Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Стоилов: Трябва да създадем привлекателни условия за инвестиции в Стара Загора

Обучителен ВЕИ център ще бъде открит към старозагорска гимназия

„България трябва да работи по европейската „Зелена сделка“ от позицията на собствения си интерес.“ Този от ефира на Радио Стара Загора отправи председателят на Търговско-промишлената палата в града Олег Стоилов. Той подчерта, че днес старозагорската общественост гледа на климатичните политики като нещо негативно, което предстои да се случи. Стоилов подчерта, че българската държава от една страна следва да спазва ангажиментите, поети в „Зелената сделка“, но от друга трябва работи за плавна трансформация. Според председателя на Търговско-промишлената палата Стара Загора трябва да развива водородни решения, но като допълнение, а не за замяна, на комплекс "Марица-изток". Стоилов коментира също, че в настоящата ситуация е изключително важно регионът да създава условия за привличането на инвестиции. „Трябва да търсим полезните решения за област Стара Загора“, категоричен беше Олег Стоилов.

Близо 10хил. са функциониращите в Старозагорска област фирми. От тях близо 1200 са асоциирани към Търговско-промишлената палата. Олег Стоилов разкри, че съвместно с една от европейските компании, лидер във фотоволтаичните централи, предстои да бъде създаден обучителен ВЕИ център към Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“ в Стара Загора. Той призова в най-кратки срокове да стартират програми към Тракийския университет, специализирани в обучаването на кадри за новите водородни технологии. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петима бивши министри влизат в битката за Хасковска област

Петима бивши министри влизат в битката за юбилейния 50-ти парламент на България от Хасковска област. Делян Добрев , който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев , министър на финансите, Атанас Атанасов на културата,..

публикувано на 08.05.24 в 08:32
Благослав Михайлов

Анализатор: Основният въпрос е как ще реагират хората на провалената ротация

Тези избори вероятно ще бъдат по-различни от предишните. Фактът, че има и европейски избори променя нещата, коментира пред Радио Стара Загора Благослав Михайлов, създател на онлайн платформата "Стража". Той подчерта: " Основният въпрос е как ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:25

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне..

публикувано на 08.05.24 в 07:52
Предавател на Радио Стара Загора, FM-107.80MHz, Свиленград

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 8.05.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр. Свиленград с честота 107.8 МHz  е възможно да има прекъсване на излъчването за времето от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа..

публикувано на 08.05.24 в 06:05

121 деца са класирани в яслените групи в Стара Загора

От Община Стара Загора оповестиха резултатите от майското класиране за прием на деца в яслените групи на територията на общината. Класиранията се правят през месец от началото на годината при наличието на свободни места, а най-голям брой места..

публикувано на 07.05.24 в 18:18

30 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в РИК Стара Загора

30 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на РИК Теодора Крумова. За 11 от тях все още няма издадено..

публикувано на 07.05.24 в 17:15
Георги Гьоков

Георги Гьоков: Оставам да работя за БСП

Оставам в БСП и в политиката, въпреки че няма да участвам в листите на предстоящите избори. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора дългогодишният старозагорски депутат от левицата Георги Гьоков. Той сподели, че сред мотивите му да не бъде..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

21 нови обитатели има старозагорският зоопарк

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра..

публикувано на 07.05.24 в 16:42

Община Стара Загора създава център за изложения и събития

Амбицията на Община Стара Загора да разработи покрития пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ като цялостен продукт за изложения и събития вече се реализира благоприятно. Днес стана известно, че първото извънстолично гостуване на „Бебемания“ в Стара..

публикувано на 07.05.24 в 16:38

ПП-ДБ се целят в три мандата от Стара Загора

Областният координатор на „Продължаваме Промяната“ Армин Саркисян, водачът на листата Радослав Рибарски, вторият в нея – Атанас Славов и координаторът на ДСБ Димитър Чорбаджиев внесоха в Районната избирателна комисия документите за регистрацията на..

публикувано на 07.05.24 в 16:17