Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заповядайте на концерт!

200 певци и танцьори създават фолклорен празник в Карлово

"Долината пее, заиграва - сърцата разтуптява".

Една от най-старите културни институции у нас - НЧ "Васил Левски-1861", Карлово отправя покана за концерт към жителите и гостите на подбалканския град, този четвъртък от 18:30 часа. 

"Празник в полите на Балкана" е финален етап по проект към Национален фонд "Култура", програма "Любителско изкуство" и събира на една сцена 200 изпълнители - певци и танцьори. Те са представители на детската фолклорна формация за народни песни, детско-юношеския танцов състав и представителния ансамбъл "Розова долина" към читалището.

"Благодарение на този проект читалището е оборудвано с нова озвучителна техника и сценични костюми за формацията. Ние осъществихме и една дългогодишна идея - да направим концерт върху песни и танци от Тракия и Средногорието. Освен традиционния репертоар на съставите, ще покажем и този нов продукт с музика върху три песни от Карловския край, която написа композиторът Ганчо Гавазов", информира за БНР вокалният педагог Велина Иванова, ръководител на ДФФ "Розова долина".

"В музикалния проект участват инструменталисти от ансамбъл "Тракия" - Пловдив и контрабасистът от Пловдивската опера Димитър Арнаудов. Включени са автентични образци от няколко селища в Карловско, които за първи път се обработват ансамблово, а звукозаписът е осъществен от Виктор Йорданов - Кардама", уточни Велина Иванова.

През 2024 г. детската формация "Розова долина" ще отбележи 20 години от своето основаване. Идеята за създаването е на покойния секретар на читалището Стефан Мутафчиев, бащата на актьора Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите. Във формацията се обучават над 40 деца от община Карлово. Голяма част от възпитаниците на Велина Иванова се развиват като професионални изпълнители и педагози, сред които и лауреати на детските радиоконкурси "Славейче" на Радио Стара Загора и "Млади фолклорни таланти" на програма "Хоризонт".

Концертът "Празник в полите на Балкана" ще бъде на 30 ноември (четвъртък) от 18:30 часа в зрителната зала на карловското читалище. Входът е свободен.

Цялото интервю с Велина Иванова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ямбол

Ямбол с богата програма в Европейската нощ на музеите

На 18 май, събота, Община Ямбол се присъединява към Европейската нощ на музеите с нощна програма във всичките си музеи и галерии. Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия..

публикувано на 16.05.24 в 08:40

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55