Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По програма и безплатно - стари за нови отоплителни уреди:

До края на годината изтича срокът за подмяна на старите отоплителни уреди в Стара Загора

Тече приемът на документи за  подмяна на отоплителните уреди в Община Стара Загора. Процедурата продължава до 31 декември 2023 г., като следващият срок за обявяване на класираните  кандидати е 15 януари, съобщи Радостин Танев, ВрИД кмет на Община Стара Загора.

Над 540 домакинства вече са одобрени в първите два транша на програма Life, обобщи Танев и уточни, че най-голям интерес има към замяна на уредите на дърва и въглища с климатици.

Главната цел на проекта е да допринесе за намаляването на количеството на фините прахови частици – основен проблем на качеството на въздуха в България. Замърсяването с ФПЧ  най-често е резултат от използването на твърдо гориво за битовото отопление през зимата, съчетано с емисиите на вредни вещества от автомобилния транспорт.

Община Стара Загора, в сътрудничество с други 5 общини, изпълнява Интегриран проект LIFE17 IPE/BG/000012 – LIFE IP CLEAN AIR „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE на Европейския съюз. Предвидените по проекта дейности са разделени на три основни фази и се реализират в продължение на 6 год. от 2019 год. до 2024 год. Бюджетът на проекта е на стойност 16 666 266.97 € (32 596 384.93 лв.), от които 1 484 758.75 € (2 903 935.71 лв.) са предвидени за Община Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

121 деца са класирани в яслените групи в Стара Загора

От Община Стара Загора оповестиха резултатите от майското класиране за прием на деца в яслените групи на територията на общината. Класиранията се правят през месец от началото на годината при наличието на свободни места, а най-голям брой места..

публикувано на 07.05.24 в 18:18

30 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в РИК Стара Загора

30 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на РИК Теодора Крумова. За 11 от тях все още няма издадено..

публикувано на 07.05.24 в 17:15
Георги Гьоков

Георги Гьоков: Оставам да работя за БСП

Оставам в БСП и в политиката, въпреки че няма да участвам в листите на предстоящите избори. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора дългогодишният старозагорски депутат от левицата Георги Гьоков. Той сподели, че сред мотивите му да не бъде..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

21 нови обитатели има старозагорският зоопарк

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра..

публикувано на 07.05.24 в 16:42

Община Стара Загора създава център за изложения и събития

Амбицията на Община Стара Загора да разработи покрития пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ като цялостен продукт за изложения и събития вече се реализира благоприятно. Днес стана известно, че първото извънстолично гостуване на „Бебемания“ в Стара..

публикувано на 07.05.24 в 16:38

ПП-ДБ се целят в три мандата от Стара Загора

Областният координатор на „Продължаваме Промяната“ Армин Саркисян, водачът на листата Радослав Рибарски, вторият в нея – Атанас Славов и координаторът на ДСБ Димитър Чорбаджиев внесоха в Районната избирателна комисия документите за регистрацията на..

публикувано на 07.05.24 в 16:17
Ели Скорчева

Ели Скорчева ще получи Награда за цялостен принос в киното от фестивала "Златната липа"

Голямата актриса Ели Скорчева ще бъде голямата гост-звезда на тазгодишното издание на международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора основателят и директор на фестивала Магдалена Ралчева...

публикувано на 07.05.24 в 15:42

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници нямат ресурс, за да откриват ТЕЛК комисии

Общинската болница в Чирпан не разкри ТЕЛК комисия в едномесечния срок, даден от здравното министерство на общинските здравни заведения. Целта на заповедта беше да се реши проблемът с дългото чакане на пациентите за освидетелстване.  „Гражданите..

публикувано на 07.05.24 в 15:29

Старозагорският куклен театър на фестивали през май

Старозагорският куклен театър ще участва през  следващата седмица  в три фестивала. На  8 май е участието в Сливен със спектакъла „Умници юнаци“ по приказките на Елин Пелин, реж. Красимир Господинов, който е част от програмата на XXVI Национален..

публикувано на 07.05.24 в 13:53

Отново пияни и дрогирани на пътя

Осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и двама дрогирани са установили полицаите за седмица в Старозагорско.  Над 4 300 са проверените превозни средства в рамките на провелата се специализирана полицейска операция за спазване на..

публикувано на 07.05.24 в 13:50