Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Инициативна група предлага местното училище да носи неговото име.

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог проф. Петко Радев (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко Радев е завършил освновното си образование.

"Нашите ученици винаги се интересуват от личности, родени и израстнали в Свобода, чийто път е тръгнал от там. Жителите на селото са много развълнувани", коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора Златина Иванова. 

"Честването ще бъде на 22 септември (петък) в центъра на с. Свобода. Програмата ще започне в 15.00 часа. Избрахме не случайна дата - Деня на независимостта. Едночасов концерт ще изнесат млади таланти от Свобода, Чирпан, Сливен, ученици от музикалното училище "Христина Морфова" - Стара Загора. Ще завършим с хороводна китка в изпълнение на оркестър "Първомай", информира Златина Иванова.

Местна инициативна група предлага училището в родното село на проф. Петко Радев да носи неговото име.

Интервюто със Златина Иванова в изнесеното студио на Радио Стара Загора можете да чуете от звуковия файл.

Екипът на Радио Стара Загора подготвя цикъл от предавания, посветени на 90-годишнината от рождението на Петко Радев. Тази събота (23 септември) предаването "От извор се песен лее" (12:20-15:00 ч.) ще излъчи интервюта с близки и приятели на именития музикант от с. Свобода. Слушателите ще чуят гласа на Петко Радев от Златния фонд на БНР, интервю с неговия син Радислав Радев и спомените на един от последните негови ученици Красен Иванов

Думи на Радислав Радев в аванс чуйте от звуковия файл.

Синът на проф. Петко Радев - Радислав Радев.

За проф. Петко Радев са писали и разказвали музиканти, журналисти, изследователи и почитатели на неговата музика. Дългогодишният музикален редактор в БНР Валя Божилова казва, че той е обичан и уважаван както сред класическите, така и сред народните музиканти. 

В публикация за Радио България Божилова пише: "Наследява любовта към кларинета от баща си - самоук кларинетист от с. Свобода, Чирпанско (Старозагорска област). Започва да свири най-напред народна музика и попада под влиянието на оркестрите от Първомай, Чирпан, Дълбок извор – центрове на народната музика в Тракия. Рядката му дарба го отвежда в музикалното училище в София, за да изучава класическа музика. Попада в група по солфеж с напреднали деца от хор „Бодра смяна” и трябва да навакса онова, което те са учили години наред. Като абитуриент на конкурса в Букурещ по време на Световния младежки фестивал печели първа награда – голяма радост за него и преподавателя му Сава Димитров. В Музикалната академия отново е с първа награда от Третото общобългарско състезание за инструменталисти. Годината 1957-ма му донася още една престижна първа награда от Международния музикален конкурс в Женева, решаваща за бъдещото му кандидатстване в Миланската скала. Преди това работи като първи кларинетист в радиооркестъра, а от 1961 г. е и първи кларинетист на Софийската филхармония".

Величка Стамболова с оркестъра на Петко Радев.

През 1974 г. Петко Радев печели конкурс в Миланската скала и в продължение на 11 години е първи кларинет в един от най-престижните оперни театри в света. Още преди това, той е преподавател по кларинет в Музикалната академия в София, а след завръщането си през 1985 година продължава педагогическата си дейност и в Пловдивската музикална академия, провежда и майсторски класове.

В последните години от живота си Петко Радев журира конкурси и надсвирвания в Първомай, Дълбок извор, Стамболово, Дъбене, Раднево и други средища на народната музика в Тракия, където се изявяват съвременни оркестри и млади музиканти, последователи на тракийския "сватбарски" инструментален стил. Безспорна е заслугата на проф. Петко Радев за неговото популяризиране и развитие.

По публикацията работи: Мирослав Василев

Още от категорията

Поетът Георги Константинов отбелязва в Казанлък своята 80-та годишнина

Тази вечер в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък Ви канят на Творческа вечер с поета Георги Константинов, по повод неговата 80-та годишнина. Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен. Завършва Софийския..

публикувано на 30.11.23 в 13:42

Международна година на безименния пръст

Днес от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата, в Габрово, се открива изложбата "Международна година на безименния пръст" . Темата на експозицията разглежда несправедливото неглижиране на безименния пръст през годините.  34 са подредените..

публикувано на 30.11.23 в 12:45

Международният фестивал "Срещи на младото европейско кино" ще гостува в Казанлък

За първи път международния фестивал "Срещи на младото европейско кино" ще излезе извън столицата и ще посети няколко града в България. Първата спирка ще бъде град Казанлък.  Официалното откриване на изданието ще се състои на 15 декември от 18:00 часа..

публикувано на 30.11.23 в 12:45

Държавна опера-Стара Загора кани на среща-разговор с Мария Клинчева

На 2 декември /събота/ в 16 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на среща-разговор с Мария Клинчева, дългогодишен солист на Старозагорска опера. Събитието е в програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство и е по повод на..

публикувано на 30.11.23 в 10:59

200 певци и танцьори създават фолклорен празник в Карлово

Една от най-старите културни институции у нас - НЧ "Васил Левски-1861", Карлово отправя покана за концерт към жителите и гостите на подбалканския град, този четвъртък от 18:30 часа.  "Празник в полите на Балкана" е финален етап по проект към Национален..

публикувано на 28.11.23 в 17:32

Добромир Момеков покорява сцената на старозагорската опера със силно присъствие в "Лето 893"

Българската историческа опера „Лето 893“ ще бъде част от Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. На 5 декември, 50 години след първата легендарна постановка в своята история Държавна опера – Русе ще представи отново епохалната..

публикувано на 28.11.23 в 15:20
Ралица Стоянова и Севар Иванов в

"Шахнаме: Сказание за Зал" в Стара Загора

Националното турне на пиесата „Шахнаме: Сказание за Зал“ приключва на 13 декември с гостуването в Стара Загора от 19ч. в Културен център Стара Загора. Представлението по древния персийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“..

публикувано на 28.11.23 в 15:01

Изложба с дъх на френски парфюм

Намерени в мазета и тавани, спасени и реставрирани грижливо, от Кристиан Конов семейни вещи са подредени в изложба в памет на неговия прадядо Райчо Конов . Видният старозагорец е бил собственик на парфюмерия  "Малката Виолетка", през 30-те и началото на..

публикувано на 27.11.23 в 14:20

Николета Станойкова с дебютна песен "Fire"

Певицата Николета Станойкова се появи на музикалната сцена с дебютната си авторска песен "Fire". В нея тя изразява своето огнено настроение. Идеята й е била да създаде лесно запомняща се песен, в която да покаже потенциала на гласа си. Пред..

публикувано на 27.11.23 в 09:37

„Летящият холандец“ от Рихард Вагнер гостува на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

„Летящият холандец“ от Рихард Вагнер гостува на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 26 ноември 2023 г., само един ден след неговата премиера във Варна. Постановката е дело на известната на европейската оперна сцена и постоянен..

публикувано на 24.11.23 в 17:48