Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Инициативна група предлага местното училище да носи неговото име.

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог проф. Петко Радев (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко Радев е завършил освновното си образование.

"Нашите ученици винаги се интересуват от личности, родени и израстнали в Свобода, чийто път е тръгнал от там. Жителите на селото са много развълнувани", коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора Златина Иванова. 

"Честването ще бъде на 22 септември (петък) в центъра на с. Свобода. Програмата ще започне в 15.00 часа. Избрахме не случайна дата - Деня на независимостта. Едночасов концерт ще изнесат млади таланти от Свобода, Чирпан, Сливен, ученици от музикалното училище "Христина Морфова" - Стара Загора. Ще завършим с хороводна китка в изпълнение на оркестър "Първомай", информира Златина Иванова.

Местна инициативна група предлага училището в родното село на проф. Петко Радев да носи неговото име.

Интервюто със Златина Иванова в изнесеното студио на Радио Стара Загора можете да чуете от звуковия файл.

Екипът на Радио Стара Загора подготвя цикъл от предавания, посветени на 90-годишнината от рождението на Петко Радев. Тази събота (23 септември) предаването "От извор се песен лее" (12:20-15:00 ч.) ще излъчи интервюта с близки и приятели на именития музикант от с. Свобода. Слушателите ще чуят гласа на Петко Радев от Златния фонд на БНР, интервю с неговия син Радислав Радев и спомените на един от последните негови ученици Красен Иванов

Думи на Радислав Радев в аванс чуйте от звуковия файл.

Синът на проф. Петко Радев - Радислав Радев.

За проф. Петко Радев са писали и разказвали музиканти, журналисти, изследователи и почитатели на неговата музика. Дългогодишният музикален редактор в БНР Валя Божилова казва, че той е обичан и уважаван както сред класическите, така и сред народните музиканти. 

В публикация за Радио България Божилова пише: "Наследява любовта към кларинета от баща си - самоук кларинетист от с. Свобода, Чирпанско (Старозагорска област). Започва да свири най-напред народна музика и попада под влиянието на оркестрите от Първомай, Чирпан, Дълбок извор – центрове на народната музика в Тракия. Рядката му дарба го отвежда в музикалното училище в София, за да изучава класическа музика. Попада в група по солфеж с напреднали деца от хор „Бодра смяна” и трябва да навакса онова, което те са учили години наред. Като абитуриент на конкурса в Букурещ по време на Световния младежки фестивал печели първа награда – голяма радост за него и преподавателя му Сава Димитров. В Музикалната академия отново е с първа награда от Третото общобългарско състезание за инструменталисти. Годината 1957-ма му донася още една престижна първа награда от Международния музикален конкурс в Женева, решаваща за бъдещото му кандидатстване в Миланската скала. Преди това работи като първи кларинетист в радиооркестъра, а от 1961 г. е и първи кларинетист на Софийската филхармония".

Величка Стамболова с оркестъра на Петко Радев.

През 1974 г. Петко Радев печели конкурс в Миланската скала и в продължение на 11 години е първи кларинет в един от най-престижните оперни театри в света. Още преди това, той е преподавател по кларинет в Музикалната академия в София, а след завръщането си през 1985 година продължава педагогическата си дейност и в Пловдивската музикална академия, провежда и майсторски класове.

В последните години от живота си Петко Радев журира конкурси и надсвирвания в Първомай, Дълбок извор, Стамболово, Дъбене, Раднево и други средища на народната музика в Тракия, където се изявяват съвременни оркестри и млади музиканти, последователи на тракийския "сватбарски" инструментален стил. Безспорна е заслугата на проф. Петко Радев за неговото популяризиране и развитие.

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15