Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Надзиратели готвят нови протести, започнаха кампания "Не на страха"

Снимка: Иван Славов

Синдикатът на служители в затворите в България започна кампания в защита на своя колега, който според тях е неправомерно уволнен. Те разпънаха плакати „Не на страха“ по време на благотворителен футболен турнир в Стара Загора и обявиха, че се готвят за нови протести, този път пред Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН).

Кампанията „Не на страха“ започна в Стара Загора по време на традиционния благотворителен футболен турнир, организиран от синдиката на служители в затворите в България в помощ на техни колеги.

Този път те събираха средства за лечение на съпругата на техен колега, както и в помощ на Емил Велков, синдикален член, който според тях е уволнен заради активното си участие в досегашните протестите за по-добри условия за работа.

Иван Коцев, председател на синдикалната организация в Стара Загора определи уволнението като пряка репресия срещу тях.

Самият Емил Велков смята да потърси правата си в съда.

„Мотивите за освобождаването ми бяха, че съм махал с ръка видимо на камерата, за да затворят колегите уличното платно, което се намира пред Централния софийски затвор“, обясни Велков.

Ясен Тодоров, председател на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България обяви, че се готвят нови протести за подобряване на условията на труд и в защита на уволнения им колега.

„Започваме организация за нов протест. Той ще се състои пред Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София. Друго основно искане беше преразглеждане на стария режим на работа, включващ 24-часов режим на работа. Не могат да изчистят колегите отпуските си. Имат над 50 хил. дни неизползван отпуск. Имаме проблеми с корупция, с опорочените конкурси в ГДИН, от друга страна имаме проблем със средствата за постигнати резултати“, каза Тодоров.

Натовареният график на надзирателите и трудностите да отсъстват от работа засега пречи на организаторите да насрочат дата на протеста.

БНР подкасти:

Още от категорията

Съдът в Сливен пусна под гаранция мъж, обвинен в насилие над жена си

Парична гаранция от 1500 лева постанови Районен съд  Сливен срещу 45-годишен мъж от сливенското село Николаево, обвинен в причиняване на лека телесна повреда на съпругата си, с която са в развод . Районният съд не уважи внесеното от Районната прокуратура..

публикувано на 04.12.23 в 18:53

След жалби на граждани: Търси се решение на казус с парцел в кв. „Три чучура-Север“, предвиден за застрояване

Ръководството на Община Стара Загора, както и общински съветници са ангажирани с намирането на решение по казус, свързан с парцел в кв. „Три чучура-Север“, който е предвиден за застрояване. Теренът от над 5 декара, частна собственост от повече от 15..

публикувано на 04.12.23 в 17:39

Протестна подписка срещу постоянните токови удари започват в община Тунджа

Протестна подписка срещу постоянните токови удари и честите спирания на електрозахранването инициират жителите на няколко села в  ямболската община "Тунджа". Ако проблемът не е бъде решен, местните са готови да блокират международния път към Граничен..

публикувано на 04.12.23 в 17:12

Заради катастрофа е затруднено движението между Богомилово и Ракитница

Катастрофа между селата Богомилово и Ракитница затрудняват движението в участъка, потвърдиха за Радио Стара Загора от ОДМВР - Стара Загора.  Временно движението по път II-66 Стара Загора - с . Ракитница в района на с. Богомилово е ограничено в една лента..

публикувано на 04.12.23 в 17:05
Община Стара Загора

В началото на 2024 г. приемат нова Стратегия за управление на общинската собственост в Стара Загора

През следващия месец ще бъде изготвена, а в началото на 2024г. и приета нова Стратегия за управление на общинската собственост на територията на Стара Загора. Това обяви зам.-кметът Павлина Делчева. Тя взе участие в брифинг на председателя на общинския..

публикувано на 04.12.23 в 16:03

Протестна подписка срещу постоянните токови удари започват в община Тунджа

Протестна подписка срещу постоянните токови удари и честите спирания на електрозахранването инициират жителите на няколко села в ямболската община "Тунджа". Ако проблемът не е бъде решен, местните са готови да блокират международния път към Граничен..

публикувано на 04.12.23 в 16:01

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на..

публикувано на 04.12.23 в 15:08

МОН с промени в НВО, въвеждат и тестове за 9-и клас със задачи по ПИЗА

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4...

публикувано на 04.12.23 в 14:45

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата, организират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки..

обновено на 04.12.23 в 14:42

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38