Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлъшки ученици с проект за опазване на стари сгради свързани с културата

Единадесетокласници от казанлъшката Природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" участват със собствен видеоклип в конкурса на ЕК ImagineEU. Те представят сгради с историческа значимост, като предлагат и мерки за подпомагане на тяхното опазване. Конкурсът е за младежи от всички държави на ЕС и е за идеи за политики на европейско ниво, уточни за Радио Стара Загора един от авторите Кристиан Петров. Той и съучениците му Тома Тасев и Борис Илиев са се спрели на проблемите на сградите свързани с култура и са обследвали две такива в Казанлък.

Това са Папазовата къща в родния им град, която въпреки ремонт преди няколко години, в момента е обект на вандалски актове. Втората сграда е Текстилната фабрика в Карлово, която са дарили на града братята Христо и Евлоги Георгиеви. Проектът им се казва „Да бъде или да не бъде: Култура“.

В конкурса на ЕК ImagineEU те се състезават с още 377 проекта на участници от страни-членки на ЕС. Гласуването продължава до 28 януари и само първите 10, получили най-много гласове ще стигнат до следващия етап, където жури ще определи три проекта-победители.

Наградата е посещение в Брюксел, където да се запознаят с институциите на ЕС и да представят идеите си на живо.


Това е връзка към пратформата за гласуване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg
Тук може да бъде видян и видеоклип с насоки за гласуване: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как ще се гласува с изгубени, откраднати или невалидни документи?

Български граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи - лична карта или паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или с изтекъл срок - имат възможност да гласуват, като задължително условие е да..

публикувано на 29.05.24 в 11:39

Момиче е в болница след ПТП

На 27 май, около 02:25 ч., в с. Манолово, общ. Павел баня, по ул. "Цар Борис III" (част от първокласен път I-6), се е движил л.а. "БМВ" управляван от 18-годишен мъж. На десен завой водачът изгубил контрол над автомобила, който излязъл от пътното..

публикувано на 29.05.24 в 11:15

Програма за 1 юни в Стара Загора

„За децата и с децата“ – празнична програма за  1 юни – Ден на детето в Стара Загора 1 юни /събота/ 10.00 – 12.00 часа, Сцена пред Община Стара Загора Концерт на деца от детски градини 10.00 – 13.00 часа, бул. „М. М. Кусев“ /източно от сградата..

публикувано на 29.05.24 в 10:46

Ден без автомобили в Хасково

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и служители на администрацията се включиха в инициативата „Ден без автомобили“. Целта на кампанията е да насърчи жителите на Хасково да се придвижват до работните си места по алтернативен начин, без да..

публикувано на 29.05.24 в 09:51

НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни

Едно от най-старите читалища в България  - НЧ „Христо Ботев 1874“  в чирпанското село Рупките ще отбележи 150 години от създаването си на 1 юни. Празникът ще започне от 18ч. и ще включва различни прояви на Дамския и Детския клубове в читалището, както и..

публикувано на 29.05.24 в 09:30
Росица Матева

ЦИК: Гражданите да се информират за изборните си права

Важно е гражданите да се информират за своите избирателни права. За избор на евродепутати гласоподавателите трябва да имат уседналост поне 3 месеца назад, тоест към 9 март да имат настоящ адрес в страната или в държава членка на ЕС, но това трябва да бъде..

публикувано на 29.05.24 в 09:05

Днес ни очаква дъжд, на места са възможни и градушки

Атмосферното налягане е близко до средното за май - ще се понижава. Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 29.05.24 в 06:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна..

публикувано на 29.05.24 в 05:49

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителна агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни..

публикувано на 28.05.24 в 16:27

Отново празник за деца и кучета организират на 1 юни в Стара Загора

"Кучилище Стара Загора", с подкрепата на Община Стара Загора, кани всички деца и родители с любимите им четириноги лаещи приятели на осмото издание на Празник за деца и кучета. Той ще се проведе, по традиция,  на 1 юни от 17.00 ч. в парк "Зелен клин"...

публикувано на 28.05.24 в 16:22