Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Театрален триптих представя "Гео Милев у дома"

Екипът на Театър студио 4хС и Театър лаборатория "Алма Алтер" представя поредица от спектакли в Стара Загора. Те са създадени по текстове на Гео Милев. Театралните вечери дават възможност да усетим пулса на неговото време и чрез и творчество му да се докоснем до неговия мироглед.

Програмата започва на 27 септември, от 18.00 часа, в Къща - музей "Гео Милев", с премиерната постановка "България, страната на убитите поети". Това е спектакъл за поетия избор, за поетичната смърт и гениалния поетизъм. Той поставя много болезнени въпроси. Защо поетите биват убивани? Защо ние, българите, убиваме своите поети? Защо поетите се самоубиват? В него ще прозвучат стихове на Христо Ботев, Стефан Стамболов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Яна Язова, Пеньо Пенев, Светослав Миларов, Петя Дубарова, Людмила Исаева, Мария Вирхов. Всевиждащият Гео Милев възкръсва през безкомпромисния поглед на режисьора Николай Георгиев, асистент-режисьора Маглена Гуркова и актьорите на Театър лаборатория „Алма Алтер“.

„Всеки един от нас, актьорите, избра един от поетите. Всеки един от поетите избра един от нас, актьорите. Ние се превърнахме в тях, те дойдоха вътре в нас, в нашето вътрешно поле", сподели актрисата Мариела Димитрова. 

„За мен този спектакъл е противодействие на апатията, чаша, пълна с противоотрова и безкористна човешка и актьорска свръх отдаденост в името на поетичната постреалност“, пише за него Маглена Гуркова, асистент-режисьор.

На 28 септември, от 18.00 часа, е представлението "Гаврошовци и котета разбойници". Мюзикъл създаден от режисьора Николай Георгиев по любими детски текстове на Гео Милев и Леда Милева. Композиторът Георги Арсов е написал авторска музика по техните текстове. Хореографията е на Петя Йосифова - Хънкинс.  

"Чрез един синтетичен подход, музика, танц и текст, искаме да достигнем до детето, до неговото крехко същество, да го накараме да запее и да затанцува. Този спектакъл е невероятно богатство. Тези текстове буквално оживяват и превръщат всички в нас в онези деца, които никога не искам да спираме да бъдем. Това беше първият спектакъл с мое участие", уточни пред микрофона на Радио Стара Загора Мариела Димитрова.

На 29 септември старозагорската публика може да гледа "Септември" по Гео Милев. 

Накъде да тръгнеш, когато нямаш път нито напред, нито назад. Какво да вземеш със себе си, когато всичко ти е отнето. Светът се разпада под краката ти. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.

"Това е един изключително разтърсващ спектакъл. Много е пътувал по фестивали, игран е пред десетки ученици. Режисьорът Петя Йосифова-Хънкинс и Георги Арсов го създават в бомбоубежището на театъра. Той отвежда в други светове, те не могат да бъдат изразени с думи. След него всеки излиза друг", разказа още Мариела Димитрова.


Спектаклите на 27, 28 и 29 септември ще бъдат съпроводени с отворени дискусии, водени от бащата на българския авангарден театър – режисьора Николай Георгиев. Входът за събитията е свободен.

Проектът „Гео Милев у дома“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Къща музей „Гео Милев“ – Стара Загора.

Още от категорията

Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

В музей "Ахинора" ще разкажат за художника Иван Милев и неговите литературни опити

В музей „Ахинора“ в Казанлък в събота ще се проведе поредната лекция от платформата „Събота в Галерията“, а тази седмица темата е „За Иван Милев и неговите литературни опити“. Художникът, чийто образ е на банкнотата от пет лева е родом от Казанлък, а..

публикувано на 09.12.23 в 12:21

„Валкюра“ на Софийската опера закрива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

"Валкюра" на Рихард Вагнер е перлата в тетралогията "Пръстенът на нибелунга" . Премиерната продукция на Софийската опера ще е една от перлите в огърлицата на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Публиката ще види един нов..

обновено на 09.12.23 в 10:42

Не просто български, а старозагорски пробив зад Океана на детски писател

От следващата година американските деца и техните семейства ще могат да се запознаят с творчеството на детския писател Никола Райков. Това става възможно след като американска компания, базирана в Ню Джърси започва работа по издаването на последната..

публикувано на 08.12.23 в 13:56

„Всички дни ще се казват неделя“ с Добромир Банев, защото „В понеделник ще е късно“

“Всички дни ще се казват неделя“ е новата книга на Добромир Банев, един от най – обичаните и цитирани български поети. Книга, която се чете на един дъх. Неделята е време, което отделяме за човека до себе си или за любимите си занимания. Ден на..

публикувано на 08.12.23 в 12:57

Слънчеви страници с Оля и Александър Телалим

Тази вечер, в Художествена галерия "Руси Карабиберов", се откри изложбата "Слънчеви страници" на Александър Телалим и дъщеря му Оля. Над 40-ет са експонираните акварелни творби.  Първата среща на новозагорските ценители на изобразителното изкуство с..

публикувано на 07.12.23 в 18:41

Изложбата "Писма от степта" на Иван Милев - стихове, проза и акварел

В Казанлък в музей „Ахинора“ беше представена изложбата „Писма от степта“ на Иван Милев.  „Писма от степта" е художествен литературен опит в стихове и проза, създаден между 5 и 7 октомври 1917 г., когато Иван Милев е на Добруджанския фронт.  В..

публикувано на 07.12.23 в 16:16

Откриват изложбата „Своя пътека“ в Димитровград

Тази вечер в 17.30 ч. в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ се открива изложбата „Своя пътека“. В нея са включени тридесетина произведения на творци, които творят, родени са или са живели в Димитровград.  „Изложбата..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Коледният дух завладява Сливен с втора премиера на Кукления театър

  Наближаващата Коледа е празник за всички, но най-нетърпеливи и най-много го очакват децата. С втората си премиера „Куклата на Мери“, актьорите от Държавен куклен театър Сливен ще ни отведат в къщата на Дядо Коледа в далечната Лапландия , където едно..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

Започва второто голямо турне на балета на Държавна опера-Стара Загора

В продължение на месец и половина – от 5 декември 2023 до 15 януари 2024 година балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 39 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” /14/ и..

публикувано на 04.12.23 в 11:10

В кукления театър в Сливен ще търсят съкровището на Дядо Коледа

Когато търсиш съкровището на Дядо Коледа, попадаш в Лапландия, страната, в която срещаш мъдрия Елен и Кралицата на джуджетата!!!  Съществува ли Добрият старец и  какво е „Съкровището на дядо Коледа“? Винаги ли когато търсиш -  намираш?..

публикувано на 01.12.23 в 15:42