Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма истинска борба с корупцията у нас

Липсата на реални действия срещу корупцията спъва България по пътя й към Шенгенското пространство. Това заяви бившият заместник-министър на земеделието от кабинета "Петков" Иван Христанов, който поведе битката за връщане на контрола на държавата при вноса на храни на външната за ЕС граница при Капитан Андреево и така наречения "златен гьол".

По думите на Христанов това разследване е най-големият удар срещу корупцията в най-новата ни история. Месеци по-късно обаче ситуацията е коренно различна и той е скептичен за членството на страната ни в Шенген:

"Мафията там беше се окопала толкова дълбоко, че никой не беше успял да я свали за последните 35 години. Това всъщност отпуши разговора за Шенген. Процесът беше рязко спрян, когато правителството падна. После при служебното правителство не се забелязаха радикални действия. Те не се забелязаха и през последните 6 месеца. Категорични доказателства, истинска борба няма и докато ние не виждаме, че МВР е тук, за да се грижи за своите граждани, а не да ги бие, няма как да стане".

Иван Христанов учреди политическа партия "Единение" преди няколко месеца. Сега той и колегата му Иван Манев бяха на опознавателна обиколка в Стара Загора и региона, за да изграждат местни партийни структури. Обществено ангажирани и почтени граждани, непримирими към корупцията, биха намерили място във формацията, казват двамата политици, напуснали ПП.

Цялото интервю чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“. Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е..

публикувано на 17.05.24 в 15:57

Над 10 000 са издадените разрешителни за оръжия в област Стара Загора

Броят на издадените разрешителни за притежаване на оръжие са 10 445 . Разрешителният режим се изразява в притежавание, носене и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Антон Иванов- началник Сектор..

публикувано на 17.05.24 в 15:44