Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна опера-Стара Загора кани на среща-разговор с Мария Клинчева

На 2 декември /събота/ в 16 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на среща-разговор с Мария Клинчева, дългогодишен солист на Старозагорска опера. Събитието е в програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство и е по повод на 80-годишнината на Примата. Водеща е Миглена Стойчева, журналист в БНТ. Ще бъдат показани видеозаписи от Златния фонд на БНТ и архива на Държавна опера – Стара Загора.

Мария Клинчева е свързала трайно нейната житейска и артистична съдба с първия извънстоличен оперен театър. В продължение на повече от четири десетилетия тя се превъплъщава в десетки роли и оформя облика на културния живот в Стара Загора, носител е на Награда „Стара Загора”. Гостува и в много други страни по света.

Равносметка, спомени, срещи с големи творци ще оживеят в интригуващ разказ, фото и видео кадри от нейната творческа биография.

Мария Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. На 16-годишна възраст е приета в Музикалното училище в Пловдив, в класа на Люба Дмитриева – завършила оперно пеене в Париж, след което пяла в Парижката Гранд опера. През 1964 година Мария Клинчева е приета в Музикалната академия в София, в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. След завършване на висшето си образование заминава за Италия. Получава стипендия от италианска страна и започва да се обучава в Академия Киджана в Сиена, където нейни преподаватели са Мария Канильия и световноизвестният оперен певец Маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето усъвършенстване по оперно пеене, като стипендиант в Академия „Санта Чечилия” в Рим, във Флоренция и в студия към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора. Остава в града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. Към момента продължава да работи като педагог и преводач на опери от италиански език.


По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Още от категорията

Представят в Стара Загора исторически сборник „Въспоминания от разбърканите времена“

На 28 февруари (четвъртък) 2024 г. от 17.30 часа в Конферентната зала на РИМ- Стара Загора ще бъде представено новото издание на музея, отразяващо последните години от османското владичество в града. Това съобщиха от историческия музей. Историческият..

публикувано на 21.02.24 в 12:37

Изложбата „За честта и славата на България“ ще бъде открита в РИМ-Стара Загора

На 22 февруари от 17,30 часа в Малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора, ще бъде открита гостуващата изложба  „За честта и славата на България ". Тя представя ордени от фондовете на Регионален исторически музей „Стою Шишков"– Смолян. Събирана и..

публикувано на 21.02.24 в 12:20

Актрисата Снежина Петрова искала да стане прокурор

Да бъде актриса не е било детската мечта на носителката на награди "Аскеер" и "Икар", една от най-ярките театрални и филмови актриси в България - Снежина Петрова. Това сподели тя в откровено интервю с учениците от Клуба по журналистика към Пето основно..

публикувано на 20.02.24 в 18:21

Историческият музей в Сливен затваря за ремонти

Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще бъде затворен за посетители, съобщи доц. Николай Сираков - директорът на културния институт. Затварянето се налага заради започването на проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и..

публикувано на 20.02.24 в 09:30

Пърформансът и животът на Алцек Мишев в документален филм

Алцек Мишев е почти непознат в България авангарден артист, който в началото на 70-те години на миналия век бяга от комунистическия режим и заживява в Италия. Интересът към личността му на режисьорката Мария Аверина се запалва от журналистката..

публикувано на 19.02.24 в 17:19

Организират трети Национален конкурс за късометражно игрално кино "Ученически кинофест 2024" в Стара Загора

Трети Национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест 2024“, организират от Центъра за подкрепа за личностното развитие – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора, информират от..

публикувано на 16.02.24 в 11:57

Издават най-подробното изследване за богомилите

Публикувана за първи път през 1925 г., книгата „Богомилски книги и легенди“ и до днес остава най-цитираното и подробно изследване за учението на поп Богомил. Тя се основава на оригинални текстове на старобългарски, латински и старогръцки, сред които..

публикувано на 16.02.24 в 11:28

„Молитва“ е новата песен на Митко Динев

На 14 февруари поетът с китара Митко Динев, представи новата си песен пред последователите си във фейсбук. Песента носи заглавието „Молитва“, молитва за България. Навярно всеки от нас е чувал този тропар, който се пее от българските свещеници, сигурно..

публикувано на 15.02.24 в 15:15

Арт галерия "Обич" събира влюбените в Стара Загора с танго вечер

Казват, че любовта е танц, а истинският танц на любовта е тангото. При това не какво да е, а аржентинското.  В това е убедена Мина Нешева, която  от 19.00 часа организира "Танго вечер" в Стара Загора. Мястото на събитието също има емблематично име - арт..

публикувано на 14.02.24 в 10:00

Джулиен Кейси от САЩ ще бъде Мими в „Бохеми” на старозагорската оперна сцена

Родена в Тексас, живее в Ню Йорк очарователната Джулиен Кейси ще направи своя дебют в ролята на Мими от операта „Бохеми” от Пучини на 16 февруари, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера, съобщават от пресцентъра на културната институция. В..

публикувано на 13.02.24 в 09:25