На 14 февруари, когато отбелязваме по стар стил Празника на лозаря и виното, ви срещаме с Николай Далаков.
В района на китното село Змейово компанията на Далаков обработва около 200 декара лозя.
„Отглеждаме около 20 различни сорта грозде, от което, благодарение на това, че разполагаме с малки съдове, успяваме да произвеждаме над 20 различни продукта в много красиви лимитирани серии“, разказва лозо-и винопроизводителят.
„Около 650 лева би трябвало да инвестира всеки един лозар на декар засадено лозе, за да може да отгледа пак толкова – около 600-700 килограма грозде. Това означава, че себестойността без печалба за него би била около 80 стотинки до лев за килограм. Помощ за лозарите от страна на държавата няма, този бранш е лека полека на изчезване. Защото субсидиите, които получават в големите страни производителни на грозде са около 20 пъти по-високи, сравнено със субсидиите, които получаваме ние“, разказва Далаков. Според него, само ако лозопроизводителят съумее да превърне продукцията си във вино има шанс за оцеляване в България.
Виното от винарната на Далаков е предназначено основно за българския пазар. Той изнася в малки количества за, както ги нарича, "екзотични" пазари - Япония, Англия.
"Вината ни са страхотни чудесни, те са въплъщение на една моя мечта от преди 20 години вече България да започне да прави страхотни вина и аз съм много щастлив. За съжаление лошият имидж в качествено отношение, създаден през 80-90 години, много трудно се преодолява. Търсят се вина на непоносимо ниски цени, на които ние не сме способни да отговорим. Защото на пазара сме конкуренти с производители, чиято субсидия за производство на грозде достига четиристотин евро на декар. Срещу нашата от тридесет и няколко лева на декар", обяснява Далаков.
Мит според него е твърдението, че качественото вино е скъпо.
"Не цената е определяща а по-скоро отношенията и емоцията която всеки от нас изпитва при консумация на вино. Но ако някой иска да направи добро вино, със сигурност трябва да вложи сериозни средства. За да може да продава виното не само като алкохол, ами и като емоция", казва Николай Далаков.
Цялото интервю с Николай Далаков можете да чуете в прикачения звуков файлРаботилничка за мартеници създадоха в Болярово ученици , родители и учители. Децата показаха завидни умения при работа с бели и червени вълнени конци, за да създадат най-българския символ вещаещ идващата пролет –мартеницата, съобщиха от пресцентъра на..
Новата снежна покривка от последните дни дава възможност още малко да се порадваме на зимните спортове и игрите със снега. За старозагорци най-близкото място, където могат да покарат ски или шейни, е пистата на Бузлуджа. На час и половина път от..
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net