Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5 хиляди старозагорци ще празнуват на Никулден

| обновено на 06.12.23 в 05:33
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

2256 старозагорци с името Николай ще празнуват своя имен ден на 6 декември. На Никулден за име ще почерпят общо 4812 души в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние" на Общинска администрация. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена у н ас – Кольо, имат 625 души, а Колю и Коля съответно 5 и 2. 631 господа с име Никола, 7 с име Нино и 11 с Нико, също празнуват в сряда. Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден с име Николина са 303, а с Николинка – 145. 388 са носителките на все по-популярното име Никол. Сред имениците са и 136 старозагорки с име Николета, 10 с име Ненка, 263 - Нина и 30 - Нелина.

Според народните вярвания „Варвара вари, Сава пече, а Никола гости гощава". Никулден заема важно място в българския календар и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Това е и причината в този ден лодките и корабите да не плават в открито море. Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови пожари в Хасковска област

Нови два пожара лумнаха този следобед по време на жътва в Хасковска област. Единият е в ивайловградското село Драбишна, където се е подпалил работещ комбайн. Сигнал за пламъците е подал самият зърнопроизводител и веднага са били изпратени екипи на..

обновено на 25.06.24 в 18:53

Обществен съвет обсъжда предложения за Стара Загора

Две предложения дискутира на днешното си заседание Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура, учреден от местната власт на Стара Загора. Комисията е разгледала заявление, постъпило от Сдружение „Творчески колектив „На улицата", за поставяне..

публикувано на 25.06.24 в 17:47

Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“ отбелязва 60-тата си годишнина с тържествен концерт и луксозен албум

На 27 юни предстои кулминацията на тържествата по повод 60-тата годишнина от създаването на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“. По този повод директорът на културната институция д-р Чавдар Ангелов съобщи, че от създаването на Националния..

публикувано на 25.06.24 в 16:44

Подписани са договорите за реконструкция на водопроводната мрежа в Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро, след като кметът на община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 25.06.24 в 16:35

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването..

публикувано на 25.06.24 в 15:48

Потушени са големите пожари в Хасковско

Потушен е пожарът в с. Райкова могила, който възникна днес в 9:30ч. в близост до яз. Каламица. Изгорели са 50 дка от житен блок и са спасени близо 300 дка. Потушен е и пожарът в село Оряхово. Изгорели са 6000 дка площи. Големият пожар между..

публикувано на 25.06.24 в 15:36

Шофьор загина при катастрофа, а тримата му спътници са в болницата в Сливен

Шофьор е загинал, а тримата му спътници са в болницата в Сливен. Причината за катастрофата  е загуба на управлението над автомобила. Две тежки катастрофи с пострадали  са станали в областта от вчера следобед до тази сутрин.  Инцидентът е станал в района..

публикувано на 25.06.24 в 15:30

Община Стара Загора ще съдейства при изхвърляне на ненужни вещи

Горещият телефон на община Стара Загора вече има нова функция в автоматичното меню. Тя е свързана с изхвърлянето на ненужни вещи . За целта всяка цифра отговаря на различен вид отпадък. Гардероби, електрически уреди, строителни материали, лекарства са..

публикувано на 25.06.24 в 15:05

Стара Загора е домакин на национален форум "Водородна електромобилност в България"

Национален форум "Водородна електромобилност в България" се провежда в Стара Загора. Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A) в рамките на инициативата "Дни на водородната..

публикувано на 25.06.24 в 14:20

Делото за източването на болницата в Раднево влиза в съда

След четири години разследване делото за източването на радневската болница най-накрая влиза в съда.   Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу четири длъжностни лица, които бяха задържани през февруари 2020 година за..

публикувано на 25.06.24 в 14:16