Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща дискусия напомня за големите надсвирвания в Дълбок извор

Концертна програма с музиката на Бисер Каев–Байрям и Иван Милев

4
Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев - Байрям.
Снимка: Bg-popfolk.com

Темата за творческите срещи на сватбарските оркестри за народна музика, провеждани през 80-те години в с. Дълбок извор, Първомайско отново става актуална. Този път с дискусия и концертна програма, организирани от местна инициативна група.

Срещата ще се състои на 23 септември от 15.00 ч. в читалището на Дълбок извор, общ. Първомай, с мото „Дълбок извор и българската народна музика”. Специален гост ще бъде известният акордеонист и аранжор Димитър Ангелов – Цампито, основател и ръководител на Асеновградската народна група.

Началото на концертната програма е в 16.45 ч. В нея ще участват гайдарят Стефан Янев, солистът Любомир Петов, Атанас Бойчев – саксофон, Димитър Топузов – кларинет, Стоян Щерев – акордеон, Георги Захариев – ритъм китара, Добри Добрев – барабани, Росица Делева и Ивана Бойчева – вокал. 

„Организираме това събитие, за да погледнем към славните времена, когато от дълбокизворската сцена звучат традицията и новото в стила на сватбарските оркестри от Тракия. Да припомним факти с национално значение за развитието на тази музика, където ярко присъстват знаменитият кларинетист Бисер Каев–Байрям и виртуозът на акордеона Иван Милев“, посочи за Радио Стара Загора инициаторът и организатор на срещата Тенчо Дерекювлиев.

„Този своеобразен празник на тракийската музика е и почит към известния писател и литературен критик Атанас Лазовски, който пръв поставя въпроса за сватбарските оркестри през 1982 година, когато е първата среща в Дълбок извор. Книгата на Лазовски „Битки за българския фолклор”, издадена през 1999 г., разкрива не само атмосферата на големите музикантски срещи, но подчертава и тенденциите за тяхното развитие“, допълни Дерекювлиев и подчерта, че сватбарските оркестри са явление в българската музикална култура. През втората половина на XX те са наричани с различни определения, но най-голямо разпространение получава названието сватбарски. Такава е оценката на публиката за същността им, а според музиколозите връзката публика–изпълнители тук бележи максимална степен на натуралност.

Тракийската певица Славка Калчева с Дълбокоизворската група.

„Анализатори на стиловете в сватбарската музика от Тракия са на мнение, че кларинетистът Бисер Каев оказва голямо влияние през 60-те и 70-те години и дори в първите солистични изяви на Иво Папазов може да се открият похвати от музикалната мисъл на Каев, чийто пряк ученик е популярният кларинетист Хари Асенов, ръководител на оркестър „Марица”, уточни инициаторът.

С Дълбокизворската група през годините пеят водещите солистки Мария Карафезиева, Славка Калчева, Илка Александрова, а музиканти в състава са забележителни акордеонисти, като Диньо Льолев, Али Гарджев, Нешко Нешев. С оркестъра на Бисер Каев майсторството си заявява и прочутият саксофонист Димитър Братанов.

В ролята си на знаков представител на дълбокизворската музика акордеонистът Иван Милев днес е от нейните посланици в световен мащаб. Абсолютният му слух, невероятната импровизаторска техника, смесването на различни музикални стилове са част от неговите отличителни белези. През втората половина на 90-те, след като е направил бум с оркестър „Младост” в страната, Иван Милев предприема емиграция и зад граница подготвя множество творби.

Сред поканените в дискусията и музикалната програма в Дълбок извор са инструменталисти, включващи в репертоара си изпълнения на Иван Милев с идеята максимално да се доближат до звученето, каквото публиката го помни от 80-те години.

„Личностите създават голямото изкуство, но и то ги превръща в личности. Смисълът е да припомняме постигнатото“, казват организаторите на форума. Сред тях присъстват историци, педагози и журналисти.

Подробна информация за срещата дискусия в Дълбок извор и музика на Дълбокоизворската група можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев

Галерия

Още от категорията

Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

В музей "Ахинора" ще разкажат за художника Иван Милев и неговите литературни опити

В музей „Ахинора“ в Казанлък в събота ще се проведе поредната лекция от платформата „Събота в Галерията“, а тази седмица темата е „За Иван Милев и неговите литературни опити“. Художникът, чийто образ е на банкнотата от пет лева е родом от Казанлък, а..

публикувано на 09.12.23 в 12:21

„Валкюра“ на Софийската опера закрива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

"Валкюра" на Рихард Вагнер е перлата в тетралогията "Пръстенът на нибелунга" . Премиерната продукция на Софийската опера ще е една от перлите в огърлицата на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Публиката ще види един нов..

обновено на 09.12.23 в 10:42

Не просто български, а старозагорски пробив зад Океана на детски писател

От следващата година американските деца и техните семейства ще могат да се запознаят с творчеството на детския писател Никола Райков. Това става възможно след като американска компания, базирана в Ню Джърси започва работа по издаването на последната..

публикувано на 08.12.23 в 13:56

„Всички дни ще се казват неделя“ с Добромир Банев, защото „В понеделник ще е късно“

“Всички дни ще се казват неделя“ е новата книга на Добромир Банев, един от най – обичаните и цитирани български поети. Книга, която се чете на един дъх. Неделята е време, което отделяме за човека до себе си или за любимите си занимания. Ден на..

публикувано на 08.12.23 в 12:57

Слънчеви страници с Оля и Александър Телалим

Тази вечер, в Художествена галерия "Руси Карабиберов", се откри изложбата "Слънчеви страници" на Александър Телалим и дъщеря му Оля. Над 40-ет са експонираните акварелни творби.  Първата среща на новозагорските ценители на изобразителното изкуство с..

публикувано на 07.12.23 в 18:41

Изложбата "Писма от степта" на Иван Милев - стихове, проза и акварел

В Казанлък в музей „Ахинора“ беше представена изложбата „Писма от степта“ на Иван Милев.  „Писма от степта" е художествен литературен опит в стихове и проза, създаден между 5 и 7 октомври 1917 г., когато Иван Милев е на Добруджанския фронт.  В..

публикувано на 07.12.23 в 16:16

Откриват изложбата „Своя пътека“ в Димитровград

Тази вечер в 17.30 ч. в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ се открива изложбата „Своя пътека“. В нея са включени тридесетина произведения на творци, които творят, родени са или са живели в Димитровград.  „Изложбата..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Коледният дух завладява Сливен с втора премиера на Кукления театър

  Наближаващата Коледа е празник за всички, но най-нетърпеливи и най-много го очакват децата. С втората си премиера „Куклата на Мери“, актьорите от Държавен куклен театър Сливен ще ни отведат в къщата на Дядо Коледа в далечната Лапландия , където едно..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

Започва второто голямо турне на балета на Държавна опера-Стара Загора

В продължение на месец и половина – от 5 декември 2023 до 15 януари 2024 година балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 39 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” /14/ и..

публикувано на 04.12.23 в 11:10

В кукления театър в Сливен ще търсят съкровището на Дядо Коледа

Когато търсиш съкровището на Дядо Коледа, попадаш в Лапландия, страната, в която срещаш мъдрия Елен и Кралицата на джуджетата!!!  Съществува ли Добрият старец и  какво е „Съкровището на дядо Коледа“? Винаги ли когато търсиш -  намираш?..

публикувано на 01.12.23 в 15:42