Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща дискусия напомня за големите надсвирвания в Дълбок извор

Концертна програма с музиката на Бисер Каев–Байрям и Иван Милев

4
Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев - Байрям.
Снимка: Bg-popfolk.com

Темата за творческите срещи на сватбарските оркестри за народна музика, провеждани през 80-те години в с. Дълбок извор, Първомайско отново става актуална. Този път с дискусия и концертна програма, организирани от местна инициативна група.

Срещата ще се състои на 23 септември от 15.00 ч. в читалището на Дълбок извор, общ. Първомай, с мото „Дълбок извор и българската народна музика”. Специален гост ще бъде известният акордеонист и аранжор Димитър Ангелов – Цампито, основател и ръководител на Асеновградската народна група.

Началото на концертната програма е в 16.45 ч. В нея ще участват гайдарят Стефан Янев, солистът Любомир Петов, Атанас Бойчев – саксофон, Димитър Топузов – кларинет, Стоян Щерев – акордеон, Георги Захариев – ритъм китара, Добри Добрев – барабани, Росица Делева и Ивана Бойчева – вокал. 

„Организираме това събитие, за да погледнем към славните времена, когато от дълбокизворската сцена звучат традицията и новото в стила на сватбарските оркестри от Тракия. Да припомним факти с национално значение за развитието на тази музика, където ярко присъстват знаменитият кларинетист Бисер Каев–Байрям и виртуозът на акордеона Иван Милев“, посочи за Радио Стара Загора инициаторът и организатор на срещата Тенчо Дерекювлиев.

„Този своеобразен празник на тракийската музика е и почит към известния писател и литературен критик Атанас Лазовски, който пръв поставя въпроса за сватбарските оркестри през 1982 година, когато е първата среща в Дълбок извор. Книгата на Лазовски „Битки за българския фолклор”, издадена през 1999 г., разкрива не само атмосферата на големите музикантски срещи, но подчертава и тенденциите за тяхното развитие“, допълни Дерекювлиев и подчерта, че сватбарските оркестри са явление в българската музикална култура. През втората половина на XX те са наричани с различни определения, но най-голямо разпространение получава названието сватбарски. Такава е оценката на публиката за същността им, а според музиколозите връзката публика–изпълнители тук бележи максимална степен на натуралност.

Тракийската певица Славка Калчева с Дълбокоизворската група.

„Анализатори на стиловете в сватбарската музика от Тракия са на мнение, че кларинетистът Бисер Каев оказва голямо влияние през 60-те и 70-те години и дори в първите солистични изяви на Иво Папазов може да се открият похвати от музикалната мисъл на Каев, чийто пряк ученик е популярният кларинетист Хари Асенов, ръководител на оркестър „Марица”, уточни инициаторът.

С Дълбокизворската група през годините пеят водещите солистки Мария Карафезиева, Славка Калчева, Илка Александрова, а музиканти в състава са забележителни акордеонисти, като Диньо Льолев, Али Гарджев, Нешко Нешев. С оркестъра на Бисер Каев майсторството си заявява и прочутият саксофонист Димитър Братанов.

В ролята си на знаков представител на дълбокизворската музика акордеонистът Иван Милев днес е от нейните посланици в световен мащаб. Абсолютният му слух, невероятната импровизаторска техника, смесването на различни музикални стилове са част от неговите отличителни белези. През втората половина на 90-те, след като е направил бум с оркестър „Младост” в страната, Иван Милев предприема емиграция и зад граница подготвя множество творби.

Сред поканените в дискусията и музикалната програма в Дълбок извор са инструменталисти, включващи в репертоара си изпълнения на Иван Милев с идеята максимално да се доближат до звученето, каквото публиката го помни от 80-те години.

„Личностите създават голямото изкуство, но и то ги превръща в личности. Смисълът е да припомняме постигнатото“, казват организаторите на форума. Сред тях присъстват историци, педагози и журналисти.

Подробна информация за срещата дискусия в Дълбок извор и музика на Дълбокоизворската група можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15