Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шедьоври на тревненските майстори гостуват в Безистена в Ямбол

Снимка: интернет

В Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол тази вечер се открива експозиция от 130 културни ценности, включващи образци на тревненската школа по дърворезба, икони и изделия на занаятите, свързани или близки  с дърворезбата, строителството и църковната живопис.

  Сред ценностите, които ще видят, интерес представляват изработените тъкани от редкия и почти непознат занаят „казаслъка“. „За него сведения намерихме в някои одрински извори, които разказват, че майсторите в този занаят са тъкали от фини коприна и вълна украса за коне и дрехи. Той е бил свързан  с гайтанджийството и  с тъкането на кори и плетенето на колани и реденето на пискюли, украси със синци. Показваме и казаското станче за плетене на шнурове“, разказа за Радио Стара Загора Даниела Дабкова, уредничка в Специализирания музей за резбарско и иконографско изкуство, който гостува с уникалните си експонати в Ямбол по повод откритите дни на КИЦ „Безистен“.

 За някои от най-известните тревненски строители –  първомайсторите Димитър Сергьов и Генчо Марангозов, които били по майсторлък равни на Кольо Фичето говорят многобройни снимки от фонда на музея.  Своето място сред именитите майстори на тревненските традиции, представени в изложбата заема и последният майстор –дърворезбар Генчо Марангозов от края на 19-ти и началото на 20-ти в., чието дело е красивата дърворезба в църквата „Св. Кирил и Методий“ в София.

 За него Даниела Дабкова разказва, че бил поканен от едрия фабрикант на шоколадови и захарни изделия Аврам Чальовски да направи украсата за неговата патриотическа стая в богатия му дом в столицата, в която „оживели“ фигури на силните български царе и видни възрожденци. „Тази  рядко красива и ценна колекция се пази днес в нашия  музей“, допълни уредничката.  Гениалното творчеството на Генчо Марангозов е представено  с дървена интерпретация на българския герб, паното „Първа световна война“ и свидетелство, удостоверяващо качеството му на много добър майстор от настоятелството на софийската църква.

  Всички посетители на изложбата ще могат да се насладят и да се докоснат за пореден път до красотата  и гениалната изработка на дърворезбите, иконите и другите експонати от талантливата ръка на тревненските майстори, вдъхновени от неповторимата природа и необходимостта от изява на човешките мисъл и способности.

 Откриването на изложбата е тази вечер в 17,30 ч. и  ще остане да радва жителите и гостите на Ямбол до края на месец октомври. 

 Чуйте повече подробности за изложбата от Даниела Дабкова, уредничка в  Специализирания музей за резбарско и иконографско изкуство в Трявна в звуковия файл:

 


Още от категорията

Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

В музей "Ахинора" ще разкажат за художника Иван Милев и неговите литературни опити

В музей „Ахинора“ в Казанлък в събота ще се проведе поредната лекция от платформата „Събота в Галерията“, а тази седмица темата е „За Иван Милев и неговите литературни опити“. Художникът, чийто образ е на банкнотата от пет лева е родом от Казанлък, а..

публикувано на 09.12.23 в 12:21

„Валкюра“ на Софийската опера закрива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

"Валкюра" на Рихард Вагнер е перлата в тетралогията "Пръстенът на нибелунга" . Премиерната продукция на Софийската опера ще е една от перлите в огърлицата на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Публиката ще види един нов..

обновено на 09.12.23 в 10:42

Не просто български, а старозагорски пробив зад Океана на детски писател

От следващата година американските деца и техните семейства ще могат да се запознаят с творчеството на детския писател Никола Райков. Това става възможно след като американска компания, базирана в Ню Джърси започва работа по издаването на последната..

публикувано на 08.12.23 в 13:56

„Всички дни ще се казват неделя“ с Добромир Банев, защото „В понеделник ще е късно“

“Всички дни ще се казват неделя“ е новата книга на Добромир Банев, един от най – обичаните и цитирани български поети. Книга, която се чете на един дъх. Неделята е време, което отделяме за човека до себе си или за любимите си занимания. Ден на..

публикувано на 08.12.23 в 12:57

Слънчеви страници с Оля и Александър Телалим

Тази вечер, в Художествена галерия "Руси Карабиберов", се откри изложбата "Слънчеви страници" на Александър Телалим и дъщеря му Оля. Над 40-ет са експонираните акварелни творби.  Първата среща на новозагорските ценители на изобразителното изкуство с..

публикувано на 07.12.23 в 18:41

Изложбата "Писма от степта" на Иван Милев - стихове, проза и акварел

В Казанлък в музей „Ахинора“ беше представена изложбата „Писма от степта“ на Иван Милев.  „Писма от степта" е художествен литературен опит в стихове и проза, създаден между 5 и 7 октомври 1917 г., когато Иван Милев е на Добруджанския фронт.  В..

публикувано на 07.12.23 в 16:16

Откриват изложбата „Своя пътека“ в Димитровград

Тази вечер в 17.30 ч. в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ се открива изложбата „Своя пътека“. В нея са включени тридесетина произведения на творци, които творят, родени са или са живели в Димитровград.  „Изложбата..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Коледният дух завладява Сливен с втора премиера на Кукления театър

  Наближаващата Коледа е празник за всички, но най-нетърпеливи и най-много го очакват децата. С втората си премиера „Куклата на Мери“, актьорите от Държавен куклен театър Сливен ще ни отведат в къщата на Дядо Коледа в далечната Лапландия , където едно..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

Започва второто голямо турне на балета на Държавна опера-Стара Загора

В продължение на месец и половина – от 5 декември 2023 до 15 януари 2024 година балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 39 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” /14/ и..

публикувано на 04.12.23 в 11:10

В кукления театър в Сливен ще търсят съкровището на Дядо Коледа

Когато търсиш съкровището на Дядо Коледа, попадаш в Лапландия, страната, в която срещаш мъдрия Елен и Кралицата на джуджетата!!!  Съществува ли Добрият старец и  какво е „Съкровището на дядо Коледа“? Винаги ли когато търсиш -  намираш?..

публикувано на 01.12.23 в 15:42