Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономист: Стабилният бюджет за догодина минава през свиване на разходите

"Стабилният бюджет на държавата минава не през осигуряване на по-висока приходна част, а през намаляване на разходите". Такова е мнението на икономиста Даниел Василев. 

"Свиването от 10 на 5 хиляди лева на кешовите разплащания от догодина  едва ли ще доведе до изсветляване на икономиката или пък до подобрение на  състоянието на бюджет 2024-та. Но има риск тази промяна да доведе до усложнения и затруднения на бизнеса", прогнозира в интервю за Радио Стара Загора  експертът. . 

"Намаляването на размера на плащанията кеш е мярка с лимит -  тоест при нея идва време, след което тя няма как да се приложи. Ако за догодина решим да свием разплащанията в брой до 5 000, за 2025-та свалим границата до 3 000, а за следващата - до 1000 лева, за 2027-ма година ще трябва да се търси друга мярка, за да се попълват приходите в бюджета", обясни Василев. Той подчерта, че за да имаме стабилен бюджет, трябва промяна в  мисленето на управляващите - наместо да се търсят варианти как да се получат повече приходи, да се орежат разходите. За да се "свие" дефицитът и дори да се оформи излишък

 Според икономиста, ако няма промяна в управленското мислене и търсенето на по-високи приходи в държавната хазна продължи, то със сигурност събирането им ще премине през вдигане на данъците. "Тази мярка  може да има спорен ефект - защото може да отблъсне инвеститорите. Или пък просто да принуди някои от тях да преустановят дейност в рамките на България. Което, от своя страна ще означава и по-малко приходи в бюджета на държавата", каза икономистът. 
Според Василев свиването на разходите може да стане чрез допускането и стимулирането на частната инициатива в сектори с традиционно държавно участие като образованието и здравеопазването.  Варианти за намаляване на разходите има и в енергийния сектор, допълни икономистът.

 Икономистът Даниел  Василев подчерта, че планираните 5 процента по-високи заплати за заетите в държавната администрация няма да се усетят от хората. Защото животът вече е поскъпнал, а парите са загубили своята първоначална покупателна способност. 

Според Василев, въпрос на лична отговорност е българинът да помисли за спестявания за старост и да ги вземе "в свои ръце". Защо - ще разберете от прикачения файл по-долу 



По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42

Площадът в стралджанското село Воденичане ще носи името на поетесата Станка Пенчева

Централният площад в ямболското село Воденичане ще носи името на голямата поетеса Станка Пенчева, решиха на последното си заседание съветниците в община Стралджа.  Станка Пенчева е житейски и духовно свързана със Стралджа и родното село на нейния баща –..

публикувано на 29.06.24 в 11:38
кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49