Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметските избори идват: В Ямбол партиите са регистрирани – кандидати още няма!

Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.
Снимка: Община Ямбол

Дни преди старта на предизборната кампания какви са настроенията в Ямбол - сочен, доскоро за червена крепост район. За участие в кметската надпревара в Общинската избирателна комисия в Ямбол са регистрирани 19 партии и коалиции

Въпреки близкия старт на предизборната надпревара, официално представяне на претендентите за кметове на петте общини в областта няма. 

Единствено БСП за България оповести своя кандидат за поста в Ямбол – д-р Недялка Влахова, настоящ общински съветник от гражданската квота на социалистическата партия. 

Със сигурност обаче се знае, че настоящият кмет Валентин Ревански, избран преди четири години с подкрепата на партия "Пряка демокрация", ще поиска от своите съграждани доверие за още 4 години и най-вероятно ще го получи.

Опоненти на кмета Ревански като слабост в неговото управление посочват липсата на инвестиции.

За кандидат на ГЕРБ се чува, че ще е бившата директорка на Социално подпомагане Мария Славова. "Продължаваме промяната" ще заложат на кардиолога д-р Георги Стефанов. В надпреварата вероятно ще се включи и инж. Георги Славов, който три мандата преди Ревански, печели изборите като кандидат на ГЕРБ. Засега това се очертават като основните претенденти в Ямбол.

Хвърляме поглед и към най- малката община в областта – крайграничната Болярово. Интересното там, че нейният кмет Христо Христов от БСП, завършвайки седмия си мандат начело на общината, се кандидатира за 8-ми мандат.

В другата крайгранична община Елхово, кметът на ГЕРБ Петър Киров ще се кандидатира за пети мандат. В община "Тунджа" кметът Георги Георгиев от БСП ще се кандидатира за 6-и, а в Стралджа бившият футболист на ЦСКА Атанас Киров за трети.

Големи изненади в тези избори не се прогнозират и най-вероятно досегашните управници ще останат на местата си. Всички те ще търсят подкрепата на своите съмишленици и съпартийци в общинските съвети. Имената в челните позиции в листите вече известни, но от сега е ясно и че битката за преференции за пореден път ще внесе интересен нюанс в очертаващата се иначе скучна предизборна кампания.

Склонни ли са избирателите да се разделят с досегашните управляващи, доволни ли са от направеното през последните четири години и какво искат да се промени? Отговорите на тези въпроси търси Даниела Костова.

Можете да чуете репортажа в прикачения звуков файл.Още от категорията

Броят повторно бюлетините за Общински съвет в Раднево

Бюлетините от вота за  общински съветници в Раднево ще бъдат броени повторно. Това реши Административния съд в Стара Загора на първото си заседание по дело срещу изборите в миньорската община.  Резултатите ще станат ясни на 16 ноември, когато е..

публикувано на 10.11.23 в 15:48

Иса Бесоолу обеща на павелбанци заедност, диалогичност и единство между всички

Досегашният кмет на община Павел баня Иса Бесоолу встъпи официално във втория си мандат на първото тържествено заседание на новосформирания Общински съвет на малката община. Той спечели местните избори на 29.10. на първи тур с убедителна преднина..

публикувано на 07.11.23 в 16:53

Неуспели кандидати обжалват изборите в съда

Осем жалби за изборни нарушения са подадени в Административен съд – Стара Загора. Всички са само за първи тур на вота, тъй като срокът за обжалване на балотажа все още не е изтекъл, обясни председателят на съда Бойка Табакова. По всички жалби са..

публикувано на 07.11.23 в 15:27

Новият кмет на Раднево: Важно е да си подадем ръка и да работим заедно

Новият кмет на Раднево Георги Петров и щаба му определиха хода на предизборната кампания като „преминал в рамките на нормалното“.  Като благодари на всички жители на Раднево, които са гласували за него, Георги Петров припомни част от изказванията си от..

публикувано на 06.11.23 в 05:35

Георги Петров печели в Раднево с над 54 на сто от гласовете на втори тур

В община Раднево от 15 223 избиратели в избирателните списъци са гласували 7 323 души. Избирателната активност е била около 48%.   „За новия кмет Георги Петров от Местна коалиция Българска социалдемократическа партия /Земеделски народен съюз/ са..

публикувано на 06.11.23 в 05:27

Изборният ден в община Казанлък приключи в 20ч.

Всички секции на територията на община Казанлък са приключили изборния ден в 20ч.. Това обяви председателят на ОИК-Казанлък Здравко Балевски. Малко над 33% е окончателната активност в общината. На балотажа в Казанлък избирателите гласуваха за Галина..

публикувано на 05.11.23 в 20:50

Под 25% избирателна активност към 16ч. на балотажа в община Казанлък

24,70% е отчетената към 16ч. избирателна активност в община Казанлък. 15 191 избиратели са упражнили правото си на глас до момента във втория тур на местните избори. Това разкриха от ОИК-Казанлък. Близо 8% по-ниска е активността в общината днес в..

публикувано на 05.11.23 в 16:51

Досегашният кмет на Твърдица определя хората като най-важни, а не партиите, преди втория тур на изборите

  Кандидатите за кметския пост в община Твърдица винаги са били много.  За втория тур в неделя на  5-ти ноември ще се явят досегашният градоначалник Атанас Атанасов от ГЕРБ, спечелил  38 на сто от гласовете и Мария Гвоздейкова - Златева от "Граждани за..

обновено на 30.10.23 в 14:23

Досегашният кмет и кандидатът на „Граждани за Общината“ отиват на втори тур за кметския пост в Твърдица

   Досегашният кмет на община Твърдица Атанас Атанасов и Мария Гвоздейкова – Златева от „Граждани за общината“  ще се явят на втори тур за кметския пост в малката планинска община. Сред десетте претенденти за кметския пост, най-много избиратели..

публикувано на 30.10.23 в 13:25

Осем общини от старозагорска област с кмет на първи тур

Стара Загора, Мъглиж, Чирпан, Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Павел Баня и Опан имат свой кмет от първи тур от общините в Област Стара Загора, а от втори път другата неделя градоначалник ще си изберат в Казанлък, Раднево и Николаево. Към..

публикувано на 30.10.23 в 07:04