Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раднево празнува днес

4
Паметник "Свети Иван Рилски", Раднево
Снимка: Елена Балабанова

Раднево отбелязва днес 59 години от обявяването си за град. Това е станало с Указ № 546 на Президиума на Народното събрание от 7 септември 1964 година, чрез който тогавашното село Раднево е преобразувано в град. 

Празникът ще бъде официално открит в 10.00 часа с издигане знамето на Раднево под съпровода на химна на града и с поздрав от кмета д-р Теньо Тенев, след което ще започне празничен концерт с участието на школите към Общинския център за култура "Нончо Воденичаров". 

Община Раднево

Празничната програма предвижда концерт и вечерта от 20.00 часа, когато площадът на Раднево ще бъде огласен от изпълненията на група "Диана експрес" и "Дийпзон проджект" . 

Утре - 8 септември ще бъде дадено началото на Петия фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи Раднево 2023 г. Фестивалът се организира ежегодно от Община Раднево и Общински център за култура „Нончо Воденичаров“. Целите ни са опазване, съхраняване и популяризиране на фолклорното наследство на България. 

Раднево

Участие ще вземат танцови ансамбли и състави, индивидуални певци и свирачи, певчески групи, инструментални групи, групи за обработен фолклор и клубове за народни танци от цялата страна, които ще ни представят специфичните за техния регион фолклорни изпълнения.
Повече за това как Раднево ще отбележи своя празник чуйте от кмета на общината Теньо Тенев в звуковия файл: 
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца..

публикувано на 11.05.24 в 19:41

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че..

публикувано на 11.05.24 в 16:34

Започват проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за..

публикувано на 11.05.24 в 12:55

Полицията издирва 13-годишно момче от Хасково

Полицията издирва 13-годишно момче след като не се е прибрало от училище, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден снощи преди полунощ от майката му. Преди месец Дениз Рамадан Яшар също не се прибра, но тогава е бил открит в района на училището си,..

публикувано на 11.05.24 в 12:48
патици

Откриха огнище на птичи грип в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна..

публикувано на 11.05.24 в 09:57
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

обновено на 11.05.24 в 09:47
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

обновено на 11.05.24 в 09:45
РЗИ, Стара Загора

Д-р Недялка Кабаджова е новият директор на РЗИ – Стара Загора

Новият директор на Регионална здравна инспекция – Стара Загора е д-р Недялка Кабаджова. Тя е назначена със заповед на министъра на здравеопазването от 9 май 2024 г. Д-р Кабаджова работи в РЗИ – Стара Загора от 2021 г. Завършила е медицина в..

публикувано на 11.05.24 в 09:12

Прогноза за времето

Атмосферното налягане e малко по-високо от средното за месеца и ще се задържи почти без промяна. Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове все още по-значителна облачност ще има на места над югоизточната половина от страната. След..

публикувано на 11.05.24 в 09:03
Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07