Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 музиканти и танцьори от Сливен се включват в националния протест в София

Снимка: Стоян Радев

Музиканти от Сливенския симфоничен оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци  и Държавен куклен театър Сливен  ще се включат в националния протест  София, който ще премине под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Близо 40 души от се отправиха тази сутрин към столицата, за да изкажат недоволството си от ниския бюджет за култура за 2024 година. 

Според синдикалният лидер на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци Рая Радушева, парламента трябва да направи законови промени, за да може държавата да субсидира общинските културни институти.

"При положение обаче, че държавните културни институти винаги могат да получават целеви субсидии от общините, в които се намират, тогава защо да не може и обратната връзка да бъде постигната".

Сливенските симфоници коментираха, че е важно да бъдат направени законови промени, за да имат достойно заплащане на труда.

"Специално за нашия оркестър мисля, че е важно да помогнем на общината по някакъв начин да се получат някакви държавни субсидии, защото тя и да иска да повиши някакви заплати е до някакъв процент."

"Моята мотивация е главно да може да продължи този оркестър, да има по-голям бюджет, за да могат да бъдат привлечени повече млади хора."

В 12.00 часа по обяд работещите в Драматичен театър „Стефан Киров" ще излязат пред сградата в знак на подкрепа на националния протест.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

От средата на март стартира изплащането на още 150 лева еднократна помощ за учениците

Изплащането на втората половина от отпуснатите еднократни помощи за учениците от първи, втори, трети, четвърти и осми клас ще стартира на 15 март. Това съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора. Сумата..

публикувано на 28.02.24 в 16:30

Да внимаваме при избора на мартеници, съветват от "Ние, потребителите"

Само ден остава до 1 март, когато всички ще закичим или ще сложим на ръцете си червено-бели мартеници. И тази година търговците и майсторите на мартеници са се постарали да задоволят с голямо разнообразие всеки вкус на клиентите. Предлагат се не само..

публикувано на 28.02.24 в 16:26

Земеделци и пчелари отварят вратите на стопанствата си за гости в инициативата "На гости на Тунджа"

Земеделци и пчелари в община Тунджа отварят вратите на стопанствата си за посетители от всякаква възраст. Това е част от инициативата наречена "На гости на Тунджа", а целта на проекта е посетителите не просто да наблюдават и разглеждат, а и да..

публикувано на 28.02.24 в 16:12

Област Стара Загора е на трето място по равнище на безработица

Общо 337 безработни лица са постъпили на работа през месец януари в област Стара Загора. Това съобщи Любен Георгиев от Бюрото по труда. От тях 101 лица са с работнически професии, 180 от групата на специалистите, а останалите са без квалификация,..

публикувано на 28.02.24 в 15:53
Георги Георгиев

Делото "Дебора" пак отива в Пловдив, внесоха новия обвинителен акт

Районната прокуратура на Стара Загора изпълни указанията и внесе в пловдивския Районен съд коригирания обвинителен акт срещу Георги Георгиев за причиняване на телесна повреда, принуда и закани с убийство спрямо 18-годишната Дебора Михайлова...

публикувано на 28.02.24 в 14:37

Създават Взаимоспомагателен фонд като част инструментите срещу риска в земеделието

Земеделският министър Кирил Вътев и представители на пет браншови организации подписаха Споразумение от 12 точки за подпомагане и развитие на  сектор Земеделие.  „Държим това да е стратегически документ, който да продължи и след ротацията. Защото..

публикувано на 28.02.24 в 14:25

Мартенички с кауза

С онлайн търг на мартеница събират средства за лечението на 42-годишната Ксения Шопова от Стара Загора. Жената е с тежка диагноза и след операция в Германия се нуждае от пари за химиотерапии и последващи интервенции. Инициативата за..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Работна “Закуска в розово” организираха от сдружение "Самаряни"

„В свят, в който можеш да бъдеш какъвто поискаш,... бъди МИЛ!“ гласи мотото на Международния ден на розовата фланелка (28.02.2024 г.), посветен на борбата с тормоза в училище,  който сдружение “Самаряни“ отбеляза за 9 – та година. От сдружението..

публикувано на 28.02.24 в 12:54

Ученици с инициативи в Деня срещу тормоза в училище

В старозагорското 11-то Основно училище „Николай Лилиев“ отбелязват с различни инициативи Денят срещу тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка. Децата ще изобразят с човешки фигури сърце в училищния двор и ще пуснат балони във въздуха с..

публикувано на 28.02.24 в 10:03

Ремонтират детската градина в павелбанското село Тъжа

В детска градина „Незабравка” в павелбанското село Тъжа започнаха едни от най-мащабните ремонтни дейности за последните 16 години. В момента продължава работата на майсторите по централната част на фасадата на сградата, след като вече е..

публикувано на 28.02.24 в 09:10