Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Грозева: Нигерия - урок за радостта от малките неща в живота

7
проф. дн Нели Грозева
Преди по-малко от месец в Нигерия на работно посещение беше екип на Тракийски университет - Стара Загора в състав: проф. дн Нели Грозева, доц. д-р Мима Тодорова, д-р Емил Димитров, Георги Мошков и Райчо Райчев. Пребиваването в седмата по неселение държава в света се осъществи по покана на посланик  Янко Йорданов и д-р Дикко Радда, губернатор на севернонигерийския щат Кацина.

Екипът от български учени извърши почвени проучвания за разработването на план за развитие на посеви, механизация и напояване, като крайната цел е разработването на практическа схема за аграрно развитие на десетки хиляди хектара земя в Кацина. Работните срещи, агротехнически проучвания, изготвянето на програма от земята до трапезата, целяща  създаването на преработвателни предприятия, са най-широкообхватното двустранно сътрудничество между България и Нигерия в областта на селското стопанство през последните две десетилетия.

Посещението в Нигерия и един от 36 щата на федералната република беше един от поводите за разговор с проф. Нели Грозева, заместник-ректор по учебната и информационната дейност в Тракийски университет - Стара Загора, където се учат около 10 000 студенти от 53 държави. 
В старозагорското висше учебно заведение 7 са представителите на Нигерия, най-многолюдната африканска страна, където населението превишава 220 милиона души. Седем са и посетените земеделски райони в щата Кацина от делегацията ни.

"Впечатлиха ме багрите на Нигерия. Усмихнатите хора, които срещахме по пътя си. Ние не спирахме да снимаме лицата и облеклото на жителите на тази африканска страна. Бяхме сред отрудени хора, част от тях изповядват християнството, но по-голяма част са мюсюлмани. Почти всички дейности извършват ръчно. Още със ставането си те благодарят за слънцето, защото от топлите му лъчи ще порасне посятото, ще има добив за осигуряване на прехраната. Те се радват на всичко. Радват се, че плодовете на папаята са готови, че кутийките със семената на сусама са пълни до горе, че като изсъхнат и ги извадят ще има достатъчно храна за децата и фамилията", разказа в предаването "Моята неделя" проф. Нели Грозева. Тя уточни, че за да се справят с прибирането на реколтата заедно с родителите работят и децата, всички над 5 годишна възраст. "Децата са тези, които след училище отиват до най-близкото село да напълнят съдовете на домакинството с вода." 

"Шокира ме това, че къщите са без покриви, че няма ток и вода, че в посетените райони няма магазини и хората си разменят това, което произвеждат, че не се хранят редовно, а основното им ядене е сутрин. Изобщо, всичко което тук наричаме бедствие, при тях е ежедневие. Това е избор на живот." 
"Мисля че всички мои колеги, участвали в пътуването, пренаредиха приоритетите си. Нигерия ни показа да бъдем премерени във всичко. Да бъдем позитивни, да благодарим за всичко, което получаваме, да се усмихваме повече и да не губим връзката си със земята. Нигерийците са се сраснали с местата, които обитават, дели ги само подметката на обувката. Те стават и лягат с чувството за опазване на земята за следващото поколение. Те не разполагат с никакви богатства. Имат толкова, колкото да могат да се облекат и нахранят." 

В прикачения звуков файл може да научите какъв сън ще си композира проф. дн Нели Грозева за многоцветна Нигерия, една от най-корумпираните и богатите на природни ресурси страна, където заплатата е 67$, въпреки че е сред 10-те най-големи износители на нефт в света.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39

Гергана Микова и Георги Гьоков за живота, празника и змея, който са победили

Навръх Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи.  Сред тях са и нашите двама именици, които "срещаме"  в блиц интервю в ефира на Радио Стара Загора. Тя се казва Гергана Микова. Наша колега журналист, била е и областен управител на Област Стара Загора...

публикувано на 06.05.24 в 08:10

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37

Извънкласни дейности в помощ на деца и родители

Както в миналото, така и днес, учениците имат все същата нужда от вдъхновение в учебната среда, без да се налага да са в клас. В този случай на помощ идва добрият пример на извънкласните дейности.  По темата разговаряме с Атанас Дянков - баща на две..

публикувано на 30.04.24 в 17:35

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.   Следите..

публикувано на 29.04.24 в 09:15

Казанлъшката гара става сцена на рок концерт

Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието. Гарите стават свидетели и на много трепетни срещи, но кaзанлъшката гара съвсем скоро ще бъде домакин на една незабравима среща - с..

публикувано на 28.04.24 в 11:08
Църквата в с. Катунище

В котленския Балкан е жив духът на Войводата Кара Танас

Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден..

публикувано на 27.04.24 в 13:45

Архивът в Стара Загора получи снимки на старозагорската учителка, ушила знамето на клисурските въстаници

Разказът за старозагорската Райна Княгиня – учителката Зюмбюля Ппопстефанова, ушила знамето на въстаниците от Клисура в Априлското въстание, донесе нова информация за тази смела и отдадена на свободата българка.  Експертите в Държавен архив Стара..

публикувано на 27.04.24 в 13:25