Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 148 години от Старозагорското въстание

Снимка: интернет

Днес се навършват 148 години от Старозагорското въстание.

Началото на Старозагорското въстание е дадено на 16-ти септември 1875 г. в най-богатия град на Тракия в османската империя. Събитията, довели до организирането на въстанието, започват още в началото на 1875 г. и изострят „Източния въпрос“ на Балканите. Социалното и политическо напрежение в империята са породени от финансовия фалит на държавата, увеличаването на преките и косвените данъци за поробеното население, въстанието в Босна и Херцеговина.

На 12-ти август 1875 г.  Българският революционен комитет в Букурещ с председател Христо Ботев взима решение за незабавно организиране на въстание и в българските земи през септември, за да се използва политическия момент. Страната е разделена на 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов, тъй като старозагорският комитет е най-силен. В дейността му  се включват съратниците на Левски Колю Ганчев, братя Жекови, Христо Шиваров – секретар на старозагорския комитет. Присъединяват се и Захари Стоянов, Георги Икономов и Никола Станков“ , разказва историкът Петьо Мирчев от Регионалния исторически музей. Дейността за неговата подготовка изисква организация и подготовка на населението, закупуване на оръжие. Част от старозагорските дейци са против избухването му, защото считат, че времето за подготовка е много кратко. На 7.09. на среща между членовете в старозагорско, като обсъждат ситуацията,  Атанас Илиев, Мирчо Атанасов, Георги Бенев и Петър Иванов се обявяват против въстанието.

В същия момент  сподвижници на Стамболов го убеждават, че хората са въоръжени и организирани, чакат само сигнал за активни действия. След съгласуване с Търновския революционен комитет е решено въстанието да избухне на 16.09.  Планът предвижда 4 чети от селата да нападнат Стара Загора от четирите краища на града и да разгорят пламъка на въстанието сред околните селища. Сигнал за нахлуването в града, трябвало да даде пожара на конака.

Но поради недобра съгласуваност между центъра и селските чети, недоброто въоръжение – турските власти спират на дунавските пристанища голяма част от оръжията, предназначени за въстаниците в старозагорско, малката численост на  четниците и ареста на част от организаторите, въстанието е неуспешно.

Колю Ганчев е заловен след провала на въстанието, братя Жекови след героична самоотбрана  при с. Елхово, загиват в неравна битка с врага. Старозагорската чета с войводата Георги Икономов и знаменосеца Койчо Георгиев излиза на Чадър могила, но след като недочаква подкрепление от близките села, тръгва да търси спасение към планината. Стефан Стамболов се отделя от четата, разкачва знамето на въстанието от пръта и го спасява при оттеглянето си в Търново и оттам преминава във Влашко. Според някои историци знаметго на Старозагорското въстание, което се състои от три цвята - бял, зелен и червен е пръвообраза на българския национален флаг след Освобождението. 

Войводата Руси Кънев от ойбуклийската чета е ранен, заловен и убит. Захари Стоянов успява да се спаси и дълго време се крие като служител в Баронхиршвата железница. Около 600 души са арестувани, срещу тях се води разследване до края на 1875 г. Но 7 от тях са екзекутирани през следващата 1876 г.

Мащабният план на въстанието е предвиждал Георги Бенковски и Стоян Заимов да запалят Цариград, за да предизвикат суматоха и да  отвлекат вниманието на правителството. През това време няколко хиляди българи да нахлуят от съседните страни в българско, командвани от Панайот Хитов и българи, офицери на служба в руската армия. „Но краткото време за организация, недостатъчното въоръжение на въстаниците, и залавянето на  част от организаторите, водят до неуспеха на Старозагорското въстание. Въпреки това, то е първият сериозен и мащабен опит българите да се заявят като народ, който се бори за свободата и независимостта си“, завърши Петьо Мирчев. То е предпоставка и подготовка за избухналото през следваща 1876 г. Априлско въстание.

 Чуйте в звуковия файл разказа на историка Петьо Мирчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Социалната кухня към храма в кв. "Зора" раздаде на нуждаещи се порции риба за Цветница

За Цветница близо 80 порции риба бяха приготвени и раздадени от работниците и доброволците в социалната кухня към храма “Свети Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“. Осветена порция получиха и хората, които се черкуваха в храма,..

публикувано на 28.04.24 в 11:52

Мъглиж празнува на Цветница

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена..

публикувано на 28.04.24 в 09:29

Всички храмове в Ямболско ще са отворени за Цветница

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница", но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква Св. Троица се организира благотворителен..

публикувано на 28.04.24 в 09:13

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след днешното заседание на Националният съвет на БСП, на което бяха утвърдени листите за изборите за Европейски парламент и 50-то..

публикувано на 27.04.24 в 16:18

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48