Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петковден в Сливен откриха храм „Света Петка“

В Сливен днес бе открит най-новия православен храм носещ името „Света Петка". Освещаването на храма започна в ранната утрин, а Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий отслужи литургия и водосвет за здраве. На откриването дойдоха десетки миряни и дарителите на средства за изграждането на храма. Строежът на църквата „Св. Петка" продължи близо 15 години, след полагането на първия камък от Сливенския митрополит Йоаникий.

Предстоятелят на църковното настоятелство отец Йоан коментира, че до отварянето на вратите на храма днес са минали през много перипетии, но след молитва към св. Петка и Бог пречките са станали преодолими.

„След молитвата и след водосвета, който отслужихме нещата се промениха коренно, започнаха да ни се обаждат хора, които искат да помагат.“

Средствата за изграждането на храма са набирани от местния бизнес и граждани на Сливен. Да почетат празника дойдоха и дарителите семейство Трендафилови. Те заявиха, че са се включили, защото смятат, че градът заслужава тази църква. „Трябва да има един такъв храм, в който миряните да възпитават поколенията си в добро.“

За сливналии новата църква е безценна придобивка. Те споделиха при откриването, че изпитват огромна духовна радост. По думите им това е придобивка както за града, така също и за духовния живот.

Църквата „Света Петка" ще приема хората от най-новите източни квартали на града, които са строени по времето на тоталитарния режим и там храм до днес не е имало.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

РЗИ разясни на старозагорци за вредата от тютюнопушенето

Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене разположи Регионална здравна инспекция Стара Загора по обяд на площада пред сградата на Община Стара Загора. Целта на експертите от здравната инспекция и други институции е да бъде обяснена на..

публикувано на 31.05.24 в 14:04

Два автомобила се сблъскаха на кръстовището на "Столетов" и "Руски", няма пострадали

Два леки автомобила се сблъскаха на  кръстовището на булевардите "Столетов" и "Руски"в центъра на Стара Загора днес по обяд. По първоначални информация няма пострадали. Служители на полицията са на мястото на инцидента. Кръстовището не е затворено, но..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ се проведе в Стара Загора

Традиционният детски празник „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ се проведе в парк  „Александър Стамболийски“ в Стара Загора.   Под формата на викторина, игра и конкурс за рисунка, децата се запознаха и демонстрираха своите знания за..

публикувано на 31.05.24 в 12:47

В Казанлък монтираха люлка за деца в инвалидни колички

Казанлък е поредният град в България, който се сдоби с люлка везна, пригодена за деца в инвалидни колички. Съоръжението се намира в парк „Розариум“. Монтирано е с дарителски средства и дава шанс на малчугани с увреждания да играят наравно със..

публикувано на 31.05.24 в 12:45

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

С думите "Очаквам справедлива, но тежка присъда", доскорошната ученичка Дебора Михайлова от Стара Загора влезе в залата на Пловдивския районен съд, където днес започна по същество делото срещу нейния бивш приятел Георги Георгиев. Обвинението срещу него..

публикувано на 31.05.24 в 12:12

С тържествен водосвет и издигане на националния флаг започнаха тържествата в Казанлък

Днес е празникът на Казанлък. Честванията започнаха с тържествен водосвет отслужен от старозагорския митрополит Киприан и издигане на националния флаг на площад „Севтополис“. В тържественото си слово кметът на общината Галина Стоянова поздрави..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Целта му е повишаване на осведомеността относно вредните последици от употребата на цигари и излагането на вторичен дим.  Мотото тази година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 10:22

Със затоплянeто на времето ще видим спад в цените на черешите и сезонните зеленчуци

Дъждовното и хладно време през месец май е причината за задържането на цените на сезонните продукти. Това каза в предаването „Репортер“ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Със затоплянето на времето,..

публикувано на 31.05.24 в 09:23

Локализация през 112 помогна за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е спомогнала да бъдат открити двамата мъже, загубили се в Котленския балкан туристи, в началото на седмицата. Според планинските спасители..

публикувано на 31.05.24 в 07:25
Су-25 в авиобаза „Безмер“

Ден на отворените врати в Авиобаза Безмер по случай Деня на детето

По случай  Международния празник на детето - 1 юни, в петък в авиобаза Безмер е обявен Ден на отворените врати.  Между 9:30 и 13:00  часа малките любители на авиацията ще имат възможност да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково..

публикувано на 31.05.24 в 07:17