Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Над 300 участници събира кулинарен форум в Стара Загора

Своите умения ще представят 16 от най-големите имена в професионалното готвене

| обновено на 03.02.24 в 09:44
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм и младежки дейности“ в община Стара Загора=
Снимка: Теодора Иванова

Над 300 професионални готвачи, ресторантьори и хотелиери ще се съберат в Стара Загора на националния кулинарен форум „Chef’ Secrets - Еволюция на вкусa“. Той се открива в 9 часа в събота в Културен център „Стара Загора, а събитието e единствено по рода си, обединяващо най-добрите професионалисти в областта на туристическия, хотелиерски и ресторантьорски сектор, както и преподаватели, студенти и ученици в средните и висши учебни заведения, съобщи Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм и младежки дейности“ в община Стара Загора. Тя допълни, че програмата предвижда тематични презентации на майсторите на кулинарията.


„Изключително интересно за професионалистите, но най-вече полезно за подрастващите, които са избрали да следват този път.“

160 преподаватели от над 40 професионални училища и университети по хранене и 106 ученици ще бъдат гости на този форум. Своите умения ще представят 16 от най-големите имена в момента в професионалното готвене у нас.

Маргарита Крумова допълни, че във форума дейно участие ще вземат и възпитаници от Професионалната гимназия по хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора, които ще се включат в помощ на шеф-готвачите на сцената на Културния център.

Форумът e единствен по рода си, обединяващ най-добрите професионалисти в областта на туристическия, хотелиерски и ресторантьорски сектор, както и преподаватели, студенти и ученици в средните и висши учебни заведения.

Във фоайетата ще бъдат разположени презентационни щандове на фирмите-партньори. На сцената  ще се представят ястията от шеф-готвачите, ще текат презентации и дискусии по концептуални теми и проекти на различните презентатори. Сцената ще  бъде оборудвана с портативен професионален кулинарен сет, на който ще се представят дадените ястия. Оператори ще заснемат и възпроизвеждат в близък план, случващото се в детайл, за да могат всички гости в залата, независимо от мястото си, да проследят и разберат случващото се на сцената.

Организатори на кулинарното събитие са Шефс клуб, Българска асоциация за кулинарна култура и Община Стара Загора, с подкрепата на десетки съмишленици.

Програмата предвижда тематични презентации (workshops) и изложение на различните фирми и производители. Повече информация може да намерите на https://www.facebook.com/events/866442835265275/?ref=newsfeed

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предприятие в Ямбол тества сирените за ранно оповестяване

Локалната система за ранно оповестяване на предприятие, съхраняващо отровни вещества , ще бъде тествана  в Ямбол на 25 февруари. При проверката на техническата изправност от свирените системи ще бъдат излъчени гласови съобщения за техническа проверка,..

публикувано на 24.02.25 в 17:05

Осъдиха 36 годишен мъж на 6 месеца затвор за шофиране след употреба на амфетамини

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден Г.Д., на 36 г. Той е признат за виновен за това, че на 28.12.2024 г. в гр. Стара Загора е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, марка “Опел“, след употреба на..

публикувано на 24.02.25 в 16:49

Български евродепутати от ЕНП настояват за промяна на „Зелената сделка“

Сигурността да се превърне в основа на всички политики пред ЕС. Зад тази позиция се обединяват шестимата български евродепутати от групата на ЕНП-петима от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ. Те настояват за промяна в „Зелената сделка“ в посока..

публикувано на 24.02.25 в 15:52
Комплексен онкологичен център - Стара Загора

Финансови и кадрови проблеми в общинския Комплексен онкологичен център на Стара Загора

Управителят на Комплексния онкологичен център в Стара Загора д-р Петьо Чилингиров е алармирал общинските съветници за финансови и кадрови проблеми в здравното заведение. Това разкри председателят на местния парламент Ивета Лазарова. По думите й в..

публикувано на 24.02.25 в 15:02

Oбособяват нови райони на планиране у нас

Националният статистически институт (НСИ) ще започне преговори с Евростат относно ново райониране на страната. Това е заложено в проект на решение на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане и предизвика интерес от страна на експерти и..

публикувано на 24.02.25 в 14:17

Първан Симеонов: България трябва да продължи да бъде част от западния свят

Ако изборите бяха през настоящия месец, 26,5% от участващите бяха гласували за ГЕРБ-СДС , 13,9% – за „Продължаваме промяната-Демократична България“, 13,5% за „Възраждане“, 10,1% за ДПС – Ново начало, 7,0% – за ДПС-Демокрация, права и свободи, 6,8%..

публикувано на 24.02.25 в 14:14
Снимка: Тракийски университет

Ректорът на Тракийския университет участва в откриването на 2025 Sofia Summit

Ректорът на Тракийския университет - Стара Загора проф. Добри Ярков и заместник-ректорът по международна и научноизследователска дейност проф. Дарина Заимова взеха участие в откриването на престижното събитие 2025 Sofia Summit, съобщават от учебното..

публикувано на 24.02.25 в 12:25

3 години от руската военна агресия, която промени Украйна

На 24 февруари се навършват 3 години от пълномащабното военно нападение на Русия над Украйна . Според различни данни убитите и ранени за този период са над 1млн. души. Десетки градове, хиляди села и милиони човешки животи бяха промени в резултат..

публикувано на 24.02.25 в 11:08

Глобиха собствениците на кучета без паспорти и регистрационни документи

Четири кучета без документи и неспазване на правилата при паркирането съдържа седмичната справка за констатирани престъпвания на наредби на Община Стара Загора. Общо 5 броя са наложените санкции „Акт за установяване на административно нарушение“ след..

публикувано на 24.02.25 в 10:43

Расте интересът на българите към круизния туризъм

Задава се силен круизен сезон. От 2022 г. пазарът е във възходящ тренд след отпадането на Covid мерките, заяви Борис Боев – продуктов мениджър в eдна от големите туристически агенции у нас. Той отбеляза, че през миналата година цените на круизите..

публикувано на 24.02.25 в 10:30