детска каляска. Тя е съобразена с габаритите на кон пони.


В експозицията е представена и каретата разнасяла пощенските пратки, колети и писма на царската фамилия. Първият  пощальон отговарял за доставката на кореспонденцията, в периода 1896-1905 година, е Михаил Златаров. 


Наред с каретите, вензелите, апликациите, гербовете, монограмите, седлата, валтрапите и наградите от знатни особи, може да видите и една изписана каруца, изрисувана с етнографски флорални мотиви, характерни за добруджанския край, дошла като че ли от разказа "Песента на колелета" на Йордан Йовков. Капаците, колелетата, ритлите...всичко по нея е нашарено с бои. Каруцата е била собственост на български мюсюлманин от село Кокарджа, днес Бояна, недалеч от Варна.  



В малката зала на Музея на коня и конния спорт посетителите могат да се запознаят със създаването и селектирането на няколко български породи коне, с развитието на коневъдството и конния спорт у нас, от древността до наши дни. Богата е колекцията от списания, учебни помагала и снимков материал. Сред експонатите са и книги от личната библиотека на цар Фердинанд написани в периода 1893 - 1895 година от родения в Прусия граф Врангел - един от най-известните хиполози на XIX век, подробно описал развитието на коневъдството в Австро-Унгария в този период. На стените има десетки подкови, фотографии на кавалеристи от Първата световна война, на царското семейство. Уредникът Стойко Стойков няма да забрави да ви покаже и снимката на легендарният арабски жребец Момент, роден и отрасъл в държавното стопанство "Кабиюк", продаден в САЩ през 60-те години на XXвек за над половин милион долара.

Музеят на коня и конния спорт е уникален. Подобни има в дворци запазили спомените за едно отминало историческо време, в което най-прочутите производители на карети в света са се съревновавали по майсторски умения и творческа фантазия.

Ако имате път към Стара Загора посетете Студентски град и разгледайте Музея на коня. Над 300 са експонатите в него. Преди години много от тях бяха в насипно състояние, но благодарение на проф. Илия Димитров - Ласкар и неговото реставраторско усърдие днес те разказват своята забравена история.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Кариерно консултиране за деца

Кариерното ориентиране е важно от най-ранна детска възраст. Изборът на професия е следствие от множество фактори, но преди всичко на добра информираност.  В разговори с (не)познати деца, освен за годините и името, ние често ги питаме и какви искат..

публикувано на 13.05.24 в 15:26

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30
Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39