Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли залезът на въглищата

| обновено на 22.12.23 в 13:32

България ще получи 1,2 милиарда евро, след като Европейската комисия одобри териториалните ѝ планове за справедлив преход. Те ще подпомогнат създаването на нови работни места по пътя на климатична неутралност в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Трите региона са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства по отношение на спирането на енергията от въглища и намаляването на въглеродните емисии. С приетите вчера планове приключва одобряването на инвестиции в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на сближаване до края на бюджета на Общността през 2027 г. в подкрепа на по-конкурентоспособна и по-екологична България.

Потърсихме за коментар на новината от Брюксел двамата старозагорски депутати от Комисията по енергетика в Народното събрание - Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Искра Михайлова от "Възраждане".
По думите на Рибарски, който е зам.-председател на Комисията, в никакъв случай не може да се говори за залез на лигнитните въглища, респективно на Старозагорския регион, а точно обратното:

"Териториалните планове са за създаване на нова заетост, нови индустрии, инвестиции. Регионът да придобие различен облик с инвестиции във високи технологии, с развитие на редица нови сектори".

Фокусът сега пада върху изработването на критерии и подбора на инвестиционни проекти, които ще получат финансиране по линия на териториалните планове, а "проекти и инвестиции, които създават трайна и дългосрочна заетост най-вероятно ще получат най-голямо внимание", подчерта Рибарски и добави, че същинската реализация ще стартира от момента на обявяване на критериите.

Той увери, че усилията са насочени към запазването на комплекса "Марица-изток", но "единствено цените на борсите пречат да работи в пълен обем". Рибарски отново дефинира проблема как на пазарен принцип да продължи експлоатацията на тези мощности и да останат във времето дори и да няма търсене на електроенергия от въглища. 
В началото на следващата година се планира да започне обсъждането на енергийната стратегия, ключовa за развитието на региона в следващите години, каза още Радослав Рибарски.
От своя страна Искра Михайлова изрази притесненията си за хода на икономическата трансформация на Стара Загора на фона на много въпросителни. Тя пита управляващите как ще се одобряват проекти след оповестения неотдавна от Министерството на енергетика списък със заявени инвестиционни намерения от големи компании за над 11 млрд. лева за въглищния преход на региона. Според депутатката от опозицията големият въпрос на дневен ред е ще се горят ли отпадъци в Старозагорска област? 
По думите й се очаква 80 процента от средствата по териториалните планове да бъдат насочени към региона на Стара Загора като най-засегнат по пътя на зеления преход. Тревога обаче буди липсата на категоричен отговор за работните места в минно-енергийната индустрия. 

Чуйте подробности от казаното от народните представители в приложения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Мария Мутафчиева по Радио Стара Загора за Великден

Радио Стара Загора- БНР ще излъчи на 4 май, събота,  от 16 ч. юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Специални гости в него са любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов,..

публикувано на 03.05.24 в 13:44

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и..

публикувано на 03.05.24 в 12:19

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол..

публикувано на 03.05.24 в 12:06

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в..

публикувано на 03.05.24 в 10:58

Провериха църквите в Старозагорско преди Великден

При проверките на големите православни църкви в Стара Загора преди Великден не са констатирани сериозни нарушения на противопожарните изисквания, съобщи в предаването „Репортер“ началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“..

публикувано на 03.05.24 в 09:32
Висшето образование в Нидерландия привлича студенти от цял свят

Расте интересът на българските кандидат-студенти към Ирландия и Швеция

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил с 60 процента спрямо миналата година, показват последните данни на изложение "Световно образование". В проведеното неотдавна в Пловдив 20-то издание на..

публикувано на 03.05.24 в 09:10

С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137лв. е стойността й тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година,..

публикувано на 03.05.24 в 08:45

Времето: Облаци, дъжд и градушки

През деня в много райони на страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд.  В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Разпети петък - денят на Христовите страдания

Разпети петък, наричан още Велики петък, е най-тъжният ден за християнския свят. Денят, в който Божият син е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Исус Христос приел смирено съдбата си. Издъхва на Голгота след тежки мъчения. Учениците..

публикувано на 03.05.24 в 07:00
Снимка - ВМРО

Красимир Чревилов е водач на листата на ВМРО в 27 МИР - Стара Загора

Листа от 16 кандидати за народни представители регистрира в Районната избирателна комисия – Стара Загора за предстоящите предсрочни парламентарни избори  ПП „ВМРО – Българско национално движение“ .  Красимир Червилов е водач на листата, член на НИК на..

публикувано на 02.05.24 в 18:09