Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

| обновено на 04.12.23 в 14:42
Снимка: БГНЕС

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата, организират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот. В рамките на инициативата от днес до 8 декември в Белодробната болница в Стара Загора всеки желаещ ще може да си направи и скринингов тест за откриване на туберкулоза, обясни д-р Камелия Харачерова, управител на общинското здравно заведение. Проби Манту се правят от 7:30 до 13:30 часа в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора (СБАЛПФЗ). Ако има отклонения се правят допълнителни изследвания.

Целта е и да се насърчи профилактиката, за да не се стига до тежки състояния.

Четирима са пациентите с туберкулоза, които са настанени за лечение в специализираната белодробна болница в Стара Загора, каза още д-р Камелия Харачерова.

Като част от Седмицата на отворени врати от Регионалната здравна инспекция са обявили и още инициативи:

Съвместно със Сдружение „Свят без граници“ РЗИ – Стара Загора ще се организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност сред ромското население.

На 6 декември продължава инициативата за проверка на туберкулинова чувствителност на желаещи лица от Затвора в Стара Загора – общежитие в с. Черна гора, която ще се проведе съвместно със Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)и РЗИ – Стара Загора.

В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 4 до 8 декември ще се извършва скрининг за риска от туберкулоза на всички клиенти на кабинета, чрез попълване на анкети и консултации. При съмнение за наличие на заболяването, те ще се насочват за консултация към лекар специалист за извършване на допълнителни изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза, своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Ремонтират детската градина в павелбанското село Тъжа

В детска градина „Незабравка” в павелбанското село Тъжа започнаха едни от най-мащабните ремонтни дейности за последните 16 години. В момента продължава работата на майсторите по централната част на фасадата на сградата, след като вече е..

публикувано на 28.02.24 в 09:10

Над 300 невидими за държавата българи продължават битката за социалните и здравните си права

За включването на диагностицираните с "периневрални кисти на Тарлов" в Наредбата за медицинска експертиза, която урегулира издаването на ТЕЛК,  настояват от Сдружението на Тарловите пациенти в България.  Към момента това заболяване е част от..

публикувано на 28.02.24 в 08:05

Почина малката Амая

Почина малката Амая, за чиято трансплантация на ново сърце се организираха редица каузи в цялата страна и само за ден бяха събрани над 700 000 лв.  Тъжната вест съобщи бащата на момиченцето във Фейсбук, снощи. "Мили хора, Сърчицето на нашата звездичка..

публикувано на 28.02.24 в 05:25

Политически анализатори: "Светът е в затишие пред буря"

Тази вечер от 18:30 ч. в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора "Клуб за консервативни дебати" организира дискусия с участието на политолозите Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и Първан Симеонов . Тема на поредния дебат е „Консервативно и/или..

публикувано на 27.02.24 в 16:39

Видеоклип с призив създадоха от МОС - Стара Загора

Ученици от Младежки общински съвет – Стара Загора създадоха видеоклип с призив по повод 28 февруари - Световния ден за превенция на тормоза в училище. Той е известен още като "Ден на розовата фланелка". Видеоклипът е с послание, чрез което младежите се..

публикувано на 27.02.24 в 16:33
Община Стара Загора

Препотвърдиха дългосрочният кредитен рейтинг на Община Стара Загора

На 23 февруари 2024 г. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ отново препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора. Прогнозата на анализаторите е икономическият растеж на Стара Загора да следва траекторията на..

публикувано на 27.02.24 в 16:23

Предстоящ ремонт тревожи хората от Дома на Старозагорските бани (СНИМКИ)

Малко над 70 са пенсионерите , които са настанени в общинския Дом за стари хора на Старозагорските минерални бани. Повече от половината от тях са трудно подвижни или лежащи, а за всички тях се грижи достатъчно квалифициран персонал, уверяват от..

публикувано на 27.02.24 в 16:19

Забраната за износ на инсулин се удължава с един месец

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал. Това заяви зам.-министърът на..

публикувано на 27.02.24 в 15:43

Пиесата „Хиляда и вторият“ с премиера в Сливенския драматичен театър

Тази вечер на сцената на драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен ще бъде представена премиерата на пиесата „Хиляда и вторият“. Началото е в 19ч.. Режисьор на пиесата на Борис Априлов е Петър Денчев. Пиесата е представяна на старозагорска сцена, но..

публикувано на 27.02.24 в 14:59

Картофопроизводители настояват да отпадне калибрирането на пръскачките

Националната асоциация на картофопроизводителите(НАК) остава в стачна готовност. Преговорите между представители на организацията и правителството продължават днес. За Радио Стара Загора Тодор Джиков, председател на НАК, коментира преди..

публикувано на 27.02.24 в 14:25