Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорните събития през септември с Радио Стара Загора

Слушайте всяка събота от 12:20 до 15:00 часа!

Снимка: Община Първомай

Месец септември е наситен с интересни фолклорни прояви из цяла Тракия – фестивали, конкурси, събори, празници на народната музика. С преки вклювания и репортажи Радио Стара Загора и предаването „От извор се песен лее“ ще информират слушателите за най-значимите от тях.  

Първомай отново е столица на тракийската народна музика. От 7 до 9 септември на площада пред читалището се надсвирват най-добрите тракийски оркестри по време на XXIII празник на тракийската народна музика и традиционния есенен панаир.

Петият фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи в Раднево продължава до 10 септември, когато ще се проведе поредният конкурс „Тракийски славей“ с песните на Динка Русева.

На 16 септември в бургаското село Росен, община Созопол ще се състои второто издание на конкурса-надпяване „С песните на Тома Янчев“. Целта е да се популяризира песенното творчество на именития странджански певец и да се съхрани паметта за един от първите изпълнители на странджански песни в ефира на БНР.

С голям интерес се очаква националният конкурс за изпълнители на тракийски народни песни „С песните на Стайка Гьокова“ в Карнобат. Той ще се проведе на 23 септември на сцената на НЧ „Димитър Полянов“. В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители - любители и професионалисти, групи за автеничен и обработен фолклор. Условието на организаторите е една от песните да бъде от репертоара на Стайка Гьокова.

На 30 септември гр. Смядово ще бъде домакин на първия фолклорен конкурс „С песните на Атанас Панайотов“. Конкурсът се провежда по повод 90 години от рождението и 10 години от смъртта на певеца, осъществил записи в Радио Стара Загора, Радио Шумен, Радио Варна и Радио София през 60-те години на ХХ век.

Септември е месецът на Европейските дни на наследствотоорганизирани съвместно от Комисията и Съвета на Европа. В 48 участващи държави ще се проведат десетки хиляди прояви. Тази година темата е „Живо наследство“, чрез която ще се изтъкне динамиката, многообразието и значението на културните традиции, знания и умения в България и Европа. 

Най-интересните събития, сбързани с Европейските дни на наследството и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, слушателите на Радио Стара Загора ще научат от поредицата "Живи човешки съкровища", единствената специализирана рубрика за нематериално културно наследство в радиоефира.

И през новия творчески сезон екипът на Радио Стара Загора ще пътува с изнесени студиа из радиорегиона. Той обхваща както административните области Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, така и музикално-диалектните – Тракия, Средногорието, Странджа, Сакар. Микрофоните на първото радио извън столицата ще бъдат и в най-малките селища, където се крие богатството на българската фолклорна култура.

Радио Стара Загора се излъчва на следните УКВ честоти: 

Стара Загора - 88.3 MHz, Хасково - 94.4 MHz, Сливен - 97.2 MHz, Свиленград - 107.8 MHz и онлайн.

Всички фолклорни вести можете следите на страницата във Facebook

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15