Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 40% се предвижда да намалее въгледобивът в Маришкия басейн до 2026 година

"Мини Марица-изток" проведе дискусия за бъдещето на дружеството и енергийния комплекс

Бъдеще и перспективи пред "Mини Марица-изток“ и енергийния комплекс бе темата на дискусионната среща, която се проведе днес в административната сграда на дружеството в Раднево. В нея участваха ръководството на мините, зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, кметове на общини от района, партньори на дружеството, представители на работодателски, браншови енергийни организации и синдикати.  

В късния следобед към разговорите се присъедини и министърът на енергетиката Румен Радев.

Дискусията откри изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Илза Чинкова. Тя отбеляза, че с това се завършват честванията на Деня на миньора и 71 години от създаването на въгледобивното дружеството, както и че срещата цели да бъде дадена яснота за бъдещето на комплекса в контекста на Зелената сделка.

Зам. изпълнителният директор Иван Арсениев представи минно-технологичното състояние на дружеството и очерта перспективите. Той припомни, че през 2009 година е приет от тогавашното Министерство на енергетиката цялостен проект за развитието на източно-маришкото лигнитно находище. Неизменна част от него е сключеният година по-рано Концесионен договор за експлоатация между Министерски съвет и "Мини Марица-изток". 

"Силата на действие на самия концесионен договор е 35 години от сключваното му, т.е. до 2043 год. а поетапното спиране на добивната дейност в отделните рудници трябва да приключи между 2045 и 2060-та година. Към днешна дата в правния мир не съществува друг официален документ, регламентиращ функционирането на рудниците", изрично  подчерта инж. Арсениев.  

В периода на действие на концесионния договор от 2008 г. до 2022 г. средногодишното изпълнение на добива е било 27, 835 млн. тона годишно при заложен добив по проект  28, 061 тона.  2022 г. е била рекордна в 70-годишната история на „Мини Марица-изток“ с добитите над 34 млн.тона въглища. Тази година има осезаем спад, като очакваният добив до края на годината е 23 -24 млн.тона въглища.

"Поетият от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. предполагат извеждането от експлоатация на мощности и намаляване на производството на електрическа енергия, произвеждана на база изгаряне на въглища. Анализът показва, че вследствие на този ангажимент средногодишният добив на въглища в източно-маришкото въглищно находище към 2026 г. се очаква да намалее между 20% - 40%. На практика означава спад на производството от 6 до 12 млн.тона", посочи инж. Иван Арсениев.

Възможностите да бъде защитено производството на въглища в по-дългосрочен план и за компенсиране на загубите, ръководството вижда в износа за потенциални клиенти в региона. Като такива се очертават централите, работещи с подобен вид лигнитни въглища в държавите Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция. Засега „Мини Марица-изток“ изнася въглища в Сърбия, като от началото на сключения договор за там са изнесени над 1,5 млн.тона. Продажната цена на въглища за Сърбия е с около 30% повече, отколкото е продажната цена за централите в комплекса. Очаква се да бъдат продадени още към 3,5 млн. тона въглища до края на договора през 2024 г.

Разходите, необходими за затихване на минно-добивните дейности и рекултивация, ще се финансират от Териториалните планове за справедлив преход, но средствата може би няма да стигнат, призна зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, като допълни, че задължително трябва да се намери източник за финансиране, тъй като се касае за предотвратяване на екологични щети, засягащи живота и здравето на хората.    

Представителите на синдикатите за пореден път поискаха гаранции за работните места, безопасността и доходите на работещите в комплекса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Светли понеделник митрополит Киприан служи в храм-паметника "Рождество Христово"

На Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Владиката отправи архипастирския си благослов за..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града - света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха..

публикувано на 06.05.24 в 16:17

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха..

публикувано на 06.05.24 в 13:34

Стотици отпразнуваха заедно Великден в село Роза

Стотици жители и гости на село Роза отпразнуваха един от най-големите християнски празници – Великден, в парка на населеното място. Множество игри, конкурс за най-вкусен домашен козунак, кратка програма и други празнични елементи забавляваха..

публикувано на 06.05.24 в 11:56
войнишкият паметник в Тулово

Родолюбци от Крън - с идея на изграждане на войнишки паметник

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на селото, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа".  "Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са..

публикувано на 06.05.24 в 10:00
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Над 6 800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

На 6 май - Гергьовден в Стара Загора празнуват над 6 800 именници. С името Георги са най-много - 3 311, след това са дамите на име Галина - 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11
снимката е илюстративна

Слънчев и топъл 6 май в Старозагорско

Слънчево и топло ще е в Старозагорско на днешния 6 май.  Максималните температури днес се очаква да достигнат до 23 градуса, а утрото в областния град посрещаме с температура на въздуха от 7-9 градуса.  Днес ще е и денят на голямото прибиране. Очаква се..

публикувано на 06.05.24 в 07:31
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Гергьовден е

Днес е 6 май – вторият ден от Великден, който съвпада с още един от най-големите пролетни празници на българите – Гергьовден .  Празникът е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани по нашите земи.  Сред мюсюлманите в България празникът е..

публикувано на 06.05.24 в 07:00