Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Евгений Онегин" - най-играната руска опера на старозагорска сцена

6
Илюстрация към операта "Евгений Онегин"

"Евгений Онегин" с това заглавие от оперната класика ще бъде открито 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. И тази година ще бъде спазена традицията, завещана от маестро Димитър Димитров, музикалното събитие да започва с премиера на оперния театър-домакин. След половин век затишие операта на Пьотър Чайковски отново е в афиша на първата извънстолична опера, заяви по време на  гостуването си, в ефира на Радио Стара Загора, д-р Емилия Жунич от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и завеждащ Архива на ДО Стара Загора. 

„Евгений Онегин“ е руски роман в стихотворна форма от Александър Пушкин. Сюжетът се харесва на Пьотър Чайковски и той пише едноименна опера. Съществуват екранизации на романа. Произведението е преведено на много европейски езици и се счита за световна класика.

Чайковски замисля операта за млади изпълнители. Завършва я през 1878 година. За първи път "Евгений Онегин" е поставена на сцена през 1879, в Малий театър, в Москва. Първото представяне в Болшой театър е през 1881 година. Заглавието присъства в репертоара на оперните театри, по цял свят. Има стотици аудио и видеозаписи.

За първи път произведението на Чайковски влиза в плановете на старозагорската оперна трупа през 40-те години на XX век, но до премиера не се стига. Операта се поставя в Стара Загора през 1952 година. В местния вестник излиза съобщение. Според него "операта „Евгений Онегин“ е подготвена сценично от режисьора Иван Попов, поставена е от режисьора Хрисан Цанков и музикално оформена от главния диригент Ромео Райчев.” В ролите са: Динка Хаджоолу — нянята Филиповна, Миньо Минев —Ленски, Рене Йорданова — Татяна, Георги Енев — княз Гремин, Стойко Диков — Евгений Онегин. 

Първата постановка на "Евгений Онегин" се играе 6 сезона и издържа 56 представления.

През 1964/1965, Стоян П. Велев, поставя съвместно с Димитър Димитров, Петър Русков и Богдана Попова този шедьовър, търсейки по-голяма вглъбеност, отърсване от шаблона при новата реализация на „Евгений Онегин”. Премиерата е на 04.2.1965. В ролите: Ларина – Катя Боруджиева и Лиляна Златева, Татяна – Лиляна Цанкова и Ганка Димова, Олга – Стиляна Милева и Навърт Хмаяк, Филипевна – Екатерина Маджарова и Ваня Минчева, Онегин – Георги Динев и Борислав Дойчев, Ленски – Миньо Минев; Княз Гремин – Георги Енев и Николай Стоилов, Ротния – Господин Петков и Дамян Низамов, Зарецки – Васил Станишев и Стефан Димитров, Трике – Васил Недев и Асен Попов, Гийо – Йовчо Киров и Стефан Бодуров. Осемнайсет представления до края на сезона. На 15.4.1965 целият спектакъл е излъчен по Радио Стара Загора. На 3.6.1965 с „Онегин” се открива месецът, посветен на 40-годишнината на Операта в града, а на 19.6.1965 в ролята на Татяна е Рене Йорданова – с това се отбелязва нейната 20-годишна творческа дейност. Последният спектакъл през този сезон е на 8.7.1965 – дебютът на абсолвентката на Българската държавна консерватория Анна Томова-Синтова.

Това е първата постановка на „Онегин” в България, която се играе на български език, преводът е на Милен Паунов. 

Третата премиерата на „Евгений Онегин”, осъществена на 22.9.1973, е на голямата модерна сцена. Дирижира отново Димитър Димитров, хормайстор е Богдана Попова, сценограф - Петър Русков. Като режисьор е вписан Георги Петров, различни са костюмите – художник Венера Наследникова. Помощник-режисьорите, водещи протоколите за представленията, продължават номерацията на играните спектакли от предишната постановка, въпреки че в графа „забележки” е вписано „Премиера”. Липсват и отзиви в печата. 

На 4.12.1975 е единственият за сезона и последен за постановката спектакъл на „Евгений Онегин”. Гостуват артистите от Куйбишевския оперен театър Идея Николаева - Татяна, Анатолий Пономаренко - Онегин, Виктор Конишенко – Гремин. Тази, последна в историята на Старозагорска опера, постановка на „Онегин” приключва съществуването си с 11 представления.

И все пак "Евгений Онегин" е най-играната руска опера на сцената в Стара Загора. Поставяна три пъти, съответно с по 56, 47 и 11 представления, или общо 124. 

Д-р Емилия Жунич издаде пред слушателите на предаването "60 минути повече", че режисьор на новата премиерна постановка  "Евгений Онегин", на сцената на ДО Стара Загора, е Славчо Николов, а художник на костюмите е Гендони.

В прикачения звуков файл ще научите още любопитни подробности за спектаклите на операта "Евгений Онегин", през годините, в Стара Загора. Д-р Емилия Жунич предостави и фактологичната информацията за спектакъла, от своята дисертация.

По публикацията работи: Мила Маринова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гергинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13

В училище "Веселин Ханчев" сбъдват детски мечти

Днес, в 18.00 часа, в Културен център - Стара Загора започва благотворителен концерт-спектакъл на възпитаници от Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Мотото на събитието е „Сбъдваме заедно“ . По време на проявата ще бъде представен проект на стая..

публикувано на 30.04.24 в 16:20

Посоки или за техническата страна на рисунките със светлина

Днес , от 17.30 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства , в Казанлък, 30 студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив представят изложбата "Посоки". В интервю за..

публикувано на 30.04.24 в 14:25

Откриват изложба посветена на казанлъшката гробница

Изложбата "Пазители на паметта" откриват във фоайето на Исторически музей "Искра". Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката тракийска гробница. В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и..

публикувано на 30.04.24 в 13:18

Актьорското майсторство върши работа и в живота

Фрида Димитрова е на 11 години, от Стара Загора. И  само преди дни спечели специална награда в XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия. Фрида впечатли журито с изпълнението на "Криеница в сряда" от Атила Яс ( което ще чуете..

публикувано на 29.04.24 в 15:43

Археологическите находки в Стара Загора се множат

Археологическите  работи на ул. „Цар Иван Асен II“ № 91 продължават, потвърди за Радио Стара Загора Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей.  Обектът е извън крепостните стени на античния град Августа Траяна и е с интересна..

публикувано на 29.04.24 в 14:15
Радослава Лазарова

Дизайнерката Радослава Лазарова: От седмицата на модата в Милано почерпих нови вдъхновения

Радослава Лазарова е второ поколение дизайнер. Наследява таланта и от двамата си родители. Вече има свой бранд, а най-голямото предизвикателство ѝ се случва в началото на тази година. Участие като единствен български дизайнер на официални тоалети в..

публикувано на 28.04.24 в 16:03

"Неизбежно е - устата говори това, което е в сърцето"

Група „Молец“ само преди дни завършиха своето европейско турне за 2024 –та година. Но Юлиян Славчев и Кристиян Макаров нямат време за почивка и продължават да работят. Подготвят се за най – амбициозния си проект досега. „Пропускаме Стара Загора..

публикувано на 28.04.24 в 15:39