Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири удължени черепа откриха в античната гробница в парк "Зеления клин" в Стара Загора

8
Снимка: Кристина Русева

Продължават проучванията на погребалния комплекс, разкрит миналото лято в парк Зеления клин в Стара Загора. Работата продължава върху кръглата гробница, както и по мавзолея – мястото за поклонение. 
До момента са открити 7 скелета, част от тях са с издължени черепи, каза в интервю за Радио Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей – Петър Калчев. Те са характерни за номадските племена от края на IV - началото на V век, коментира той.
 Според антрополога на Регионалния исторически музей Доника Желязкова, този обичай на номадските племена, осъществили Великото преселение на народите от централна Азия към вътрешността на Европа по това време, е бил възприет от част от местното население. Възможно е да е било признак за принадлежност към някаква прослойка или каста в късноантичното общество на Августа Траяна или да е бил възприет като мода." Издължаването на черепа от челото към темето е ставало с две лентови превръзки още в бебешка възраст, които са се носили до 1-2 -годишна възраст. Това, обаче не е пречило на развитието на мозъка. Такива находки не са характерни за Южна България, по-често подобно издължени  черепи са откривани в северна и най-вече в североизточната част на страната", поясни антропологът.
 

Предстои дълъг процес на изследване на намерените скелети. Откритите там нумизматика, керамика, бронз и скелетни останки са големи по обем, а проучването им ще продължи години. Затова от Регионалния исторически музей ще поискат назначаването на още специалисти. Работата по некропола ще продължи до края на годината. Петър Калчев припомни, че в момента кръглата гробница вече е покрита с предпазен метален навес, но ще бъдат поставени допълнителни съоръжения, които да затворят некропола отстрани. 

Предстои разработването на идеен проект за консервацията на погребалния комплекс на античната Августа Траяна. Петър Калчев предупреди, че обектът към този момент е опасен за посещения, но може да бъде разгледан отгоре, без да се слиза в гробницата. 

Снимка: Регионален исторически музей - Стара Загора
По публикацията работиха: Николета Петрова, Кристина Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка..

обновено на 10.05.24 в 13:44

Жена е с опасност за живота след катастрофа край село Могила

54-годишна жена е с опасност за живота след вчерашната катастрофа край старозагорското село Могила.  По първоначална информация инцидентът е възникнал между 2 леки автомобила около 15:15 часа на 9 май, управлявани от 55-годишен мъж и 32-годишен мъж...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Сливен отбелязва 184 години от рождението на Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184 години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р..

публикувано на 10.05.24 в 11:53

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, казва професорът. Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май. Първата прожекция ще бъде в..

публикувано на 10.05.24 в 11:02

Промяна в програмата на "Китна Тракия пее и танцува" заради лошото време

Кулинарното музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария ще се проведе в неделя, 12 май 2024г., от 16,00 часа на поляната пред голямата сцена в парк Кенана. Промяната се налага заради неблагоприятните метеорологични условия днес. Веднага след..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Година затвор за мъж, заплашвал с убийство

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение и наложи наказание в размер на една година лишаване от свобода на 33-годишния  И. П, осъждан. Ефективното лишаване от свобода мъжът ще търпи при първоначален строг режим. Пред съда мъжът е признал..

публикувано на 10.05.24 в 10:54
мотоклуб The Riders

Рокерски събор откриват тази вечер в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик" край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 09:35
Владимир Иванов

Владимир Иванов: Пазарът е спокоен, без промяна в устойчивостта

97лв. ни е струвала потребителската кошница тази седмица, заедно с празничните дни, при 101лв. миналата година, т.е. с 4% под нивата от 2023г. Главните вариации в цените са при захарта и пресните плодове и зеленчуци, които остават по-евтини, каза за..

публикувано на 10.05.24 в 09:15

Зелена светлина за монумента на Кирил и Методий в Стара Загора (СНИМКА)

В навечерието на 1 ноември догодина в Стара Загора да бъде изграден монумента „В основата е словото“ .  Тази надежда изрази заместник-кметът Милена Желева, която в ефира на Радио Стара Загора съобщи, че ВАС се е произнесъл в полза на Община Стара З..

публикувано на 10.05.24 в 09:04

"Да напуснем града" ни кани тази година Фестивалът на зелениката в Странджа

20-то издание на Фестивала на Странджанската зеленика ще се проведе тази година на 11 и 12 май, съобщиха организаторите от ПП "Странджа". Домакин ще бъде село Граматиково, община Малко Търново. Надсловът на тазгодишниия фестивал е "Да напуснем града"...

публикувано на 10.05.24 в 07:40