Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна среща за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

2
ТЕЦ "Марица-изток" 2
Снимка: Таня Балабанова

Представители на регионалното и енергийното министерство ще направят работна среща със синдикатите и служителите в ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Мини Марица-изток" в Раднево утре. До визитата им се стигна след напрежението, което предизвика внесената на днешното правителствено заседание точка, която предвиждаше одобрение на териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, която впоследствие беше изтеглена от дневния ред. 

В обръщение в социалните мрежи през деня синдикалният лидер Деян Дяков призова министър-председателя да извади от дневния ред точката и заплаши с блокади на пътища в страната. По думите му в новия вариант на документа е заложено до 2030 година въглищните мощности у нас да бъдат редуцирани до 1600 MW, до 2035-та да стигнат 1000 МW.  Не се очаква въглищните мощности да имат роля в енергийния микс след 2035 година.

Синдикалистът Наско Митев предупреди, че енергийната сигурност на страната е поставена на карта. 

Чуйте подробности в звуковия файл.

Междувременно министърът на финансите Асен Василев съобщи, че в петък на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъдат обсъдени териториалните планове на трите въглищни региона, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия до края на месеца. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

22 избирателни секции ще има в община Болярово

22 избирателни секции, от които една подвижна, ще бъдат разкрити на територията на община Болярово за предстоящите избори на 9 юни. Машинно ще се гласува в две от тях, съобщи кметът на Болярово Христо Христов.  По една избирателна секция ще има във..

публикувано на 29.05.24 в 16:46
Снимка : архив - община Стара Загора

Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук в Стара Загора

Пето ОУ „Митьо Станев“ е победител от междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“, която се проведе през целия май. Възпитаниците на основното училище са успели да..

публикувано на 29.05.24 в 16:08

За партиите представителството на ромите в структурите им е нежелано

В основата на проблемите пред ромската общност стоят образованието, инфраструктурата и безработицата.  Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на „Свят без граници". В отговор на въпрос той каза, че не е срещнал партия или..

публикувано на 29.05.24 в 15:56

Ученици организират благотворителн търг за деца

Тази вечер в Градската художествена галерия  от 18 часа учениците от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“  в Стара Загора организират благотворителен търг-изложба „Стара Загора в рамки“. Мотото на търга е "Картина за Вас, щастие за тях!". 12-те..

публикувано на 29.05.24 в 15:52

Колко нощувки има в тридневна екскурзия?

Тридневна екскурзия е причина за двудневни коментари. Става дума за условието на задача по математика за малките матури на четвъртокласниците. Една част от децата, родителите и техни преподаватели изразиха мнение, че условието е неточно, което..

публикувано на 29.05.24 в 15:40

В община Болярово започват работа по важни проекти

В община Болярово започва реализацията на важни инфраструктурни проекти, съобщи кметът Христо Христов.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на 130-годишното читалище „Ана Маймункова“ в село Воден. „Договорът за читалището, което е най-старото в..

публикувано на 29.05.24 в 15:30
Снимка: ДКТ

Детската театрална школа на Кукления театър с премиера на „Питър Пан“

Детската театрална школа към Кукления театър на Стара Загора има премиера на 1 юни, Международния ден на детето.  Децата от школата ще представят пред малките и порастнали деца от публиката спектакъла ПИТЪР ПАН по Джеймс Матю Бари. Ръководителите на..

публикувано на 29.05.24 в 14:17

Тече процедура по кандидатстване за високотехнологични помощни средства

Общо 10 заявления са подадени към момента по проект „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи Петя Чакърова, директорът на Регионална дирекция „Социално..

публикувано на 29.05.24 в 12:26

Как ще се гласува с изгубени, откраднати или невалидни документи?

Български граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи - лична карта или паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или с изтекъл срок - имат възможност да гласуват, като задължително условие е да..

публикувано на 29.05.24 в 11:39

Момиче е в болница след ПТП

На 27 май, около 02:25 ч., в с. Манолово, общ. Павел баня, по ул. "Цар Борис III" (част от първокласен път I-6), се е движил л.а. "БМВ" управляван от 18-годишен мъж. На десен завой водачът изгубил контрол над автомобила, който излязъл от пътното..

публикувано на 29.05.24 в 11:15