Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С официална церемония на 12 декември приключва ВиК проектът в Казанлък

Казанлък, ВиК ремонт

Изпълнението на водния проект, реализиран от ВиК-Стара Загора на територията на община Казанлък, официално ще приключи на 12 декември. За този ден от дружеството са предвидили церемония в Града на розите, която ще ознаменува финализирането на дейностите. Тя ще започне в 12ч. в Централната помпена станция на Казанлък. На събитието ще присъстват кметът на Казанлък Галина Стоянова, управителят на ВиК - Стара Загора, Радостин Миланов, Чавдар Савов, представляващ обединението „ВиК Казанлък 2020“, заинтересовани страни, медии.

Проектът в Казанлък е финансиран по Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне „Изграждане на ВиК инфраструктура“ на бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД – Стара Загора. Проектът обхвана два обекта – единият е свързан с градския водопровод, а другият – с реконструкция на довеждащия водопровод от водоизточник “Сахране”.

В Казанлък беше осъществена подмяна на над 20 хиляди метра водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което се обособиха три зони за управление на потреблението, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане, уточняват от дружеството. Реконструирана е 863 м от канализационната мрежа на града. 

Основните цели на проекта са реконструкция на старата водопроводна мрежа по улиците на трите зони и преустановяване на авариите, монтиране на водомери с логери, чрез които ще се измерват подадени и консумирани водни количества и налягане, поставяне на пожарни хидранти съгласно строително–техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, ограничаване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което ще подобри работата на пречиствателната станция за отпадни води.

Вторият обект представлява реконструкция на външния довеждащ водопровод от събирателна стая “Сахране“ до водоем при Централната помпена станция в Казанлък, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 12 386 метра, посочват още от ВиК.

Монтирани са разпределителни шахти в местата на пресичане на довеждащия водопровод с двата довеждащи водопровода от другите водоизточници. По този начин ще може да се прехвърлят водни количества при необходимост между водоснабдителни системи “Казанлък“ и “Стара Загора-Дунавци“. Така ще се постигне гъвкав режим на експлоатация на двете водоснабдителни системи и възможност за гравитачно прехвърляне на допълнителни водни количества за задоволяване нуждите на двата най-големи града на обособената територия.

Строителство за двата обекта е на обща стойност над 27 милиона лева. В съобщение до медиите от ВиК – Стара Загора отбелязват, че и за двата обекта дейностите са извършени в срок и без забележки.


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:

Още от категорията

Спортен турнир за бежанци организират от фондация "Мисия Криле"

Фондация "Мисия Криле" търси дарители , които да осигурят награди за победителите в спортно състезание за бежанци.  Събитието ще се проведе на 26 февруари в приемателния център в Харманли . Спортната надпревара е първата по рода си за младежи..

публикувано на 24.02.24 в 17:27

Две години война в Украйна: В Стара Загора организират протест с призив за мир

Точно в деня, в който светът ще отбележи две години от началото на войната в Украйна, украинската общност в Стара Загора, съвместно с Фондация „Мисия Криле“, организират протест с призив за мир. Той ще се проведе на площада пред Общината от 18.00..

обновено на 24.02.24 в 11:05

Над 750 000 лева за лечението на Амая са събрани за дни

Близо 759 хиляди лева за лечението на Амая дариха хора от цяла България в рамките на пет дни.  Момиченцето на 1 година и 7 месеца има нужда от трансплантация на сърце.  В момента Амая е в Националната кардиологична болница в тежко състояние и на..

публикувано на 24.02.24 в 10:58

Разкази на очевидци на страшните събития от юли 1877 г. ще чуят за първи път старозагорци

 Регионалният исторически музей  в Стара Загора ще представи за първи път разказите на 21 ученици за страшните събития от 19-ти юли 1877 г. "Историите на оцелелите и загиналите в клането и погрома на Стара Загора след безчинствата на сюлеймановите орди, ще..

публикувано на 23.02.24 в 18:22

Тракийският университет е домакин на младежки здравен семинар

Медицинският факултет на Тракийски университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. Събитието, насочено към младите хора на Стара..

публикувано на 23.02.24 в 16:33

Община Казанлък представи възможностите на приложението DrugSTOP.bg

На работна среща в областна администрация Стара Загора бяха представени възможностите на приложението DrugSTOP.bg, което от няколко месеца функционира за територията на община Казанлък. Платформата предоставя възможност за подаване на анонимни..

публикувано на 23.02.24 в 16:29
Маргарита Крумова на изложението в Истанбул

Община Стара Загора участва в голямо туристическо изложение в Сърбия

Община Стара Загора участва на 45-тото Международно туристическо изложение в Сърбия. Предназначено за обща публика и професионалисти. Над 600 изложители е имало миналата година, тази година се очакват дори повече, каза в студиото на радио Стара..

публикувано на 23.02.24 в 16:09

Регионалната фармацевтична колегия не подкрепя поставянето на вендинг машини за лекарства

Категорично се разграничаваме от възможността лекарства да се продават чрез автомати, разположени извън територията на аптеката или дрогерията, каквито се предвиждат с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, коментира..

публикувано на 23.02.24 в 15:00

Старозагорски ученици ще отбележат Новата година на китайския дракон

Настъпването на Китайската Нова година на дървения дракон ще бъде отбелязана тази вечер в залата на Културния център в Стара Загора (бивш Синдикален дом).  Събитието ще започне в 17:30 ч. с работилници по калиграфия, чаена церемония, други китайски..

публикувано на 23.02.24 в 14:22

Гимназисти от 14 старозагорски училища ще мерят знания във викторина по родолюбие

Междуучилищна викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ и тази година ще събере възпитаници на старозагорски училища в Културен център „Стара Загора“.  На 29 февруари, от 15.00 часа, младежи от 14 учебни заведения ще премерят знания в..

публикувано на 23.02.24 в 13:38