Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Сливен затваря за ремонти

Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще бъде затворен за посетители, съобщи доц. Николай Сираков - директорът на културния институт.

Затварянето се налага заради започването на проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“  на Община Сливен, в партньорство с РИМ-Сливен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Предвидено е обновяване на експозиционните пространства на целия първи етаж от музея. Ще бъде монтирана платформа за инвалидни колички, както и ще бъде обособена специализирана зала за хора с увреждания. Ще се организират и детски работилници с образователна и опознавателна цел.

Проектът има за цел да съхрани и популяризира културно-историческото наследство на град Сливен, както да представи ценностите на различните етноси и да повиши толерантността и разбирането към хората в неравностойно положение.

В края на януари, т.г., затвори и "Узуновата къща" обект на Художествена галерия „Димитър Добрович“, която също е партньор по проекта.

Подробностите чуйте от звуковия файл. 
По публикацията работи: Тошка Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32

Държавният куклен театър в Сливен с нова премиера

Държавният куклен театър в Сливен ще зарадва приятелите си с нова премиера на 14-ти април от 11 ч.  Актьорите ни предлагат да погледнем на живота на възрастните през очите на децата и да разберем какво се случва, когато детските мечти се сливат с..

публикувано на 08.04.24 в 13:41

"Четем, играем, разбираме" - едно книжно състезание, много усмихнати малки читатели

„Четем, играем, разбираме“ – под това мото премина поредното събитие в рамките на маратон „Четяща Стара Загора 2024“.  Книжната среща, реализирана от библиотека „Родина“, с любезното домакинство на ДГ „Райна Княгиня“ и партньорството на..

публикувано на 05.04.24 в 15:05