Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят ли старозагорци домашна лютеница

| Репортаж
Снимка: архив

На прага на есента голяма част от домакинствата започват да подготвят зимнина. Споменът за приготвянето на българска домашна лютеница в семейна обстановка стои и до днес, но все по-рядко хората правят у дома най-вкусната българска разядка.

Цените на зеленчуците се менят постоянно. Има доволни и недоволни потребители.

На сергиите по пазарите е отрупано с родна продукция. Има клиенти, които приготвят зимнината си по стара рецепта, но има и такива, които се допитват до продавачите.

Един от собствениците на сергия на централния пазар в Стара Загора разказва, че от много години търгува с плодове и зеленчуци и търсенето продължава със същите темпове.

Какво споделиха старозагорци чуйте в репортажа на Поли Владимирова. 


По публикацията работи: Поли Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуват ли старозагорци през празничните дни?

Хората се възползват от всеки празник за пътуване, споделя Дарина Василева, управител на туроператорска агенция. През този уикенд (24-27.05) най-предпочитани са кратките дестинации като Истанбул, Гърция и Охрид, както и спа курорти и..

публикувано на 22.05.24 в 14:12

Когато мечтите стават реалност

Срещаме Ви с двама абитуриенти от Математическата гимназия в Стара Загора. Това са Теодора Добрева и Любен Карбанов, които ще продължат образованието си в Нидерландия тази есен. Теодора ще изучава "Изкуствен интелект" в Грьонинген, а Любен ще следва..

публикувано на 22.05.24 в 09:57

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

На път с деца

Навлизаме в това време от годината, в което започваме трескаво да организираме семейната ваканция и дългоочакваните пътувания. Подготовката за тях крие множество подводни камъчета, но ако е правилна, тогава подобно приключение може да бъде и..

публикувано на 20.05.24 в 12:21

За да ги има думите трябват букви, мисъл и смели хора

"За да ги има думите, трябват букви, мисъл и смели хора, които да ги сътворят. Но и да ги отстояват. Такива са били братята Кирил и Методий, такива хора има и до днес, защото и днес използваме българската писменост и реч, за да общуваме помежду си".  Около..

публикувано на 20.05.24 в 09:40

Почитаме името на първата християнка в Европа

Знаете ли коя е първата християнка в Европа? . Според официалните данни името й е Лидия, а днес повод да почерпят имат дамите, които го носят – защото 20 май е денят, в който отдаваме почит на Света мъченица Лидия.   Лидия Филипийска  е търговка..

публикувано на 20.05.24 в 06:05

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32